ANADOLU’DAN MUTFAĞIMIZA...

YÖRELERDEN LEZZETLER

Her bir yöresinde ayrı bir mevsim yaşadığımız Anadolu’nun lezzetleri de iklimi ve kültürü gibi büyük çeşitlilik gösteriyor. Bu sayıda, belki de bugüne kadar hiç duymadığınız ve beğeneceğinizden emin olduğumuz nefis tariflere yer verdik. Şimdiden afiyet olsun.

Manlama [Ege Bölgesi]

Malzemeler:

150 gr kıyma

1 adet kuru soğan

1 adet yufka

1 yemek kaşığı tereyağı

1 diş sarımsak

1 kase yoğurt

Karabiber

Kırmızı biber

Tuz

Hazırlanışı: Soğanı ince ince doğrayın ve bir tavada tereyağında kavurun. Kıymayı ekleyip biraz daha kavurun. Kıymalar da pişince, baharatları ekleyin. Bütün bir yufkanın ortasına harcı dökün ve gözleme gibi katlayın. Az yağlı bir tavada yufkanın altını üstünü kızartın. Pişen manlamanızı dilediğiniz gibi kesip üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında yakılmış pul biber döküp servis edin. Afiyet olsun. ■

Keşli Erişte [Bolu]

Malzemeler:

3 su bardağı

erişte

1,5 litre su

3 yemek kaşığı

tereyağı

1 su bardağı

rendelenmiş

keş peyniri

1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Hazırlanışı: 3 su bardağı erişteyi kaynar haldeki 1,5 litre suya atarak yumuşayana kadar haşlayın. Erişte haşlanırken keşi rendeleyin ve tereyağı ile birlikte tavaya alarak pembeleşinceye kadar kavurun, yarım su bardağı dövülmüş cevizi ekleyin. Haşlanan erişteyi tabağa koyun, üzerine kavurduğunuz cevizli keşi serperek servis yapın. Afiyet olsun. ■

Akdeniz’den hafif bir tarif:

KIVRIM TATLISI

YAPILIŞI: Derin bir kapta yumurtaları çırpın, daha sonra diğer hamur malzemelerini ekleyerek karıştırın. İçerisine yavaş yavaş unu ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin, hamuru bir saat dinlendirin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler oluşturun, bir paket nişasta döktüğünüz kabın içerisinde bezeleri bekletin. Daha sonra bezeleri teker teker alarak açın. İnce bir hamur elde ettiğinizde ikiye bölerek iki tane yarım dairelik hamur elde edin. Dövülmüş ceviz içini serperek hamuru oklavaya sarın ve elinizle büzdükten sonra oklavayı çıkartın. Elde ettiğiniz şekliyle tepsiye dizin. Bütün hamurlara aynı işlemi tekrarlayın. Tepsiye dizmeyi bitirdiğinizde tavada kızdırılmış yağı hamurun üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Tatlı fırındayken şerbeti hazırlayın. Bir tencerede 3 su bardağı suyla 3 su bardağı şekeri karıştırın ve şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın, limonu ekleyip ocaktan alın. Şerbeti soğutun. Tatlı fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Soğuyunca servis edin. Afiyet olsun.

(Kaynak: Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 54, Ocak 2017)