• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sen sınıfına ihanet ettin Faruk

Türk-İş kongresinde yaptığı konuşmada, "bir işçi çocuğu olmasından" dem vurdu Faruk Çelik. Fakat hiç kusura bakmasın, sen sınıfına ihanet ettin Faruk!
10.12.2011

9 Aralık Cuma günü başlayan ve bugün yapılacak seçimlerle sona erecek olan Türk-İş Genel Kurulu'na, işçilerin AKP hükümetine ve Türk-İş yönetimine tepkileri kadar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ilk gün kürsüde yaptığı konuşma da damga vurdu.

Çelik, Genel Kurul'un olaylı geçmesi ve işçilerin yoğun tepki göstermeleri karşısında "kendisinin de işçi çocuğu olduğu ve çalışanlara yakın olduğu"nu söyledi.

Çalışma Bakanlığı'nda "rakipsiz" ama işçiden yana değil...
Faruk Çelik, "amelelik yapmış bakanım, bu bakanlık siyasi iktidarın ya da bakanın Bakanlığı değil. Tarafları, ortakları var. Odama gelin, odamda bağırın. Burada en çok bağıran arkadaştan daha yakınım ben. Ben işçi çocuğuyum. Ben inşaat ustasının çocuğuyum. Amelelik yapmış bir bakanım. Ben çalışana daha yakınım. Çalışma bakanı kimden yana olur" dedi.

Fazilet Partisi milletvekili iken, AKP'nin kuruluşunda yer alan Faruk Çelik, dört dönemdir milletvekili. AKP'nin 12 Haziran 2011 genel seçimlerinin ardından açıklanan 61. hükümet programı işçi sınıfının kazanılmış haklarına büyük bir saldırıyı gerçekleştireceğine işaret etmişti. 60. Hükümet'te 29 Ağustos 2007 ile 1 Mayıs 2009 aralığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan, 1 Mayıs 2009'da yapılan kabine değişikliğinde Devlet Bakanlığı'na atanan Çelik, 61. Hükümet ile birlikte, bu saldırı programını yürütmek için yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak yeniden görevlendirildi.

"İşçi çocuğu olması"ndan dem vuran Faruk Çelik'in Çalışma Bakanı olduğu dönem boyunca işçi sınıfının haklarına yapılan saldırıların doğrudan faili olduğu biliniyor. Bunların en başına da kıdem tazminatının kaldırılması çalışmalarını koymak gerekiyor.

Kıdem tazminatının kaldırılması
Genel Kurul'un en tartışmalı konusu olan kıdem tazminatının kaldırılması, işten çıkarmaları ve taşeronlaştırmayı kolaylaştırıyor. Emekten yana siyasi parti ve örgütler AKP hükümeti tarafından getirilmek istenen Kıdem Tazminatı Fonu uygulamasının temel amacının emek piyasasının daha fazla esnekleştirilmesi ve iş güvencesine bir darbe daha vurulması olduğu tespitinde birleşiyor.

Konuyla doğrudan ilgili taraflar açık bir karşı koyuş sergilerken, Bakan Faruk Çelik’in daha önceki "iki ay çalışan işçi bile tazminatını alacak" sözlerini Genel Kurul kürsüsünde "bir ay"a indirmesi, "işçi çocuğu olduğu"nu söylemesine rağmen tüccar siyasetinin artık komedi halini almış bir yansıması oldu.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı