• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendika Kampanyasından Sonra Britanya Hükümeti Çelik Tesisini Kısmen Ulusallaştırmayı Kabul Etti

26.04.2016

Britanya hükümeti, kurtarma paketi çerçevesinde, Galler'deki sorunlu Tata Steel tesisinde yüzde 25 hisse almak istediğini açıkladı.Çin'in dampinginin neden olduğu çelik fiyatlarındaki küresel düşüş, Tata Steel'in Britanya'daki işletmelerini elden çıkarma kararı almasına yol açtı.Kurtarma anlaşması, Muhafazakâr hükümetteki işletmeler sekreteri Sacid Cavid tarafından açıklandı. Hükümetin alacağı hisse, işletme için bir alıcı bulunmasını kolaylaştırmaya yönelik.

Daha önce ulusallaştırmaya karşı çıkan Cavid, sanayiyi kurtarma girişimlerini engellemek için körü körüne serbest piyasayı savunmakla eleştiriliyordu. Muhafazakâr hükümet krize yanıt vermekte yavaş davrandı ve Avrupa Birliği'nin Çin çeliği üzerindeki gümrük vergisini artırma planını veto etti. 
Sektörü savunmak için harekete geçen ve kamuoyuna geçmişteki banka kurtarmaları ve çeliğin tedarik zinciri için taşıdığı önemi hatırlatan IndustriALL üyesi sektör sendikaları bu son girişimi memnuniyetle karşıladı.
Sendikalar, çelik üretimini tedarikin ve altyapının gelişmesine bağlayan ve dampingle baş edebilen, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir sanayi politikasını savunuyor.

Anlaşmayı yorumlayan Unite sendikasının genel sekreter yardımcısı Tony Burke şu açıklamayı yaptı:
“Bugünkü açıklama çözümün sadece bir bölümünü içeriyor. Şimdi görev, Britanya'daki Tata Steel'in tamamını satın alacak ve çelik üretiminin uzun vadeli geleceğini güvence altına alacak bir alıcı bulmaktır. Ayrıca, üyelerimize, satış sürecinde emeklilik hakları ve başkaca konularda hiçbirinin zarar görmeyeceğine dair sağlam güvenceler verilmesi gerekiyor. Hükümetin çelik üretiminin gelişmesini sağlama konusunda daha yapacağı çok şey var.“

Community sendikasının genel sekreteri Roy Rickhuss şöyle dedi:
“Hükümetin borcun finansmanını desteklemek istemesini ve işletme hisselerinin yüzde 25'ini almaya açık olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Çelik sanayimizin geleceğini güvence altına almak için elimizden gelen her şeyi yaparken hükümetin Community sendikasıyla birlikte çalışmaya devam etmesi gerekiyor.”

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes ise şöyle dedi:
“Serbest piyasayı köktenci bir anlayışla savunan Muhafazakâr bir hükümetin Britanya çelik sanayisini kısmen ulusallaştırması ironiktir. İdeoloji gerçekliğin duvarına çarpınca olan budur. Bu önemli bir ilk adımdır ve savunduğumuz görüşün kazandığını gösteriyor. Ne var ki bu hayati sanayinin sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasını sağlamak için yapılması gereken daha çok şey var.”