• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ICEM Genel Sekreterinin dayanışma ziyaretleri

'Utanç kampanyası başlatacağız'

Uluslararası Kimya Enerji Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM'in Genel Sekreteri Manfred Warda, 6 Temmuz'da Türkiye'ye gelerek direnişteki Bericap ve Polyplex işçilerini ziyaret etti, uluslararası sendikal hareketin dayanışma mesajlarını verdi.

07.07.2011

Uluslararası Kimya Enerji Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM'in Genel Sekreteri Manfred Warda, 6 Temmuz'da Türkiye'ye gelerek direnişteki Bericap ve Polyplex işçilerini ziyaret etti, uluslararası sendikal hareketin dayanışma mesajlarını verdi.

Warda, Çorlu - Misinli mevkiinde faaliyet gösteren ve Trakya şubemizin yeni örgütlendiği Aroma Polifarma İlaç Sanayi'nden 4 Temmuz tarihinde işten çıkarılan ve fabrika önünde direnişe geçen 100 işçiyi de ziyaret ederek, sendikal hak mücadelesi veren Polifarma işçilerinin yanlarında olduklarını bildirdi.

Warda, ilk ziyaretini Çorlu'da faaliyet yürüten Polyplex Europa işçilerine yaptı. Hindistan çokuluslu Polyplex Corporation Ltd. iştiraki olan Polyplex Europa Polyester Film San. ve Tic. A.Ş. sendikamızın örgütlenmeyi tamamlayarak yetki başvurusu için Çalışma Bakanlığı'na başvurduğu bir süreçte toplam 21 Petrol-İş üyesi işçiyi işten çıkartmıştı.

Polyplex Europa'da 23 Aralık 2010'da başlatılan direniş Warda'nın dayanışma ziyareti yaptığı 6 Temmuz'da 240'ıncı gününe ulaştı.

Warda, daha sonra da Çorlu-Misinli mevkiinde faaliyet gösteren Aroma-Polifarma İlaç Sanayi'nden 4 Temmuz tarihinde çıkarılan 100 işçiye dayanışma ziyareti yaptı.

ICEM Genel Sekreteri Warda üçüncü ziyaretini, sendikal haklarını korumak isterken işten çıkartılan ve 195 gündür Gebze'de kurulu fabrika önünde direnen 89 Bericap işçisine yaptı. Warda'nın ziyaretlerine ICEM Sektörel Faaliyetler ve Endüstri İlişkileri Müdürü Kemal Özkan da eşlik etti.

Ziyaretler sırasında sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş genel merkez yöneticileri, şube başkan ve yöneticileri, baştemsilci ve temsilciler ile Petrol-İş üyesi işçiler de hazır bulundu.

Warda, ziyaretler sırasında yaptığı konuşmalarda, 132 ülkede 467 işkolu sendikasından 20 milyonun üzerindeki işçiyi temsil eden ICEM Genel Sekreteri olarak bu dayanışma ziyaretlerini gerçekleştirdiğini, direnişteki işçilere dünyanın dört bir yanından 20 milyon işçinin selamlarını ve dayanışma dileklerini getirdiğini söyledi. Petrol-İş Sendikası'nın ICEM'in üyesi olmaktan gurur duyduklarını, Petrol-İş'in Türkiye ve dünya sendikal hareketine çok önemli katkıları olan bir sendika olduğunu belirten Warda, “20 milyon işçinin örgütü ICEM Genel Sekreteri olarak, Polyplex ve Bericap işçilerinin yalnız olmadıklarını bildirmek için, Petrol-İş'in mücadelesini desteklemek için aranızdayım. Asla yalnız değilsiniz” dedi. Warda, Petrol-İş Sendikası'nın da, ICEM'in de yaşanan sorunları diyalog ile çözmekten yana olduğunu ancak sorunların diyalog yoluyla çözülememesi halinde bu şirketlerle ilgili olarak dünya genelinde utanç kampanyası başlatacaklarını söyledi.

Hintli firma Türkiye'ye işçileri sömürmek için gelmiş!

Warda, Polyplex işçilerinin 240 gündür sürdürdükleri direnişi alkışladığını belirterek şunları söyledi: “Sendikal hakları için mücadele eden Polyplex işçisine yapılan baskı ve şiddeti kınıyorum. Polyplex işvereninin, Polyplex yöneticilerinin bu tavrını şiddetle kınıyorum. Biz bu baskı ve şiddetten de anlıyoruz ki Polyplex işvereni Türkiye'ye kar etmek için gelmemiş, buraya işçileri sömürmek için gelmiş. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Bu yalnız burada, bu işyerinde, Türkiye'de değil, dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Bu haksızlığın, hukuk tanımazlığın önüne geçmek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu mücadelede yalnız değilsiniz, bu mücadele dünya genelinde ICEM üyesi 20 milyon işçinin mücadelesidir. Bu mücadele başarıya ulaşıncaya kadar ICEM olarak hep yanınızda olacağız. Yaşasın dayanışma.”

Warda, Petrol-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten çıkartılan ve fabrika önünde direnişe geçen Polifarma işçilerini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada da “Polifarma işvereni ve siyasi iktidar bu durumdan utanç duymaladır. Değerli işçi kardeşlerim, herkes şunu çok iyi bilmelidir ki Petrol-İş Sendikası sizleri asla yalnız bırakmayacaktır. 20 milyon üyeli ICEM sizleri asla yalnız bırakmayacaktır. Herkes şunu bilmelidir ki bu sorun çözülünceye kadar Petrol-İş de, ICEM de sonuna kadar yanınızdadır.”

Bericap işvereni için dünya genelinde utanç kampanyası başlatacağız

Warda, Çorlu'daki ziyaretlerden sonra öğleden sonra, saat 14.00'de de Bericap Türkiye işçilerini ziyaret etti. Warda, burada yaptığı konuşmada Petrol-İş'in sendikal harekette mücadeleci ve dirençli bir tavır ortaya koyduğunu, ICEM olarak da Bericap işçisinin direnişini başından beri desteklediklerini söyledi. Alman sermayeli Bericap'ın işvereninin uygulamalarının utanç verici olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirten Warda şöyle devam etti: “Bu şirket Almanya'da da işçi haklarını ihlal etmekle tanınıyor. Biz ICEM olarak Bericap direnişini çok yakından takip ediyoruz. Türkiye'den döndükten sonra sorunun çözümü için Bericap Almanya işçilerinin örgütlü olduğu IG Metall Sendikası yöneticileri ile biraraya gelip soruna çözüm bulmaya çalışacağım. Bericap Türkiye yöneticilerinin Petrol-İş ile biraraya gelmelerini ve işten çıkartılan işçilerin geri alınmasını bir kez daha talep edeceğim. Bu, bizim son iyiniyet çabamız olacak. Bu çabalarımızdan da bir sonuç alamazsak Bericap şirketine karşı dünya genelinde utanç kampanyası başlatacağız.Bu mücadele, yanlızca sizlerin, yanlızca Petrol-İş'in değil aynı zamanda 20 milyon üyeli ICEM'in de mücadelesidir. Bizler bu mücadelede sizlerin, Petrol-İş'in yanında olmaya devam edeceğiz. Bericap işçileri örgütlü olarak işlerinin başına dönünceye kadar küresel mücadeleyi sürdüreceğiz. Temennim, bundan sonra buraya, sorunun çözümünü kutlamak için gelmektir.”

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ise yaptığı konuşmada, Türkiye'ye gelerek, Petrol-İş üyesi Polyplex, Bericap ve Polifarma işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunan Manfred Warda ve Kemal Özkan'a teşekkür etti.

Öztaşkın, “Biz bu direnişleri esas olarak yurt içinden ve ICEM gibi uluslararası sendikal hareketlerden destek alarak sürdürdük. ICEM bu direnişlerle başından beri ilgilendi, işverenlerle görüşmeler yaptı, sorunun diyalog yolu ile çözülmesi için çaba gösterdi. İşten atılan işçilerin geri alınması için mücadele başlattı. Baskı gücünü kullandı. Bize her zaman güç verdiler. Bu özverili, fedekar ve dostça desteklerinden dolayı, uluslararası emek dayanışmasında örnek bir tavır sergilemelerinden dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU