• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel kampanyanın zaferi:

Türkiye 176 sayılı ILO sözleşmesini onayladı

IndustriALL Küresel Sendika'nın yıllardır sürdürdüğü kampanya Türkiye'de madencilerin kazanımıyla sonuçlandı. Meclis madenlerde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili 176 sayılı ILO sözleşmesini 4 Aralık'ta onayladı.

10.12.2014

IndustriALL'u kuran örgütlerden ICEM'in kaleme aldığı sözleşme ILO tarafından Haziran 1995'te kabul edilmişti. Bütün dünyada IndustriALL üyesi maden sendikaları Türkiye'de hükümetin 176 sayılı sözleşmeyi onaylaması için uzun süredir kampanya yürütüyordu.

301 maden işçisinin ölümüne yol açan 13 Mayıs'taki sanayi cinayetinden bir ay sonra Soma'ya küresel bir sendikal dayanışma heyeti gitti. Heyet sözleşmenin onaylanmasına yönelik kampanyanın Türkiye'de hızlandırılmasına karar verdi.

Soma'daki kaçınılması mümkün kazayı, Ekim ayında Ermenek'teki Has Şekerler kömür madeninde 18 işçinin daha ölümü izledi. Bu kazaya tepkisini dile getiren IndustriALL Küresel Sendika, 29-30 Ekim'de Meclis'teki milletvekillerinin her birine gönderdiği mektupta 176 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanmasını istedi.

ILO'nun 176 sayılı sözleşmesi, teftiş kuralları, kaza bildirimi ve soruşturması, eğitim, tehlike kontrolü ve işçilerin tehlikeden kaçınma hakları gibi hayati önem taşıyan hükümlerin yanı sıra, iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili karar süreçlerine işçilerin katılımını da öngörüyor.

ILO sözleşmesi, “İşçiler, maden işkolunda karşı karşıya oldukları tehlike ve risklerle ilgili iş güvenliği ve sağlığı önlemlerinin hazırlanması ve uygulanması konusunda kendilerine danışılma ve katılım hakkına sahiptirler” hükmüyle temel bir ilke getiriyor.

Kazanılan zaferin önemini belirten IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Kemal Özkan, Türkiye'de maden güvenliğiyle ilgili kampanyanın daha bitmediğini vurguladı:

“Türkiye'nin 176 sayılı ILO sözleşmesini onaylaması, kâr çıkarları uğruna maden işçilerinin ölümüne yol açan işletme modelinin değiştirilmesi yönünde atılmış ilk adımdır. Onaylama gerçekleştiğine göre, çabalarımız, Türkiye'de maden sektörünün uluslararası standarda uygunluğunu sağlamak üzere, bu önemli sözleşmenin uygulatılmasına yönelecektir. Sendikalar güçlendikçe madenlerin daha güvenli hale geleceğine inanıyoruz ve maden sahiplerinin muhatapları olan sendikalara saygılı olmasını istiyoruz.”
Türkiye 176 sayılı sözleşmeyi onaylayan 30. ülke oluyor.