• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İSİG Deva İlaç'ta yaşananlara dikkat çekti

Sendikasız çalışmak işçi sağlığına zararlı

Torunlar katliamının ardından kamuoyunda işçi sağlığı ve güvenliği tartışılırken, Deva İlaç’ta yaşananlara dikkat çeken İSİG Meclisi, sendikasız çalıştırmanın işçi sağlığını bozduğunu açıkladı.

12.09.2014

Torun Center’da 10 işçinin can verdiği işçi katliamının ardından kamuoyu Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliğini tartışmaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, bu konunun sendikasız ve güvencesiz çalıştırmadan ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizdi, Deva İlaç’ta yaşananlara dikkat çekti.

Meclis, Deva İlaç’ta sendikal örgütlenmeyi önlemek için uygulanan baskının, işçilerin fiziksel ve ruhsal sağlığını bozduğunu açıkladı. Deva İlaç’ta 20 Haziran’dan bu yana 24 işçi, Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılmıştı. İşçiler, 1 Temmuz’dan bu yana Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor.

İSİG Meclisi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, sendikasız çalıştırmanın işçi sağlığı ve güvenliği açısından yarattığı risklere işaret edildi. Açıklamada, Türkiye’de ilaç sektörünün özellikle AKP döneminde özel sektörün egemenliğine girdiği belirtilerek büyüyen ilaç sektöründe işçi ücretlerinin düşük, işten çıkarmaların yoğun ve sendikalaşmanın az olduğu ifade edildi.

Angarya düzeni ve tehditler

Açıklamada, Deva direnişinin nedenleri şöyle anlatıldı: “Deva’da ilaç sektörüne göre ücretler ortalamanın altında ve birkaç yılda bir zam veriliyor. İşçiler hakları olan insanca yaşanacak bir ücret istiyor. İşe ilk başladığınızda ‘Fazla mesai ücretlerini istemeyeceğim’ kağıdı imzalatılıyor. Buna bağlı olarak işçiler haftanın 7 günü ücretsiz çalışmaya çağırılıyorlar. İşçiler bu ‘angarya düzenine son vermek’ istiyor. Direniş sürecinde oturarak çalışan operatörlerin altından sandalyeleri alınmış, artık ayakta çalışmaya zorlanıyorlar. Bütün işçiler sürekli olarak gözetleniyor. İşçiler her gün ‘sakın dışarıdaki işten atılan işçilerin yanına girmeyin bugün işçi çıkışı olacak’ diye tehdit ediliyor. Ustalar yeni işe başlayan işçiler üzerinde ‘Borcun harcın varsa sendikalı işçilerle birlikte hareket etme’ baskısı yapıyor.”

Mobbing had safhada
Fabrikanın etrafında olan demir parmaklıkların branda ile kaplandığına, işçilerin çıkışlarda ve molalarda birbirlerini görmelerinin engellendiğine de dikkat çekilen açıklamada, “Mobbing had safhada... Bu çalışma ortamı işçilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını bozuyor. İşsizlik işçi sağlığı talebini savunmanın önüne bir sopa olarak çıkarılırken ölüm ve hastalık riskiyle sendikasız, güvencesiz koşullarda çalışma bekleniyor. İşçiler ‘birbirinden ayrı düşünülemeyecek olan işçi sağlığı ve iş güvencesi’ni sağlamak istiyor.” Deva Holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas’ın, işçiler için oluşturulan bu kölelik düzeninin sorumlusu olduğunu vurgulayan İSİG Meclisi, işten atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskıların kaldırılmasını talep etti.

Kaynak: Birgün Gazetesi