• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Zonguldak’ta yüzlerce maden işçisi madeni terk etmeme eyleminde

Zonguldak Armutçuk’ta HEMA şirketinin işlettiği madende çalışan yüzlerce madenci, işten çıkarmalara karşı madeni terk etmeme eylemi başlattı. İşçiler işsiz kalırlarsa kaçak madenlerde çalışmak zorunda kalacaklarını belirtiyor ve HEMA’nın zarar ettiği iddiasıyla kapatmaya çalıştığı madeni devletin işletmesini istiyor

19.12.2014

Zonguldak Kandilli’de Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne ağlı HEMA şirketinin işlettiği madende işçiler, madeni terk etmeme eylemine başladı. Bugün (18 Aralık) sabah 08.00 vardiyasındaki 300 işçinin başlattığı eyleme 16.00 – 24.00 vardiyasındaki işçilerin de katılması bekleniyor. Madenci aileleri de maden önünde bekliyor.

Torba yasanın ve gerçekleştirilen denetimlerin ardından “kar etmiyorum” diyen şirket, 2015 başına kadar madendeki işçileri çıkarmayı hedefliyordu.

Daha önce 29 işçinin işten çıkarıldığı madende dün de 60 işçi daha işten çıkarıldı. Son işten çıkarmaların ardından işçiler eyleme geçti.

‘Yoksa kaçak madenlere mahkûm olacağız’

Madenin kapanması durumunda işsiz kalacak olan işçiler daha önce de eylemler yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirtiyor.

Sendika.Org’a konuşan işçiler, madende 800 kişinin çalıştığını ve madenin kapanması durumunda işçilerin kaçak madenlerde çalışmak zorunda kalacağını ifade etti. İşçiler ayrıca madende yeni kömür yatağı bulduklarını da belirtiyor.

İşçilerin madenden çıkmama kararına madende örgütlü olan Genel Maden-İş Sendikası’nın yöneticileri de katıldı. Sendika da işçilerin sorunlarının çözümü için çalmadıkları kapının kalmadığını belirterek devletten çözüm beklediklerini ifade etti.

‘Rödovansı teşvik ediyoruz, madeni işletmek devlet politikamıza ters’

İşçiler, devlete “Burayı siz işletin biz kâr getirme garantisi veriyoruz” teklifi dahi sunduklarını ancak görüştükleri AKP Zonguldak milletvekillerinin “Biz rödovansı teşvik ediyoruz, madeni işletmek devlet politikamıza ters” dediklerini söyledi.

Hattat Holding’e bağlı HEMA şirketinin işlettiği maden 6 aydır üretim yapılmıyor. Şirket yetkililerinin madenin rödovansı yerine çıkarttıkları kömürün rödovansını vermeyi teklif ettiği ancak bu teklifin kabul görmediği belirtiliyor. TTK’nin bu talebi reddetmesinin ardından şirket madende üretimi durdurmuştu.

TTK’nın ‘güvenli değil’ dediği madenleri müfettişler ‘güvenli’ bulmuş

Soma Katliamı’nın ardından TTK yetkilileri tarafından denetlenen madene  “Güvenli değildir” raporu verildi. Bu denetimin ardından şikayet üzerine bir habersiz bir denetim daha yapıldı ve bu sefer madenin güvenli olduğu belirlendi. Sendika.Org’a konuşan işçiler, normalde 15 günde bir madene inen teknik nezaretçinin her gün indiğini söylüyor.

Kaynak: Sendika.Org / Zonguldak