██ PETROL-İŞ KADIN - SAYI 54 - OCAK 2017

MERHABA...

Petrol-İş Kadın Dergisi’nin 54. sayısıyla tekrar merhaba diyoruz. 2016, kadınlar için hem çalışma yaşamında, hem toplumsal alanda zorluklarla geçti. Geride bıraktığımız yılla birlikte, bütün kötülüklerin, kadına yönelik saldırı suçlarının, savaşların da ortadan kalkmasını; 2017’nin, bütün insanlığa barış, umut, şiddetsiz, güvenceli bir yaşam getirmesini diliyoruz.

Dergimizin yeni sayısı yine dopdolu içeriğiyle elinize geçiyor. Kadınların çalışma yaşamında ve toplumdaki durumunu gözler önüne seren, her sayıda yenileyerek yayınladığımız istatistikleri ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Petrol-İş’in gündeminde Türkiye Petrolleri’nin bir bölümünün, özel bir şirket olan TPIC’e devredilmesi vardı. Adıyaman, Ankara, Batman ve Trakya’da yapılan iş bırakma eylemleriyle TPAO’ya sahip çıkıldı, çıkılmaya devam ediliyor. Petrol-İş’li kadınlar da eylemlerde ön saftaydı. Konuyla ilgili düşünce ve kaygılarını bizimle paylaştılar.

Geçtiğimiz sayıda başlattığımız "Petrol-İş’li Kadınlar Konuşuyor" köşesine yine yoğun bir ilgi vardı. Bu sefer konumuz, pek çok kadını yakından ilgilendiren "Kreş Sorunu"ydu. Kadın üyelerimiz, konuyla ilgili deneyimlerini ve rahatsızlıkarını dile getirdiler... İlgili köşemizde....

Yoğun programı nedeniyle bir süredir dergimizde yazamayan Doç. Dr. Betül Urhan, kadın istihdamıyla ilgili son durumları değerlendirdi bu sayıda... Kendisini yeniden sayfalarımızda ağırlamaktan son derece memnunuz....

Kadın ajandası köşesinde yine birbirinden ilginç kadın şahsiyetler, pek çok konuda öncülük etmiş kadınlar yer alıyor... Elif Ülker’in kalemine sağlık.

Petrol-İş’in dünya örgütü IndustriALL Küresel Sendika’nın Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bölgesi (MENA) Petrol ve Gaz Sendikaları Yürütme Kurulu toplantısı 13 Aralık 2016’da sendikamızda yapıldı. Irak, Kuveyt ve IndustriALL genel merkezinden gelen üç kadın misafirimizle sohbetimiz, yeni dostlukların kurulmasına vesile oldu, kendi ülkelerimizde yaşadığımız deneyimleri paylaşma imkânı verdi.

Bilge kızımız bu sefer kadına yönelik şiddeti taktı kafaya. Neşeli ve akıllı yorumlarıyla evimizin bir parçası haline gelen Bilge Kız’ın her sözü derin bir mesaj içeriyor. Köşeyi hazırlayan Elif Ülker’e tekrar teşekkürler.

Kadına yönelik şiddet, sendikaların da gündeminde bir süredir. Bu yıl 25 Kasım’da dünya sendikaları ciddi kampanyalar yürüttü, hem evde hem işyerinde şiddete karşı.

Sosyolog Sibel Dağ, bu sayıda şiddete uğrayan kadınların kaçış aşamasına geldiklerinde neler yapabileceklerini konu etti, işi kaçış aşamasına getiren süreci değerlendirdi.

İşyerinde şiddetin türlerinden birisi mobbing. Kendisi de bir mobbing mağduru olan Neşe Açarı, uzun süredir konuyu araştırdığını söylediğinde dergimiz için yazmasını istedik.

Sendikamız avukatlarından Av. Sevda Bayramoğlu, bu sayıda şiddete ilişkin yasal dayanakları yazdı.

Şiddete ilişkin tüm yazıları Kadına Yönelik Şiddet dosyasında derledik. İlgili sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Çanakkale’nin Edremit ilçesinde motosikletiyle giderken rastladığımız yapan Sibel Karadeniz, hem keçi çobanlığı yapıyar, hem ailesine bakıyor. Çocukları ve işi için üniversiteye gitmekten vazgeçmiş. Anadolu’dan Kadın Portreleri köşemizde...

Sekizinci Sosyal İnsan Hakları Sempozyumu 10 Aralık 2016’da Kocaeli’de yapıldı. Koordinatörlüğünü dergimiz yazarlarından Doç. Dr. Betül Urhan’ın yaptığı sempozyumun ana teması ‘toplumsal cinsiyet’ti.

Kadınlardan Öyküler köşemizde, Eser Avcı’nın İplik adlı öyküsüne yer verdik.

Meme kanseri kadınların hayatını derinden etkiliyor. Her yıl Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olmasından hareketle, bu sayımızı meme kanserine ayırdık. Sağlık her şeyin başında, erken teşhis elimizde ve gerçekten de hayat kurtarıyor.

Mutfak köşemizde bu sayıda yöresel lezzetlere yer verdik. Keyifli okumalar...

İÇİNDEKİLER

Petrol-İş Kadın Dergisi 54. Sayıda Neler Var?

2016’da kadınların gündeminde şiddet, güvenceli istihdam ve iş güvenliği vardı... 2017 KADINLARIN YILI OLSUN

Petrol-İş Sendikası, kadın-erkek, TPAO için eylemdeydi... TPAO’LU KADINLAR GELECEKLERİ İÇİN SOKAKLARDAYDI

PETROL-İŞ’Lİ KADINLAR KONUŞUYOR: KONUMUZ: KREŞ SORUNU

Kuralsız çalışma biçimleri kadın istihdamı üzerinden yaygınlaştırılıyor mu? KADIN EMEĞİ VE GÜVENCESİZLİK

KADIN AJANDASI Kadınları yakından ilgilendiren önemli tarihler, yıldönümleri, kadın öncüler...

Dünyanın her yerinde kadınlar aynı taleplerin peşinde... DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK İÇİN DAHA FAZLA MÜCADELE

BİLGE KIZ

Dosya: KADINA YÖNELİK ŞİDDET

25 Kasım’da dünya sendikalarından kararlı tutum: EVDE DE İŞYERİNDE DE KADINA ŞİDDETE MÜSAMAHA YOK!

Şiddet gören kadınların tek başına yüklendiği, çarelerin tükendiği aşama: ŞİDDETTEN KAÇIŞ

Bir vaka örneği ve işyerinde kadına yönelik şiddet türü olarak mobbing: KADINLAR DAHA İŞE BAŞLARKEN DEZAVANTAJLI

HAKLARIMIZ: İŞYERİNDE ŞİDDETE KARŞI YASAL DAYANAKLARIMIZ VAR

ANADOLU’DAN KADIN PORTRELERİ: Hem çocuk büyütüyor, hem keçilere bakıyor... MOTOSİKLETLİ KEÇİ ÇOBANI