• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kırıkkale Şube'nin 12'inci Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Recep Sefer Yeniden Şube Başkanı Seçildi

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi'nin 12. Olağan Genel Kurulu 14 Şubat Cumartesi günü yapıldı. Recep Sefer yeniden şube başkanı seçildi.

16.02.2015

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi'nin 12. Olağan Genel Kurulu'nda Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer yeniden başkan seçilirken, başkan yardımcılığına Murat Kaya, başkan yardımcılığı (Mali) Cevdet Karabıyık seçildi.

Yönetim kurulu üyeleri Ömer Apaydın, Duran Torun, denetim kurulu üyeleri Levent Kıraç, Ahmet Ok, Yunus Ekici, disiplin kurulu üyeleri ise Metin Akçakaya, Tuncay Gezici ve Bülent Aslan'dan oluştu.

Kongrenin Divan başkanlığını Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaparken üyeliklerini İzmir Şube Başkanı A.Gani Gündoğdu, Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Mersin Şube Başkanı Yunus Murat Marangoz ve Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik yaptı. Kongreye Petrol-İş Sendikası merkez yöneticileri ve şube yöneticilerinin  yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Sendikalar cesur davranmalı, risk almalı”

Kongrede konuşma yapan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlere değindi. Yapacağımız seçimle ülkemizdeki siyasi, ekonomik ve toplumsal politikaların nasıl olacağını da belirleyeceğiz diyen Öztaşkın, ya demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe, işçiden yana siyasete oy vereceğiz ya da vahşi kapitalizmin uygulanmasına izin vereceğiz dedi.

Öztaşkın konuşmasının devamında; “Siyaset sendikaların boş bıraktığı bir alan. Bizim boş bıraktığımız alanı sermaye dolduruyor. İktidara kim gelirse gelsin isteklerini bir bir yaptırıyor. Sendikalar ürkek, korkak davranışlarını bir kenara bırakmalı. Cesur davranmalı, risk almalı. Taleplerini ortaya koymalı ve bu talepleri iktidara gelince hayata geçirecek siyasi partilerle anlaşma yapmalı.” diye belirtti.

“Kıdem tazminatı hakkını geriye götürecek hiçbir düzenleme kabul edilmemeli”

Kongrede yaptığı konuşmada kıdem tazminatına da değinen Öztaşkın, “Kıdem tazminatının iki temel işlevi olmuştur: Birincisi, işçi işten çıktığında işverenin kıdem tazminatını ödemek zorunda olması sebebiyle, işten çıkarmayı zorlaştırıcı etkisi. İkincisi, işçinin yeni bir iş buluncaya kadar yaşamını idame ettirecek bir işlevi olması.” dedi.

'Herkes kıdem tazminatı alamıyor, almalarını sağlayacağız' diyerek algı yönetimine gidildiğini söyleyen Öztaşkın, “Asıl yapılmak istenenin kıdem tazminatı hesaplanmasında 30 günlük sürenin 15 güne indirilmesi, kıdem tazminatının sadece emekli olunduğunda alınacak bir hakka dönüşmesi, kıdem hesaplanmasının son alınan ücret üzerinden değil, fonda biriken para üzerinden olması şeklinde konuştu.”

Öztaşkın kıdem tazminatı konusunda ortaya koyulması gereken talepleri şu şekilde sıraladı:

“Şu anki hakları geriye götürecek hiçbir düzenleme kabul edilmemeli, her türlü işten çıkarma ya da işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı ödenmeli, kıdem tazminatını hak etmek için bir yıllık süre kaldırılmalı, tavan sınırlaması kaldırılmalı, kıdem tazminatı garanti fonu kurularak ödenmeyen tazminatlar bu fondan ödenmeli.”

Konuşmasında vergi adaletsizliğine de değinen Öztaşkın, “2015 merkezi yönetim bütçesi 452  milyar/TL, bunun yüzde 86'sı vergi gelirlerinden oluşuyor. Bu vergi gelirleri çalışanların ücretlerinden kesilen vergiler. Yani yüzde 33'ü dolaysız, yüzde 67'si dolaylı vergilerden oluşuyor. Bu durumun tam tersi olmalıydı. Kurumlar vergisi çok düşük ödeniyor. Ücretlilerden ve ücret dışı gelirlerden aynı oranda vergi alınıyor.” dedi.

“Geleceği daha iyi kurmak için mücadele etmeliyiz”

Daha sonra bir konuşma yapan Petrol İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer ise “4 yıl içerisinde iş yerlerinde neler yapıldığını tartışmak için bir aradayız. Burada hem geçmişimizi tartışacağız hem de geleceğimizi. Ülke ve Dünya’da o kadar çok gelişmeler oldu. Soma’da Ermenek’te yüzlerce iş cinayetleri yaşandı. Taşeron işçiler kadro ve sendikalı olmak için mücadele ettiler. Yüzlerce işçi işini kaybetti. 4 yılda çok şeyler yaşandı. Her şey 35 yıl önce yapılan darbe ile başladı. Kıdem tazminatının rafa kalktı, raftan indi. Sendikalar kıdem tazminatlarından vazgeçmiyor. Kıdem tazminatına dokunan eli kırarız. Umutsuz değiliz. Yarınlara umutla bakmak için iyi bir Türkiye bırakmak için mücadele etmeliyiz. Geleceği daha iyi kurmak için mücadele etmeliyiz. Bunun için birlik ve beraberlik içerisinde yolumuza devam etmeliyiz. “diye konuştu.