• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Uyarı amaçlı yarım gün iş bırakıyoruz

TÜRKİYE PETROLLERİ KÜÇÜLTÜLEMEZ!

1954 yılından bu yana milli bir değerimiz olan ve enerji politikalarımızın merkezinde duran Türkiye Petrolleri'ni küçülten ve zayıflatan bir karara imza atılmaktadır.

17.10.2016

Ülkemiz son derece hassas bir dönemden geçerken, Türkiye Petrolleri'nde ülke ve enerji güvenliğimizi zaafa uğratacak bir uygulama gündeme getirilmektedir.

1954 yılından bu yana milli bir değerimiz olan ve enerji politikalarımızın merkezinde duran Türkiye Petrolleri'ni küçülten ve zayıflatan bir karara imza atılmaktadır.

Sendikamız Petrol-İş'in örgütlü olduğu Türkiye Petrolleri, ülkemizde üretilen petrolün %75'ini tek başına üretmekte, ekonomiye önemli bir katkı yapmakta ve faaliyet gösterdiği bölgelerde istihdam yaratmaktadır. Ancak bu önemine karşın Türkiye Petrolleri'nin bazı faaliyetleri devredilmek istenmektedir.

Türkiye Petrolleri'nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlük'te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek isteniyor. Türkiye Petrolleri yönetimi, bu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planlamaktadır.

Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanlar, apar topar bir vergi cenneti olan Jersey/Kanal Adaları menşeli TPIC'e (Turkish Petroleum International Company) devredilmektedir. Hükümetin aksi yönlü söylemleri ortadayken, bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecektir.

Türkiye Petrolleri'nin birçok işçisini ilgilendiren faaliyetler, bir başka kamu şirketi BOTAŞ'a bağlı olan ancak kamu kuruluşu niteliği olmayan TPIC'e proje bazlı olarak devredilmeye çalışılmaktadır. Türkiye Petrolleri bünyesinde konuya ilişkin çalışmalar başlamış, hazırlıklar hızlandırılmıştır. Söz konusu devrin 1 Ocak 2017 itibariyle gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Tüm dünyada ülkeler kendi ulusal petrol şirketlerini güçlendirmeye ve büyütmeye çalışırken, kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri bu kararla parçalanmakta ve zayıflatılmaktadır. Bu uygulama, yönetimin iddia ettiği üzere Türkiye Petrolleri'ne rekabet gücü kazandırmayacak, aksine entegre yapısını koruyan petrol tekelleri karşısında güç kaybettirecektir.

Özellikle bu faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybına neden olacak, bu bölgelerde yaşayan halka ve ekonomiye zarar verecektir.

Kamu niteliği olmayan TPIC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, petrol sektöründe güvencesiz ve geçici çalışma yaygınlaşacaktır.

Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı zaten parçalanmış olan Türkiye Petrolleri, daha da küçültülecek ve bu kez kendisi özelleştirmeye hazır hale getirilmiş olacaktır.

Türkiye Petrolleri yönetimini bir kez daha uyarıyoruz: Türkiye Petrolleri'ni küçültecek ve zayıflatacak bu uygulamalar hemen durdurulmalıdır.

Bilindiği gibi, geçmişte Türkiye Petrolleri bünyesinden koparılan kuruluşlar bir bir özelleştirilmiş, Türkiye Petrolleri kolsuz kanatsız bırakılmıştır.

Bu nedenle, Türkiye Petrolleri'nin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır. Halen BOTAŞ çatısı altındaki yurtdışı menşeli TPIC, gerekli görülürse Türkiye Petrolleri çatısı altında bir daire başkanlığı haline getirilmelidir.

Petrol-İş Sendikası olarak, Türkiye Petrolleri yönetimini uyarmak ve kamuoyunun konuya dikkatini çekmek için bu sabah Türkiye Petrolleri Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri'nde ve Ankara Genel Müdürlük'te yarım gün boyunca iş bırakıyoruz.

Tepkimiz ve taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde Petrol-İş Sendikası ve üyemiz olan Türkiye Petrolleri işçisi, eylemlerine tüm kararlılığıyla devam edecek, mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Ali Ufuk Yaşar

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı