• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu'ndan Açıklama:

STANDARD PROFİL EGE'de YENİ BİR DÖNEME GİRİLDİ

Sendikamızın örgütlenme çalışması yürüttüğü Manisa'da kurulu Standard Profil Ege fabrikasında çalışan üç yüzü aşkın işçi sendikal nedenlerle işten çıkarılmış ve  bunun üzerine 13 Mayıs 2013'te  fabrika önünde direniş çadırı kurulmuştu. 475 gün boyunca yılmadan mücadele eden üyelerimizin, mücadelede yeni yöntemlerin denenmesi ve üyelerimizin daha fazla mağduriyet yaşamamaları adına Petrol-iş Merkez Yönetim Kurulu çadırın 1 Eylül'den itibaren kaldırılmasına karar verdi.

01.09.2014

Petrol-İş Sendikası yönetim kurulu tarafından basına ve kamuoyuna yönelik yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır:

Sendikamız, 2013 yılının başından itibaren Manisa ilinde kurulu olan Standard Profil Ege fabrikasında örgütlenme çalışması yürütüyor. Örgütlenme çalışmalarımızın başladığı dönemdeki SP yönetimi, işçilerin sendikalaşma taleplerine çok sert tepki gösterdi.  Anayasaya ve yasalara aykırı olarak üç yüzü aşkın işçiyi işten attı, yüzlerce üyemizi baskı ve tehdit sonucu üyelikten istifa ettirdi.

Sendikamız, 13 Mayıs 2013 tarihinde SP yönetiminin bu sert tutumuna karşı işyeri önünde direniş çadırı kurma kararı aldı.  O günden bugüne bir grup üyemiz, yağmur çamur, açlık yokluk demeden, tüm zorluklara direnerek, işyerinde yaşanan işçi kıyımına ve baskılara son verilmesi ve tekrar işbaşı yapmak için mücadele ettiler.

Bir yandan fabrika önündeki mücadelemiz devam ederken, diğer yandan da uluslararası alanda çalışmalarımız sürdü. Üst sendikal örgütümüz olan Küresel Sendikalar Federasyonu IndustriALL ile birlikte pek çok ünlü araba markası için üretim yapan Standard Profil’in tedarikçileriyle, işçilerin üzerindeki sendikal baskıların kaldırılması, tekrar işbaşı yaptırılması için görüşmelerimiz devam etti. Halen de devam ediyor.

İşçilerin sendikal nedenle işten atılmalarının ardından 209 işçi için sendikal tazminat ve işe iade davası açıldı. Açılan davaların büyük bir bölümü yerel mahkeme tarafından sonuçlandırıldı, yarısının Yargıtay aşaması da tamamlandı: İşçiler işveren tarafından sendikasızlaştırılmak için baskı görmüşler ve haksız yere işten atılmışlardı. İşveren yargı kararı gereği on iki aylık ücretleri tutarındaki sendikal tazminatları ödemek zorunda kaldı. Öte yandan işe iade taleplerini ise yasanın yetersizliğinden yararlanarak kabul etmeyip, dört aylık ücret ödeyerek kurtulmayı tercih etti. Kısaca işveren işçilere bugüne kadar yaptığı her türlü baskı ve zulmün bedelini her bir işçi için yaklaşık yirmi bin TL ödeyerek kurtulmayı tercih etti.

Direniş döneminde işyerinin en yetkili yöneticisi ve sendika karşıtı politikaların baş uygulayıcısı Sebahattin Karabulut ve İK Müdürü Kadir Yalçınkaya’nın yaptıklarının karşılıksız kalmaması için elimizden gelen her türlü yasal ve meşru mücadeleyi yürüttük ve bunun sonucunda her ikisi de 30 Haziran 2014 tarihinde görevlerinden alındı. Kadir Yalçınkaya, sendikal hakların kullanılmasını engellemekten 6 ay hapis cezası aldı (ertelendi). Sebahattin Karabulut hakkında açılan taciz davası ile, aralarında S. Karabulut ve K. Yalçınkaya’nın da olduğu on üç yönetici hakkında açtığımız ceza davası sürüyor. Bütün bunların bizce anlamı gayet açıktır: İşveren sendika istemiyor; bunun için anayasayı da yasaları da sistematik olarak çiğnemekten, her türlü baskı ve şiddete başvurmaktan çekinmiyor.  Karşılarında kararlılıkla ve cesaretle direnen işçiler olunca da, yaptıklarının bedelini para cezalarını ödeyerek ve emirlerindeki her düzeyden yöneticiyi kurban ederek kurtulmaya çalışıyorlar.

Tüm bu mücadelelerin sonucunda, 2014 Ocak ayından bugüne sendika üyesi işçilerin işten atılması durdu, işyerinde çalışmaya devam eden üyelerimizin üzerindeki baskılar büyük oranda kalktı, üyelik için elverişli koşullar tekrar oluştu. Ve yeniden sendikamıza üyelik başvuruları gelmeye başladı. Biz eminiz, Düzce’de olduğu gibi beş yıl da sürse, bu mücadeleden biz galip çıkacağız; yeni ve daha farklı yöntemleri de deneyerek Manisa SP’de de yetki alıp işvereni toplu sözleşme için masaya oturtacağız.

Bütün bu gelişmelerin ışığında Petrol-iş Merkez Yönetim Kurulu, direniş çadırının işlevini tamamladığına ve direnişteki üyelerimizin daha fazla mağduriyet yaşamamaları için direniş çadırının  1 Eylül 2014 tarihinden itibaren kaldırılmasına karar verdi.

475 gün boyunca yılmadan, büyük özverilerle bir sendikal mücadelenin tüm zorluklarına katlanan üyelerimizi yürekten kutluyor, bundan sonraki yaşamlarında başarılar diliyor, direniş süresince kurduğumuz gönül bağının ilelebet süreceğine inanıyoruz.

Direnişimiz boyunca dayanışmasını esirgemeyen başta Konfederasyonumuz Türk-iş olmak üzere tüm emek örgütlerine, siyasi partilere, milletvekillerine ve gelişmeleri kamuoyuna taşımamıza yardımcı olan basın emekçilerine teşekkür ediyoruz. Özel olarak direniş çadırımızın işyeri önünde kurulmasında önemli katkıları olan, sökülmesine, polis saldırılarına maruz kalmasına engel olan, SP Ege’deki gelişmeleri yakından takip ederek dayanışmasını esirgemeyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’e yürekten teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                                                                Petrol-İş Sendikası
                                                                                                                Merkez Yönetim Kurulu