• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'ndan açıklama:

TPIC SORUMLULUKLARINDAN KAÇAMAZ

Ocak 2014'te Turkish Petroleum International Company (TPIC) şirketine ait petrol ve jeotermal sondaj sahalarında çalışan beş yüzü aşkın işçi sendikamıza üye olmuş ve sendikamız şirkete masaya oturma çağrısı yapmıştı. Şirketin bu çağrıyı dikkate almaması ve sorumluluklarından kaçması üzerine Merkez Yönetim Kurulumuz bir basın açıklaması yaptı.

11.08.2014

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu tarafından basın ve kamuoyuna yönelik yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır:

Ocak 2014'te Turkish Petroleum International Company (TPIC) şirketine ait petrol ve jeotermal sondaj sahalarında çalışan beşyüzü aşkın işçi Petrol-İş'e üye olmuş ve sendikamız şirkete açık çağrı yaparak; süreci uzatmamasını, sözde alt-işveren şirketlerin ardına sığınmamasını, doğrudan işçilerin temsilcisi olan Petrol-İş'le masaya oturmasını talep etmişti.

1988 yılında TPAO'ya bağlı bir şirket olarak, yurtdışında petrol arama faaliyetleri yürütmek üzere kurulmuş olan TPIC geçen yıllar içinde operasyonlarını yurt içinde yoğunlaştırmış, geçmiş yıllarda sendikamızın da tepkisini çeken uygulamaların aktörü olmuş bir kurumdur. Petrol-İş bu işletmede çalışma ilişkilerinin durumuyla ilgili şu tespitleri yapmıştı:

"Enerjide ülkemizin dışarıya bakan yüzü olma" hedefini benimsemiş, "Türkiye’de petrol ve petrol ürünleri ticareti ve saha hizmetleri alanlarında ISO 9001 Kalite Belgesi’ne sahip ilk ve tek şirket" olmakla övünen, uluslararası operasyonlar yürüten bu yükselen şirketin tüm parlak başarılarının yaratıcısı durumunda olan işçilerini birkaç aylık "hizmet alımı" ihaleleri yoluyla, işçi simsarı kuruluşlar eliyle, çalıştırıyor olması büyük bir tezat oluşturmakta, ortaya konan iddialı görüntü ile bağdaşmamaktadır. Yıllardır TPIC'in kulelerinde, sondaj sahalarında özveriyle görev yapan yüzlerce işçi; kim olduğunu, ne olduğunu, ne zaman değiştiğini, ne gibi bir işlevi olduğunu bilmedikleri, ortada sadece adları bulunan şirketlerce çalıştırılıyor görünmektedirler. Vasıflı, deneyimli bir işgücü oluşturan, ciddi işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarıyla karşılaşarak, tüm dünyada en ağır işlerden biri olarak kabul edilen sondaj işlerinde haftalarca evlerinden uzaklarda çalışan bu kitlenin büyük bölümünün asgari ücret dolaylarında ücret alıyor olması ise ayrı bir sorundur.

Sendikamız yukarıda kısaca anlatılan sorunları aşmak ve kendisine üye olan yüzlerce TPIC işçisini biran önce toplu sözleşmeye kavuşturmak için öncelikle taşeronu aradan kaldırma yönünde adım attı. Çalışma Bakanlığı'na yapılan başvuru ile TPIC işyerlerinde sözde faaliyet yürüten, aslında muvaazalı durumda olan şirketlerin tespit edilmesi istenmiştir. Konuyla ilgili kapsamlı bir denetim gerçekleştiren bakanlık müfettişlerinin raporu yakın bir zamanda hazırlanmış ve raporda iddialarımız açık biçimde kabul edilmiştir. Hazar ve Öztürk adlı taşeron firmalarla TPIC arasındaki ilişkinin muvaazalı (danışıklı/sahte) olduğu artık müfettiş raporu ile de kanıtlanmıştır. Ancak TPIC işvereni sözkonusu rapora itiraz etmiştir. İtiraz dilekçesinde bin dereden su getirilerek ve bir yandan da top TPAO'ya atılarak TPIC işveren sorumluluğundan kaçmaya çalışmaktadır. Bu kabul edilemez.

Daha önce de söylediğimiz gibi Petrol-İş'le bugün sayıları yediyüzlere varan TPIC işçileri için acilen masaya oturmamak; ortaya çok güçlü bir irade koymuş olan TPIC işçisinin oyalamaktan başka birşey değildir. Topu TPAO, TPIC ve taşeron firmalar arasında dolandırmak için mahkemeleri kullanmak, hukukun boşluklarından yararlanmak dünya çapında firma olduğunu iddia edenlere yakışan bir tutum değildir.

Petrol-İş konuyla ilgili gerekli hukuksal mücadeleyi sonuna kadar verecektir. Müfettiş raporuna yapılan itiraza ilişkin açılan davaya sendikamız da müdahil olacaktır. TPIC işçisinin güvenini ve sendikal haklarını kullanma konusundaki ısrarını boşa çıkarmayacaktır. Oyalama taktikleri devam ederse Petrol-İş TPIC işçisinin örgütlü gücünü göstermekten de kaçınmayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu

Kaynak: Örgütlenme Servisi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı