• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türk-İş Kocaeli'nde Kıdem Tazminatı için Yürüdü

26.02.2015

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun 5 Şubat 2015 tarihinde yapmış olduğu toplantıda, Kıdem Tazminatı ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişki kurulması konularına dikkat çekmek ve kazanılmış hakların korunmasında kararlılığımızı  göstermek amacıyla 8 ilde  kitlesel basın açıklaması yapılmasını  kararlaştırdı.

Bu karar doğrultusunda 20 Şubat 2015 günü Türk-İş  Marmara Bölge Temsilciliği AKP Hükümetinin özel istihdam büroları eliyle ‘kiralık işçi’ dönemini başlatmak istemesi ve işçilerin aldığı kıdem tazminatını fona devredilmesini yeniden gündeme getirmesi nedeniyle büyük bir yürüyüş düzenledi.Yoğun kar yağışı ve aşırı soğuğa rağmen İzmit Merkez Bankası önünde saat 17:00'da  toplanan işçiler Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüdü. Türk İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar hükümeti uyararak, “Kıdem Tazminatı kalkarsa genel greve çıkarız” dedi.

Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkan ve temsilcilerinin katıldığı eylemde işçiler, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”,''kıdem  tazminatı hakkımız söke söke alırız'' ve “Kölelik Düzeni İstemiyoruz” şeklinde sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi.

Sabri Yalım Parkı’nda kitle adına basın açıklamasını Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar okudu. Uyar açıklamasında, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı cevaplarının genel grev olacağını söyledi. Uyar, “Bugün Türk-İş olarak yaşadığımız olumsuzlukları haykırmak, taleplerimizi dile getirmek için bir aradayız. İzlenen politikalarla ülkenin geleceğine ipotek istenmektedir. Çalışanlara köle düzeni şartları dayatılmaktadır. Çalışanların  hak ve özgürlüğünü daha da kısıtlamak, yaşama düzenini geriletmek, sendikaların gücünü ve etkinliğini azaltmak için sistemli bir kampanya yürütülmektedir. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Uyar ayrıca, "Milyonlarca çalışanın sendikal tercihlerinden dolayı işsiz kaldığını, örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz." diye belirtti.

Uyar konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu ülkede ihracat 170 milyar dolarlara çıktı ise bunun tek sebebi emeğiyle geçinen, ülkesini seven, ülkenin birlik ve beraberliğini düşünen emekçiler tarafından gerçekleşmiştir. Eğer hedefiniz dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almaksa,biz emekçilerde dünyanın en seçkin emekçileri olmak istiyoruz. Kimse işçi camiasını,Türk-iş'i, diğer Konfederasyonları ve emekçiyi test etmesin. Bizim ülkemizden başka sevdamız yok,biz bütün kardeşler olarak farklı düşüncelere,farklı kimliklere sahip olmamıza rağmen bu ülkenin birliğini,dirliğini ve bütünlüğünü bozmadan insanca,onurluca yaşamayı kendine ilke edinmiş insanlarız. Bayrağını,istiklal marşını ilelebet yere düşürmeden yaşamayı kendine ilke edinmiş insanlar olarak kıdem tazminatının kaldırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.