• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Soma'da 28 madenci kovuldu, 200 madenci listede

20.11.2014

Resmi rakamlara göre 301 işçinin öldüğü Soma maden ocaklarında işçilerin çalışma koşullarından en ufak bir düzenleme yapılmadığı gibi şirket 28 işçinin işine son verdi. Eynez Ocağını da işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı'ndaki bu sabah vardiyaya giden işçileri taşıyan otobüsler ocak girişinde durduruldu ve şirket yetkilileri 28 işçinin işine son verildiğini söyledi.

‘BUNDAN BÖYLE İŞE GELMEYİN’

Ege Bölgesi Maden İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül ve Şube Sekreteri Abdullah Öztürk, ocaklarda yapılan yenileme çalışmaları sonucunda sadece Işıklar Ocağı'nın faaliyete geçtiği belirtilerek, söz konusu ocakta gündüz vardiyasından çalışan 28 işçinin işine işveren tarafından son verildiğini duyurdular. İşçilerin araçlarının bu sabah şirket görevlileri tarafından güvenlik noktasına gelmeden durdurulduğunun aktarıldığı açıklamada işçilere "Bundan böyle işe gelmeyin işinize son verildi" dendiği kaydedildi.

"İSİMLERİ İSTANBUL'DAKİ AVUKATLAR BELİRLEMİŞ"

Sendika yöneticileri Bülbül ve Öztürk, işten çıkarılan isimlerin Soma Holding'in İstanbul'daki avukatları tarafından tespit edildiğini iddia ettiler. İşten çıkarılma sebepleri açıklanmayan işçilerin ise haklarını yasal yollarla arayacakları belirtildi.

"200 KİŞİLİK LİSTE VAR"

Konuya ilişkin İleri Haber'e bilgi veren Soma Ata Bacası’nda çalışan bir işçi “200 kişilik işten çıkarma listesi var" dedi, Işıklar ocağında amirlerin işçilere bu listeyle baskı yaparak tehdit ettiğini öne sürdü. İşten çıkarılan işçilerin, yakınları öldüğü için bir süre işe gitmeyen işçilerden, ya da kısa bir süredir madende çalışan ve kaza olduktan sonra şirketle çalışmak istemeyen işçilerden olabileceğini iddia etti. İşçi ayrıca, kovulan madencilerin isimlerinin şirketin İstanbul’daki merkezinden avukatlar tarafından tespit edildiği ve şirket aleyhine ifade verenler arasından seçildiği yönündeki iddiaların doğru olabileceğini belirtti.

Kaynak: İleri Haber

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı