• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Renault'da 9 madde üzerinde uzlaşma sağlandı, işçiler işbaşı yaptı

27.05.2015

Bursa'daki, OYAK Renault fabrikasında ücretlerinin iyileştirilmesi ve sendika seçim haklarının sağlanması amacıyla işçilerin 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi. Dün gece patron temsicileriyle işçi temsilcileri arasında yapılan görüşme sonucunda 9 maddelik protokol üzerinde anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya varılan protokol maddeleri şöyle:

1- Kimse işten atılmayacak
2- İşçiler aleyhine yapılan şikayetten vazgeçilecek
3- Tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınacak
4- Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacaktır. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacaktır ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacaktır.
5- 4 NO’lu madde kapsamında yapılacak iyileştirmelere mahsuben 1 hafta içerisinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacak.
6- Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup prim miktarı asgari net 600 TL olacaktır.
7- İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklardır.
8- Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak çalışanlara net 480 TL prim ödenecek
9- Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak.

REFERANDUMA İTİRAZ ETTİLER

Fabrika dışında beklemeye devam eden işçiler, patronun sunduğu son önerinin ardından işe başlayıp başlamama kararı için kurulan sandıklara ise ilgi göstermedi. İşe başlamak isteyenlerin 'Evet', istenilen talepler gerçekleşinceye kadar çalışmak istemeyenlerin ise 'Hayır' şeklinde oy kullanması istenen oylamaya sadece 50 işçi katıldı. Binlerce işçinin direnişte olduğu fabrikada işçiler ve işçi temsilcileri, “Biz kopmak için mi bu direnişe başladık. Bu seçim nereden çıktı. Biz hakkımızı almak için buradayız, işe girmek için 'Evet' diyerek işe başlayanlara hakkımızı helal etmiyoruz. 12 gündür 'ölmek var dönmek yok' diye bağırıyoruz. Üç dakikada kurulan seçim sandığına mahkum ediliyoruz" diye oylamaya itiraz etti. Tepkilerin artması üzerine oylama iptal edildi. (BURSA)

KAYNAK: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/113770/renaultda-9-madde-uzerinde-uzlasma-...

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı