• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Son iki buçuk yılda iş cinayetlerinde en az 122 çocuk işçi yaşamını yitirdi

24.04.2015

Türkiye’de son iki buçuk yılda en az 122 çocuk işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de son iki yılda en az 113, bu yılın ilk dört ayında ise en az dokuz çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna göre, iki buçuk yıla yakın zamanda en az 122 çocuk işçi can verdi.

İSİG Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2013’te en az 59, 2014 yılında en az 54, 2015 yılının ilk dört ayında ise en az 9 çocuk işçi, hayatını kaybetti. Bu yıl yaşamını yitiren çocuk işçilerin dördü Suriyeliydi.

Açıklamaya göre, çocuklar ağırlıklı olarak tarım ve inşaat gibi mevsimlik işler ile çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde çalışıyor. Özellikle yaz dönemlerinde hizmet sektöründe de çocukların çalıştırıldığı görülüyor.

'BU NE TUTARSIZLIK'
İşçilerin artık katliam düzeyine varan ölümlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu durumun çocuk işçiler için de aynen geçerli olduğu; Bakanlığın ise önlem almak bir yana, en basit görevi olan kayıt sistemini bile hayata geçiremediği vurgulanıyor.

Bunun en somut göstergesi, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in farklı zamanlarda soru önergelerine verdiği yanıtlar. Çelik, Ekim 2014’te bir soru önergesine verdiği yanıtta, 2003 ila 2013 yılları arasında 227 çocuk işçinin can verdiğini belirtmişti. Çelik, kısa süre önce başka bir önergeye verdiği yanıtta ise 2002 ile 2014 yılları arasında 127 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini beyan etti.

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada “Bu ne tutarsızlık! Daha yaşananlardan bihaber ya da bilerek saklayan Bakanlık, çocuk işçiliğe karşı nasıl önlem alabilir?” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: BirGün Gazetesi