• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikalar ve markalar Kamboçya hükümeti üzerinde baskıyı artırıyor

Dış İlişkiler Servisi
17.03.2014

Sendikalar ve markalar hazırgiyim işçilerinin taleplerini dikkate alması için Kamboçya hükümeti üzerindeki baskıyı yoğunlaştırıyor.

IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve ITUC, H&M, Inditex, Gap, Adidas ve Nike'nin de aralarında yer aldığı 30 büyük markayla birlikte, Kamboçya Başbakan Yardımcısı'na ortak bir mektup gönderdi. Mektupta asgari ücret sorununa acil bir çözüm bulunması ve protesto eylemine katıldıkları için Ocak'tan beri tutuklu bulunan 21 işçinin insan haklarına saygı gösterilmesi talepleri tekrarlanıyor.

Kamboçya sendikalarının 12 Mart'ta yapılması planlanan bir grevi asgari ücret konusunda hükümetle diyaloga olanak sağlamak için erteleme kararı üzerine bu mektup gönderildi. Hazırgiyim işçileri aylık asgari ücretin 100 dolardan 160 dolara çıkarılmasını istiyorlar.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Kamboçya'da sendikalar grevi erteleyerek iyiniyet gösterdi. Şimdi hükümetin yapıcı görüşmeler yapmak üzere masaya oturması gerekiyor. Küresel sendikalar ve markalar bu süreci desteklemek ve asgari ücret konusundaki açmaza son vermek için ortak bir çaba harcıyor. Bütün markalar tedarikçi firmaların artan ücretlerin maliyetini karşılayabilmesi için daha fazla ödeme yapmayı taahhüt etmelidir.”

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings şöyle dedi:

“Kamboçya'da yeni bir yaklaşımın zamanı geldi. Bunu sağlayacak olan ise küresel çalışma standartlarının ve diyalogun kabulüdür. Sırf adaletsizliğe karşı çıkacak cesareti gösterdiler diye hâlâ demir parmaklıklar ardında tutulan 21 işçinin derhal salıverilmesi için Kamboçya hükümetine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.”

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kamboçya'da sendika özgürlüğü ciddi bir saldırı altında. Hükümet yeni sendikaların tescilini dondurdu ve işçi haklarını destekleyen toplumsal eylemleri yasakladı. İşçiler bu temel hakkı kullandıkları için işyerlerinde misillemeyle karşı karşıya. Hepimiz sürdürülebilir bir hazırgiyim sanayisi görmek istiyoruz ve hükümetle işverenlerin sendika özgürlüğüne saygı göstermesi gerekiyor. Kamboçya'da ve dünyanın her yerinde sendikalar, Kamboçyalı işçilerin temel hakkını kullanabilmesini sağlamak için kampanya yürütecek.”

Sendikalar ve markalar, Kamboçya hükümetinin asgari ücretin belirlenmesine yönelik katılımcı bir mekanizma kurma konusundaki vaadini bir an önce yerine getirmesini istiyor.

Ortak mektupta, çıkarılacak yeni Sendikalar Yasası'nın ILO'nun 87 ve 98 nolu sözleşmelerine uygun olması gerektiği vurgulanıyor.

Sendikalar ve markalar, yeni yasa çıkana kadar hiçbir yeni sendikanın tescilinin yapılmayacak olmasından duydukları ciddi kaygıyı da dile getiriyor.