• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

YİNE KARA LİSTEYE GİRECEK

ILO Konferansı’nda 1 Mayıs ve Gezi Parkı olaylarıyla gündeme gelen Türkiye’nin, hak ihlallerinden dolayı “Aplikasyon Komitesi”nin “Kara liste” olarak bilinen listesine alınması bekleniyor. 102. Uluslararası Çalışma Konferansı “İnsan onuruna yaraşır iş ile geleceğin inşası” ana temasıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor.

12.06.2013

              Konferansta, 185 ülkeden yaklaşık 5 bin hükümet, işveren ve işçi temsilcisi, çalışma hayatının sorunlarını tartışmak üzere bir araya geldi. DİSK Genel Başkan                  Kani Beko başkanlığında bir heyet de konferansa katılıyor.

  • DİSK Genel Başkanı Kani Beko 12 Haziran akşamı, PSI (Kamu Hizmetleri Enternasyonali) tarafından düzenlenecek mitingde bir konuşma yapacak.

    TAKSİM MİTİNGİ FİİLEN ENGELLENDİ

    Konferansa bu yıl damgasını vuran olaylardan biri de Taksim Gezi Parkı gösterileri oldu. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow işçi grubu açılış toplantısında 1 Mayıs 2013 günü İstanbul Taksim Meydanı’nda bizzat şahit olduğu olayları ve Türkiye’de yaşanmakta olan gelişmeleri aktardı. Sharan Burrow İstanbul’da yaşadıklarının bir demokrasiden çok diktatörlüğü çağrıştıran trajik ve üzücü olaylar olduğunu aktardı.
    Türkiye “98 No’lu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi”nin ihlali, Toplu Sözleşme Hakkı’nın önündeki barajlar, grev yasakları gibi konular nedeniyle Aplikasyon Komitesinin gündemine alınacak. ILO Konferansı’nda Türkiye dosyasının en ilgi çekici bölümü elbette 1 Mayıs ile ilgili, Türkiye hükümeti Taksim Meydanı’nın inşaat nedeniyle kutlamalara uygun olmadığını iddia ederken ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow inşaatı ve meydanı bizzat gördüğünü, durumun 1 Mayıs kutlamalarına engel teşkil etmediğini, ayrıca 10 gündür söz konusu meydanda devam eden gösterilerin bu iddiayı çürüttüğünü ifade etti. DİSK, Gezi Parkı aktivistlerinden Sanatçı Mehmet Ali Alabora’nın yandaş medya tarafından hedef haline getirilmesi ve AKP döneminde kapatılan Emekli-Sen, Genç-Sen, Yargı-Sen’in kapatılmaları ve Emniyet-Sen kurucuları
    hakkında soruşturma başlatılmasını da gündeme taşıyacak. ÇAYKUR ve THY grevlerinde grev hakkının kullanımına yönelik engellemeler, tutuklu sendikacıların durumu ve gösterilere yönelik aşırı güç kullanımı ayrıca gündeme gelecek.
     

Kaynak: Evrensel Gazetesi