• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Şirket mali bilgilerine erişmek

Sendikaların en iyi koşullarda toplu sözleşme bağıtlayabilmesi için şirketlerin güncel mali bilgilerine erişebilmesi önem taşıyor. Ama birçok işletme muhasebe bilgilerine erişilmesini engelleyerek sendikaların pazarlık gücünü zayıflatıyor.

27.07.2015

Endonezya'da şirketler, 'gizlilik' bahanesiyle, yıllık mali raporlarını açıklamayı özellikle istemiyor, işçiler ise bu verileri nasıl elde edeceklerini pek bilmiyorlar.

IndustriALL, Sendikaları Güçlendirme Projesi çerçevesinde, ücret müzakeresinin hazırlık aşamasında mali verileri elde etme ve kullanma konusunda Endonezya'daki IndustriALL üyesi sendikalara yardımcı oluyor.

Epson, Endonezya

Bir Japon elektronik şirketi olan Epson, bilgisayar yazıcısı alanında dünyanın en büyük üreticilerinden biri. IndustriALL üyesi FSPMI bünyesinde yer alan Endonezya Epson işçilerinin sendikası, Batı Cava'daki Cikarang tesisinde 8000 işçiyi temsil ediyor.

Endonezya Epson'daki sendika, 2013'te IndustriALL'un düzenlediği toplu sözleşme eğitiminden bu yana şirketin mali raporlarına ulaşmaya çalışıyordu.

Endonezya Epson sendikasının başkanı Abdul Bais bu konuda şöyle diyor:

“Son birkaç yıldır, sıra ikramiyelerin müzakeresine geldiğinde, işveren bize hep şirketin kâr etmediğini ve performansın yetersiz olduğunu söylüyordu. Biz ise gerçeği kendi gözlerimizle görmemizi sağlayacak şirketin mali raporları elimizde olmadığı için, onların bu temelsiz iddialarını kabul etmeyi reddediyorduk.”

2013 yılı boyunca sendika işverene ve Ticaret Bakanlığı'na yazıyla beş kez başvurarak Epson'un mali raporunu kendilerine iletmesini istedi. Ne şirketten ne de bakanlıktan bir yanıt geldi.

Yasal kuralı uygulatmak

Bunun üzerine sendika, bağlı olduğu federasyon FSPMI'nın yöneticileriyle birlikte, Epson'un yürürlükteki mevzuatı ihlal ettiğine dikkat çekerek baskıyı hükümete yöneltti.

Sonunda hükümetin Epson'a bir uyarı mektubu göndermesini sağladı. Mektupta şirketin bu konudaki hükümet kararnamesine aykırı davrandığı vurgulanıyordu. Endonezya'da faaliyet gösteren bütün şirketler yıllık mali raporlarını Ticaret Bakanlığı'na sunmak zorundaydı. Epson buna uymamıştı.

Uluslararası standartlara uyulmasını sağlamak

Sendika ayrıca, Epson'a, OECD'nin çokuluslu şirketlerle ilgili kuralları uyarınca, çokuluslu bir şirketin, mali raporlar da dahil, her türlü bilgiyi zamanında ve doğru bir şekilde sağlaması gerektiğini hatırlattı.

Baskılar sonuç verdi. Üç yıllık bir mücadele sonucunda, hükümetin bir dizi uyarı mektubundan ve FSPMI'nın kararlı desteğinden sonra, sendika, şirketin yıllık mali raporlarını sonunda 10 Nisan 2015'te elde edebildi.

Endonezya Epson yönetimi sendikaya yazdığı mektupta şöyle diyordu:

“Sendikanızın taleplerine 2013'ten beri belli nedenlerden ötürü yanıt vermekte bu kadar geciktiğimiz için şirket yönetimi olarak özür dileriz. 2012 ve 2013 mali yıllarıyla ilgili hesap raporlarımızı Endonezya hükümetine 19 Mart 2015'te sunmuş bulunuyoruz.”

Mali raporları anlamak

Yıllık raporları sağlayan Epson Endonezya'daki yerel sendika, IndustriALL'un 19 Nisan 2015'te Cakarta'da düzenlediği, “şirket mali raporları nasıl okunur” konulu bir atölye çalışmasına yeminli bir hesap uzmanıyla birlikte katıldı. Bir gün süreli atölyeye toplam 45 sendikacı katılıyordu.

Katılımcılardan Edi Zaldi şöyle diyordu: “Şirket mali raporu sendikaların şirketin durumuyla ilgili kapsamlı bir fikir edinmesi için çok önemli bir araç. Anlamlı bir diyalog ve müzakere zemini sağlıyor ve karşılıklı güvene dayanan bir ilişki kurulmasına yardımcı oluyor.”

IndustriALL Endonezya Konseyi'nin başkanı Sjaiful Patombong'un değerlendirmesi ise şöyle: “Yıllık raporlara erişmek, işçilerin ve sendikaların sağlıklı ve yapıcı bir toplu pazarlık yürütebilmesini sağlayan temel bir hak. Bilgi güçtür ve IndustriALL'un şirket mali bilgileriyle ilgili eğitimi, özellikle işyerinde sendikal etkinliğin artmasına katkıda bulundu.”

Endonezya Epson Sendikası Ağustos 2015'te şirketle ikramiyeleri görüşmeye başlayacak. Sendika 2014 yılı mali raporunun Eylül'de eline geçmesini bekliyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı