• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tunus'ta sendikalar yeni anayasayı olumlu karşıladı

Tunus Ulusal Meclisi ülkenin yeni anayasasını onayladı. Anayasa'da örgütlenme özgürlüğü, grev hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların şiddete karşı korunması ile ilgili hükümler yer alıyor.

30.01.2014

Bu önemli gelişme, diktatör Zeynel Abidin Ben Ali'ye karşı ayaklanmadan üç yıl sonra gerçekleşiyor. Bu ayaklanma Arap dünyasında bir isyan dalgası başlatmıştı. Ülkedeki en büyük sendikal merkez UGTT ve ona bağlı sendikalar (ki aralarında IndustriALL üyesi üç örgüt de var) bu gelişmede hayati bir rol oynadı.
Çağdaş özelliklerinden ötürü genelde beğenilen yeni anayasa, farklı siyasal partilerin en laik Arap ülkelerinden birinde İslam'ın rolü konusundaki tartışmalarından kaynaklanan politik açmaz nedeniyle ertelenmişti. Sonunda anayasa Ulusal Kurucu Meclis'te toplam 216  üyeden 200'ünün oylarıyla kabul edildi. Olayı “tarihi bir dönüm noktası” olarak niteleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon şöyle dedi: "Tunus deneyimi reform arayışındaki diğer halklar için örnek olabilir."
Anayasa'nın önemli ilkeleri arasında sivil toplum ve demokrasi, ibadet özgürlüğü ve üç güç olarak yürütme, yasama ve medyanın bağımsızlığı vurgulanıyor. Sendikal hareket açısından hayati önem taşıyan nokta ise Anayasa'da sendikalaşma özgürlüğünün, sendikal örgütlenme ve grev hakkının yer alması.
IndustriALL Küresel Sendika'nın Yönetim Kurulu üyesi ve FGME-UGTT Genel Sekreteri Tahar Berberi şu açıklamayı yaptı:
“Tunus'ta devrimin gerçekleşmesinden üç yıl sonra, Pazar günü, Kurucu Meclis ikinci cumhuriyetin yeni anayasasını kabul etti. Ayrıca, yeni bir bağımsız hükümet kuruldu. Hükümetin ana görevi, yeni seçilen Bağımsız Seçim Kurulu'nun gözetiminde bu yıl yapılacak seçimlere hazırlanmak. Şimdi tek yapılması gereken seçimlerin tarihini belirlemek. Bu üç nokta UGTT'nin Yol Haritası'nın ana unsurlarını oluşturuyordu. Söz konusu Yol Haritası, siyasal partilerin demokratik geçişi sağlamak için buluşacakları platformdu.”
Genel Sekreter Jyrki Raina ise Tunus'taki IndustriALL üyesi üç sendikayı kutlarken şöyle dedi:
"UGTT ve ona bağlı -sizlerin de içinde yer aldığınız- sendikaların rolü, anayasanın gerçekleşmesinde üstlendikleri hayati işlevle sınırlı değil; sendikal hareketin demokrasi mücadelesine ve toplumun değişimine katkıda bulunmasının parlak bir örneğini verdiniz.”
Tunus'un yeni anayasası kadınlar açısından da büyük bir değişim içeriyor. Anayasa'da yer alan bir hüküm, Arap dünyasında ilk kez, yasama meclislerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini güvence altına alıyor ve kadınları şiddete karşı koruyacak önlemler alınmasını öngörüyor. Tunus'ta erkekler ile kadınlar, Başkan Habib Burgiba'nın 1956'da çıkardığı bir yasa uyarınca, 1950'lerden beri eşit. Ne var ki hükümetin bütün yasama meclislerinde kadınlara eşitlik sağlamasını öngören 45. madde gibi hükümlerin hayata geçecek olması tarihi bir değer taşıyor.