• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Yönetim Kurulu'ndan Açıklama:

TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMAK ELLERİMİZDE

Kobane'de IŞİD saldırılarının başlamasının ardından ülkemizde de IŞİD'e karşı tepkiler yoğunlaştı ve son üç gündür yaşanan olaylarda onlarca yurttaşımızın ölümüne, yüzlercesinin ise yaralanmasına neden olan son derece tehlikeli bir sürecin içerisine girildi. Yaşanan olaylar üzerine Petrol-İş Yönetim Kurulu'ndan  yapılan açıklama ile sağduyu ve toplumsal barış çağrısı yapıldı.

10.10.2014

Petrol-İş Sendikası yönetim kurulu tarafından basına ve kamuoyuna yönelik yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır:

Ülkemiz son üç gündür onlarca yurttaşımızın ölümüne, yüzlercesinin ise yaralanmasına neden olan son derece tehlikeli bir süreç içerisine sokulmuştur.

Bazı illerimizde en son 12 Eylül Darbesi sırasında yaşadığımız manzaralar ortaya çıkmış, birçok yerleşimde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve fiili olağanüstü hal uygulamaları yaşanmıştır.

Suriye'de Kobane'de IŞİD saldırılarına karşı süren direniş ile dayanışmak için sokağa çıkanların bu eylemleri, birçok provokasyon girişimi ve saldırılar sonucu halkımızın zaman zaman karşı karşıya geldiği olaylara dönüşmüştür.

Yaşadığımız acı olaylar, bu olaylarda hayatını yitiren yurttaşlarımızın sayısının her geçen gün artması ve ülkemizde 1990'lı yılların karanlık atmosferine yeniden dönülmesi riskinin yükselmesi son derece ürkütücüdür.

Ülkemizde birkaç gündür yaşananların fitilini ateşleyen gelişmelerin kaynağı Suriye ve Irak'tadır ve bu gelişmeler adeta geliyorum demiştir. Ortadoğu'da, emperyalist rekabetin dayatmasıyla gündeme gelen planlar, bölgeye yalnızca kan ve gözyaşı getirmektedir. Suriye'de rejimi devirmek için muhaliflerin birçok ülke tarafından desteklenmesi ile başlayan süreç, bugün IŞİD terörü ile bölgenin topyekun kaosa sürüklenmesine dönüşmüştür.

Irak ve Suriye'de mezhepsel ve etnik temizlik stratejisi izleyen IŞİD, önce Araplar ve Ezidilere ardından Türkmenler ve Kürtlere saldırarak insanları katletmekte ve başta kadınlara yönelik olmak üzere insanlık dışı uygulamalar yapmaktadır. IŞİD terörü son olarak, Suriye'de Kürt yerleşimi Kobane'ye yönelmiştir. Kobane'de IŞİD'e karşı başlayan direnişin başarıya ulaşması, hem bölgede sahnelenen kanlı oyunun bozulmasının ilk adımı olacak hem de IŞİD terörünün Türkiye sınırlarını ulaşmasını engelleyecektir.

Yanıbaşımızda yaşanan bu gelişmelerin Türkiye'ye yansıması, ne yazık ki, son üç gündür yaşadığımız provokatif olaylar, saldırılar sonucu içerisinde polislerin de olduğu hayatını yitiren onlarca yurttaşımız ve bazı illerde fiili OHAL uygulamalarına başvurulması şeklinde olmuştur.

Sendikamız, başta hükümet ve güvenlik güçleri olmak üzere, tüm toplumsal kesimleri ve kurumları sorumlu davranmaya çağırmaktadır. Acı olayların bir gün dahi sürmesi, halkımızın belleğinde yıllarca unutulmayacak yeni ve kapanmaz yaralar açacaktır.

Kobane direnişine destek ve dayanışma için yapılan barışçıl eylemlere dönük şiddete ve anti-demokratik uygulamalara derhal son verilmelidir. Onlarca yurttaşımızın hayatını yitirdiği olaylar ile ilgili gerekli soruşturmalar başlatılmalıdır. Halkımızın son derece hassas olduğu IŞİD saldırıları altındaki Kobane'ye yeni bir insani trajedi yaşanmadan gerekli yardımlar yapılmalıdır.

Daha önemlisi ise demokratik ilke ve işleyişten ödün vermeden Kürt Sorunu'nun çözümü için başlatılan sürecin kararlılıkla sürdürülmesi gerekmektedir. Yaşananların bu sürece gölge düşürmesine izin vermeden, toplumsal uzlaşı sağlanarak hızlı ve somut yasal adımlar atılmalıdır.

Petrol-İş olarak halkımızın sağduyusu ve yüzyıllardır bozulmayan kardeşlik duygularıyla toplumsal barışın yeniden sağlanacağına olan inancımız tamdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan
Mustafa Öztaşkın