RETUNSEE Genel Kurulu yapıldı

Sermayenin saldırılarına karşı ortak mücadele etmeliyiz

Sendikamız Petrol-İş'in üyesi olduğu Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı Retunsee 3. Kongre'si 22-23 Mayıs 2015 tarihlerinde Kıbrıs'ın Larnaka kentinde yapıldı. Toplantıya Güneydoğu Avrupa'da bulunan 11 ülkede faaliyet yürüten toplam 17 sendikadan 42 delege katıldı.

27.05.2015

Kongreye Petrol-İş'ten Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetulllah Sözen ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Kongre'de Retunsee'nin 2006 yılında kuruluşundan bugüne kadar yaptığı faaliyetlerin bir dökümü çıkarılarak örgütün bölge işçileri açısından önemi ortaya kondu. Bölgede  enerji alanında sermayenin saldırılarına karşı koymak ve işçilerin hak ve çıkarlarını savunmak için ortak mücadelenin önemi vurgulandı. Bölgede sermayenin izlemeye çalıştığı düşük maliyetler, düşük ücretler, örgütsüz emek, emekçilere yönelik kemer sıkma politikaları, özelleştirmeler, sosyal devletin ortadan kaldırılması ve sosyal politikaların yok edilmesi, güvencesiz çalışma, sendikaları etkisiz hale getirme politikalarına karşı ancak ve ancak birlikte ortak mücadele edilirse başarı sağlanacağının altı çizildi.

Emek mücadelesinin bir ayağını da bütün ülkelerin işçileri, emekçileri arasında barış ve kardeşlik politikalarının izlenmesinin, emperyalizmin bölgedeki işçileri ve emekçileri birbirine düşürme politikalarına karşı çıkılmasının oluşturduğu vurgulandı. Bu politikaların hayata geçirilmesinin de bölgedeki sendikaların sermayeye ve sermaye yanlısı hükümetlere karşı ortak mücadelesinden geçtiğinin altı çizildi.

İş cinayetlerine karşı mücadele yoğunlaştırılmalı

Konuşmalarda vurgulana bir diğer konu işçi sağlığı ve iş güvenliği oldu. Yunanistan Petrol Sendikası üyelerinin çalıştığı Elefsina Rafineri'sinde geçtiğimiz hafta meydana gelen iş kazasında (patlama ve yangın) 3 sendika üyesi işçi hayatını kaybederken 4 işçi de yaralandı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemleri almayan işverenlerin ve denetimi yapmayan hükümetlerin iş cinayet işlediklerine dikkat çekilerek bu alandaki mücadelesinin daha da yoğunlaştırılması belirtildi.

Kongrede Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın bir konuşma yaparak Retunsee'nin kuruluşundan bu yana özelleştirmelere, işsizlik, yoksulluk ve güvencesiz çalışma politikalarına karşı önemli bir mücadele verdiğini ve bu mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. Öztaşkın, Retunsee'nin  halklar arasında barışı savunduğunu, bu Kongre'nin Larnaka'da yapılmasının da Kıbrıs Sorunu'nun işçilerin yararına barışçıl yöntemlere çözülmesine hizmet edeceğini vurguladı.

Mustafa Öztaşkın'dan sonra bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen insanlığı yıkıma götüren bölgemizdeki savaş politikalarına dikkat çekerek kendi sınıfımız adına sendikalar olarak savaşa karşı çıkmamız gerektiğini belirtti. Sözen, bölgemizde emperyalizmin ve silah tüccarlarının işçi sınıfına, emeğe, barışa ve kadın haklarına yönelttiği saldırıların durdurulmasının sendikaların daha fazla gündeminde olması gerektiğini söyledi.

Daha sonra Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül söz alarak iş kazalarına dikkat çekti. Doğangül, Türkiye'nin iş cinayetleri sıralamasında Avrupa'da birinci, dünya'da üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Soma'nın, bu iş cinayetlerini daha da açığa çıkardığını belirten Doğangül, güvencesiz, kuralsız ve kâr hırsına dayalı sistemin bu iş cinayetlerinin arkasında yatan ana neden olduğunu söyledi.

Kongre'de Retunsee'nin yeni Prezidyumu oluşturuldu. Retunsee'nin mevcut Başkanı Romanya Petrokimya Sendikasından Petre Tancau yerini Sırbistan Elektrik Enerjisi Sendikası'ndan Goran Takiç'e bıraktı. Yine mevcut Genel Sekreter Nikos Orfanos yerini Slovenya Elektrik Enerjisi Sendikası'ndan Mitja Fabian'a bıraktı. Mevcut Başkan Yardımcısı Türkiye'den Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın yeniden aynı göreve seçildi. Yine Hırvatistan Enerji Sendikası SİNG'den Jasna Pipunic Başkan Yardımcısı seçildi. Genel Sekreter yardımcılığına ise Yunanistan Petrol Sendikasından Panagiotis Koutsiadis seçildi.

Kongre sonrasında Retunsee'nin kurulması ve çalışmalarında önemli görevler üstlenen eski Genel Sekreter Nikos Orfanos'a Retunsee adına Mustafa Öztaşkın bir plaket sundu. Yine Retunsee çalışmalarına çok önemli katkıları olan Dev-İş Sendikası Başkanı Mehmet Seyis'e de katkıları için bir plaket verildi.

Kongre Rutunsee “Dayanışma ve Eylem Günü”nün 2016 yılında Romanya işçileri için yapılmasını kararlaştırdı.