• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türk-İş AKP Hükümetine Genel Grev Kararını Hatırlattı

15.10.2014

Türk-İş Başkanlar Kurulu, önceki gün olağan toplantısını yaparak, çalışma hayatıyla ilgili konuları ve Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirgesinde, AKP hükümetinin Orta Vadeli Programı’nda yer alan özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisini ve kıdem tazminatının fona devrini öngören düzenlemeler ile özelleştirme politikaları eleştirildi, Türk-İş Genel Kurulu’nda daha önce kıdem tazminatına ilişkin alınan “genel grev kararı” hatırlatıldı.

‘İSG YASASI YENİDEN DÜZENLENMELİ’’

Türk-İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde, AKP hükümetinin çalışma hayatına ilişkin Orta Vadeli Program’da öngördüğü “özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması ve faaliyet alanlarının geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde genişletilmesi” ile “bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sisteminin geliştirilmesi” yaklaşımı, işçi haklarına yönelik bir tavır olarak değerlendirildi. Bildirgede, Türk-İş Genel Kurulu’nda daha önce alınan “genel grev kararı” hatırlatılarak şunlar söylendi: “Daha önce Cumhurbaşkanı tarafından geri çevrilen düzenlemeler yeniden gündeme getirilmemelidir. Bu ve benzeri girişimlerin toplumsal huzur ve iş barışı getirmeyeceği bilinmelidir.”

‘ÖZELLEŞTİRMENİN YANLIŞLIĞI ORTAYA ÇIKTI’

“Türkiye, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının en yoğun olduğu inşaat, maden ve tarımsal alanlardaki ILO sözleşmelerini vakit geçirilmeden onaylamalı ve gereği yapılmalıdır” denilen bildirgede şunlar söylendi: “ 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği  (İSG)Kanunu, son gelişmeler ışığında ele alınmalı, sosyal taraflar arasında yeniden müzakere edilerek düzenlenmelidir.” Küresel ekonomik kriz şartlarında ara verilen özelleştirme uygulamalarına önümüzdeki dönem hız verileceğinin görüldüğü ifade edilen bildirgede şunlar ifade edildi: “Özelleştirmenin yanlışlığı günümüzde açıkça ortaya çıkmıştır. Dünyada yaşanan ekonomik kriz sonrası birçok ülkede özelleştirme politikaları terk edilmiş, yeniden kamulaştırma yapılmaktadır. Ülkede ve özellikle doğu-güneydoğu bölgesinde özelleştirilen kamu işletmelerinin yol açtığı boşluk, tüm teşviklere rağmen, giderilememiştir. Şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerin ülkeye ve çalışanlara bir faydası olmamıştır. Bu konudaki talep ve beklentiler dikkate alınmalı, özelleştirmeyle ilgili yargı kararları, Anayasa Mahkemesi’nin de kararı dikkate alınarak, titizlikle yerine getirilmelidir.”

 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi