• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Unutulan' çalışanları direniyor

09.10.2015

TMSF’nin El Cezire’ye sattığı Cine-5 TV’de çalışan 130 medya emekçisi, 4 yıldır mağdur. Koşulların düzeltilmesi amacıyla sendikalı olan gazeteciler, “Haklarımız için mücadele edeceğiz” diyor

Cine 5 televizyonunda çalışan 130 basın emekçisi, 4 yıldır mağdur. Çok düşük maaşlarla hiç zam almadan, kötü koşullarda çalıştıklarını belirten medya emekçileri, kanal yönetiminin kendilerini adeta bir kenara attığını, hiçbir şeyle ilgilenmediğini söylüyor. Çalışma koşullarının düzelmesini sağlamak amacıyla örgütlenmeye karar veren ve sendikaya üye olan gazeteciler, bu nedenle yönetimin baskılarını artırdığını, patronun sendikanın yetkisine itiraz ettiğini belirtiyor.

El Cezire ‘unuttu’

Kanala el koyan TMSF, dört yıl önce kanalı tüm personeliyle birlikte El Cezire’ye sattı. El Cezire yönetimi, Cine-5’in frekansıyla yayına çıkmak istiyordu, ancak daha sonra vazgeçti. Çalışanlardan aldığımız bilgiye göre, yönetim 4 yıldır Cine 5’te çalışan 130 personeli ‘unutmuş’ durumda. Medya emekçileri çok düşük maaşlarla, hiç zam almadan çalışıyor. İşten çıkan çalışanların yerine personel alınmıyor. Hepsi borç batağında, evine haciz gelenler var.

Sadece ana haber

Kanalın teknik açıdan da yeterliliği yok, hiçbir yeni yatırım yapılmıyor. Programların da durdurulmasının ardından şu anda sadece ana haber yayınlayan kanalda, çalışanlara hiçbir açıklama yapılmıyor. Kanal kapatılacak mı, devam mı edecek, bilinmiyor. Çalışanlar, “Sabah geliyoruz, akşama kadar boş oturuyoruz. En son El Cezire’nin Türkiye’deki yönetim kurulu başkanı Burhan Köroğlu ile görüştük, ancak o da topu yurt dışına attı. ‘Yapabileceğim bir şey yok’ dedi. Net bir şey söylemiyorlar” diyor.

Sendikalı oldular

Bu çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla geçen ağustos ayında sendikalı olmaya karar veren medya emekçileri, 10 gün gibi kısa bir sürede Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası’nda örgütlendi. 130 çalışandan 100’ü sendikalı oldu, sendika 14 Ağustos’ta Çalışma Bakanlığı’ndan yetki aldı. Ancak kanal yönetimi yetkiye itiraz etti. Bu süreçte çalışanlar üzerindeki baskılar da arttı.

Çalışanlar, bu baskıları şu sözlerle anlatıyor: “Bir arkadaşımız müdürüne hakaret ettiği gerekçesiyle işten atıldı, hâlbuki hakaret etmemişti, 26 arkadaşımız şahit buna. Yapacak hiçbir iş olmamasına rağmen giriş-çıkış saatlerimizin kontrolü artırıldı. Son olarak da bize gizlilik deklarasyonu imzalattılar, sosyal medyada ya da başka yerlerde kanalla ilgili bir paylaşımda bulunursak işten atılacağımıza dair. Psikolojik baskılar söz konusu.”

‘Destek bekliyoruz’

Özel televizyon çalışanları olarak sendikalı olup bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Cine 5 çalışanları, kendilerine yapılan haksızlıklara karşı hakları için mücadele edeceklerini söylüyor. Çalışanlar, başta meslektaşları olmak üzere, tüm emek dostlarından destek beklediklerini ifade ediyor.

Kaynak: BirGün Gazetesi

http://www.birgun.net/haber-detay/unutulan-calisanlari-direniyor-91695.html