• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TPIC İşçileri Güvenceli ve Kalıcı İş Mücadelesine Devam Ediyor

06.07.2015

TPAO'ya bağlı bir şirket olan Turkish Petroleum International Company (TPIC)'de çalışan 380 işçinin, 30 Haziran itibariyle iş akitlerinin sona ereceğinin söylenmesi üzerine işçiler tekrar eyleme geçti. 28 Haziran gecesi, Batman, Adıyaman ve Diyarbakır’da sondaj sahasındaki kulelere gelen işçiler, kalıcı iş talebinden vazgeçmediklerini bir kez daha dile getirdi.

Yurt dışında petrol arama faaliyetleri yürütmek üzere TPAO'ya bağlı olarak kurulan TPIC'te çalışan işçilerin iş akdi daha önce 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmış, işçiler bu tarihe kadar ücretli izinli sayılmıştı. Fakat TPAO genel müdürlüğünden yapılan son açıklamada işçilerin iş akdinin 30 Haziran itibariyle biteceği söylendi. Yeniden eyleme geçen işçilerin  durumundaki belirsizlik devam ederken, işçilere siyasi parti ve emek örgütlerinden destek gelmeye devam ediyor.

2 Temmuz Perşembe günü Batman HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Candemir TPIC işçilerinin iş akitlerinin feshiyle ilgili bilgi almak ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Petrol-İş Sendikası Batman Şubesini ziyaret etti. Batman Şube Başkanımız Mustafa Mesut Tekik ziyaretçilere TPIC işçilerinin durumuyla ilgili bilgilendirme yaparken, Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuyla alakalı olarak HDP Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli ve Ali Atalan’ın da sendika ve TPIC işçilerinin mücadelelerinde yanlarında olacaklarını, sorunlarının çözümü için gerekli görüşmelerde bulunacaklarını ifade etti.

TPIC işçileri için hukuk mücadelesi devam ediyor

TPAO'nun hizmet aldığı TPIC, faaliyetlerini yılda birkaç defa yapılan ihalelerle taşeron firmalar üzerinden yürütüyor. Bu şirketlerde çalışan işçiler, 2013 yılında sendikamıza üye olmuşlardı. Taşeron şirket üzerinde gösterilen bu işçilerin çalışmasında müfettişlerin muvazaa tespit etmesi üzerine TPIC tarafından bu rapora itiraz edilmiş ve muvazaa tespit edilen müfettiş raporunun iptali istenmişti. Bu gelişmelerin ışığında sendika, taşeron işçilerin sendikal haklarının tanınması, kalıcı ve güvenceli iş taleplerinin yerine getirilmesi için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.