Zonguldak'ta maden işçilerinin eylemi sona erdi

22.12.2014

Zonguldak Ereğli'de bulunan Hema Kömür İşletmeleri'nde, 60 işçinin işten çıkarılması üzerine yüzlerce işçinin yer altında başlattıkları eylem, bu sabah sona erdi. İşçilerin eylemi kazanımsız bitirmesinde patronun 'Tazminatınızı da vermem' tehdidi etkili oldu. Sendika “Yapacak bir şey yok, üzgünüz” dedi. 70 işçi daha işten çıkarıldı. Ocak ayında tüm işçiler işten çıkarılacak.

500 İŞÇİ EYLEMDEYDİ

Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) rödovans usulü kiraladığı sahada üretim yaparken rödovans sözleşmesine uymamıştı. Sözleşmede öngörülen 12 milyon ton kömür rezervinin olmadığını iddia eden şirket, yeni kömür rezervlerinin belirlenip üretime hazırlanması için TTK'den bir kez daha ek süre talep etmiş, bu talep kabul edilmemişti. Şirket, bunun üzerine işçi çıkarma kararı almıştı.

800 işçinin çalıştığı ocakta, geçen perşembe günü 60 işçinin işine son verilmişti. İşten çıkarmaları protesto eden 500 işçi, geçen perşembe günü yerin 250 metre altında üretimi durdurmuş, ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı. İşçilerin aileleri de ocağın önüne gelerek direnişe destek vermişti.

PATRONDAN TEHDİT

Patron, ocakta eylemi sürdürmeleri halinde tazminatlarını da alamayacaklarını söyleyerek işçileri tehdit etti. 470 işçi önceki akşam eyleme son vererek ocaktan çıktı. Bu tehditlere karşı eylemi sürdüren 30 işçi ise bu sabah ocağı terk etti.

SENDİKA SAHİP ÇIKMADI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, patronun işyerini tasfiye etmekte kararlı olduğunu gören işçilerin eylemi bitirme kararı aldıklarını söyledi. Yeraltında soğukta uzun süre kalmanın işçilerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini, bunu göz önüne aldıklarını belirten Mutlu, “Geldiğimiz noktada eylem sona erdi. İşveren işyerini tasfiye edecek ve ocak ayı sonuna kadar işçilerin tamamı işten çıkarılacak. İşçiler de 'Tazminatlarımızı alıp gidelim' noktasına geldi. Yapacak bir şey yok” dedi. Öte yandan GMİS Genel Merkezi'nden hiçbir yöneticinin iki gün yerin altında eylemlerini sürdüren işçilere destek vermemesi dikkat çekti. İşçiler yanlarında durmayan genel merkez yöneticilerine tepki gösterdi.

İşçilerin eylemi bitirmesinde, 'arabulucu' olarak önce Hema yöneticileri, ardından da işçilerle görüşen AKP Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan'ın da etkili olduğu öğrenildi.

70 İŞÇİ DAHA ATILDI!

Zonguldak Pusula gazetesinin haberine göre Hema yetkilileri, eylemin bitmesinin ardından dün sabah vardiyasına gelen işçilerden 70'inin daha işten çıkarıldığını duyurdu.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...