• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türkiye Petrolleri Özelleştiriliyor

"TPAO'nun Özelleştirilmesine Karşıyız"

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) yapısal değişikliği ile ilgili hazırlığı tamamladıklarını belirtti. Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın ise satışı engellemek için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

12.12.2014

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) yapısal değişikliği ile ilgili hazırlığı tamamladıklarını belirtti. Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın ise satışı engellemek için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Milli petrol şirketi TPAO'yu da satacaklar

Enerji Bakanı Yıldız, TPAO'nun THY benzeri kamu ve özel sektörle beraber halka açık, blok satış modelinin gündemde olduğu kaydetti. Özelleştirmeye karşı olduklarını belirten Petrol-İş Sendikası Başkanı Öztaşkın, buna karşı gerekli adımları atacaklarını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Boğaziçi Enerji Kulübü toplantısına katıldı. Yıldız burada yaptığı açıklamalarda, TPAO'nun yapısal değişikliğe ihtiyacı olduğunu savunarak, "Yani Türk Hava Yolları (THY) modeli tarzında, kamu özel sektörle beraber halka açık, blok satış modelini tartışmak kaydıyla mutlaka buna ihtiyaç var. Bu şu ana kadar aslında bizim daha önce yapmamız gereken bir konu ve önemli bir başlıktır. Bunu da gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.

TPAO SIKINTILI

TPAO'nun yapısal değişikliğiyle ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını ve Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıklayan Bakan Yıldız, ayrıca, "Ham petrol varil fiyatlarının düşüşünden memnun olmayan tek kuruluşumuz TPAO. Yaklaşık 550-600 milyon dolar civarında bir gelirden oldular ama Türkiye şu an itibariyle 5.5 milyar dolar cari açığından kısıntı yaptı. Yani Türkiye açısından memnun olduğumuz ama TPAO açısından da biraz kendilerinin sıkıntılı olduğu bir ortam yaşıyoruz" diye konuştu.

HER ŞEKLE KARŞIYIZ

Yıldız'ın açıklamaları sonrası görüştüğünüz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Bakan Yıldız'ın açıklamalarının sürpriz olmadığını söyledi. Geçen yıl değiştirilen Türk Petrol Yasası ile TPAO'nun özelleştirilmesinin önünün açıldığını kaydeden Öztaşkın, ''Maliye Bakanı da 2015 yılına ilişkin özelleştirme programında açıklamıştı. Tam da öngördüğümüz şekilde oluyor. Enerji gibi stratejik bir alanda hem de bölgemizde yaşanan durum ortadayken TPAO'nun özelleştirilmesinin mantıklı bir yanı yoktur. Türkiye enerji politikalarını bu şirket üzerinden izler'' dedi.

BAĞIMSIZ OLMALI

TPAO'nun her ne şekilde olursa olsun özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade eden Öztaşkın, bunun yerine TPAO'nun kendi istihdam, yatırım vb. gibi kararlarını kendi verebilen bağımsız bir yapıya dönüştürülmesinin gerekli olduğunu kaydetti. TPAO ve BOTAŞ'ın birleştirilmesini savunan Öztaşkın, özelleştirmeye karşı süreçleri takip edeceklerini ve buna karşı gerekli adımları atacaklarını söyledi.

18 MİLYAR DOLAR GELİR

Türkiye'nin milli petrol şirketi olan TPAO, bu yıl 60. yılını kutluyor. Bu kapsamda önceki gün Ankara'da düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Konferansı'nda TPAO Genel Müdürü Besim Şişman milli petrol şirketine ilişkin bilgiler verdi.

TPAO'nun yatırımlarının 11 milyar doları, gelirinin ise 18 milyar doları bulduğunu bildiren Şişman, günlük petrol üretiminin 74 bin varil olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin tek milli petrol arama, üretim ve sondaj şirketi olan TPAO, 60 yıllık tarihinde Petkim, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi başta olmak üzere 17 büyük kuruluşu ülkeye kazandırdı.

Kaynak: Recep Erçin/Aydınlık Gazetesi