• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

VI. Sosyal İnsan Hakları Ulusal Sempozyumu Sona Erdi

Sempozyumda 'Çalışma Hakkı' kavramı farklı boyutlarıyla ele alındı

Sendikal Güç Birliği Platformu(SGBP) 'nun da destekçileri arasında olduğu Sosyal İnsan Haklar Sempozyumu'nun altıncısı Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlendi. 13-14 Kasım tarihlerinde gerçekleşen sempozyumun bu yıl ki ana teması 'Çalışma Hakkı' olarak belirlenirken, sempozyuma Petrol-İş Sendikası adına Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül katıldı.

 

15.11.2014

Petrol-İş Sendikası'nın da bir bileşeni olduğu SGBP'nun desteklediği VI. Sosyal İnsan Hakları Ulusal Sempozyumu (SİHUS), 13-14 Kasım tarihlerinde Anadolu Üniversitesi  İİBF ÇEEİ Bölümü'nce “ulusal” düzeyde gerçekleştirildi. Sempozyuma birçok akademisyen, sendikacı, sivil toplum örgütü temsilcisi, işçi ve öğrenci katıldı.

Hak kavramının yerini fıtrat alıyor

Açılış konuşmalarını SGBP adına Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş,  Anadolu Üniversitesi ÇEEİ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çiğdem Kırel, Anadolu Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr. Recai Dönmez ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Naci Gündoğan gerçekleştirdi. SGBP Dönem Sözcüsü Bilal Çetintaş yaptığı konuşmada 'hak' kavramının unutturulmaya çalışıldığından ve bu kavramın yerine 'bağış', 'fıtrat' gibi kavramların geçirilmeye  çalışılmasından bahsetti.  Örgütlenme, toplu iş sözleşmesi yapabilme, grev ve güvenceli iş gibi kavramların çalışma hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Çetintaş, özellikle AKP döneminde bu hakların büyük ölçüde baltalandığını söyledi.

Sempozyumun ana teması 'Çalışma Hakkı' idi

Açılış konuşmaları ve müzik dinletisinin ardından bildirilerin sunumuna geçilirken sempozyumun bu yıl ki ana teması, en geniş tanımıyla 'Çalışma Hakkı' olarak  belirlendi. Açılış bildirisini "Çalışma Özgürlüğü ve Hakkı Açısından Emeğin Evrimi: Ulusal ve Ulusalüstü Hukuksal Boyutlar Üzerine Düşünceler" başlığıyla Prof. Dr. Mesut Gülmez sundu. Gülmez bildirisinde sosyal hak kavramının sadece bir kişi hakkı olmayıp toplumsal bir işlevi olduğuna ve devletin alacağı önlemlerle hayata geçirileceğine dikkat çekti.

Sempozyumda altı oturum yer alırken genel olarak oturum başlıkları çalışma hakkı ve uluslararası boyutları çerçevesinde oluşturuldu. Son oturum olan genel tartışma oturumu  ise "Türkiye'de ve Dünyada Sendikal Haklar: Gelişmeler, Uygulamalar, Sorunlar ve İhlaller" başlığı altında gerçekleşti. Oturumun başkanlığını Mesut Gülmez yaparken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, KESK Eş Genel Başkanı Lami özgen, TGS Genel Başkanı Uğur Güç ve Sosyal Hakalar Derneği adına Hakan Koçak bildirilerini sundular.

Sempozyum, kokteyl ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarının hazırladığı resim sergisi ile son buldu.