1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN

Merkez Yönetim Kurulumuz 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

31.08.2020

Nazi orduları, 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya’ya saldırmış ve bu saldırı ile 2. Dünya Savaşı başlamıştı. Arkasında on milyonlarca ölü ve yaralı bırakan kanlı savaşın başladığı gün olarak kabul edilen 1 Eylül, artık Barış Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Barış Günü’nü bu yıl yine, dünyanın çeşitli coğrafyalarında savaş ve çatışmalar sürerken kutluyoruz. Savaş ve çatışmaların yol açtığı yıkım, büyük bir toplumsal, ekonomik ve siyasal tahribata yol açıyor. Bu yıkımdan en çok etkilenenler ise nüfusun geniş kesimlerini oluşturan emekçilerdir. Emperyalist rekabetin ve paylaşım kavgasının acı sonuçları, can kayıplarının yanı sıra işsizlik, yoksulluk ve ağır çalışma koşulları olarak ortaya çıkıyor.

Barışın ve demokrasinin olmadığı yerde refah olmaz. İşsizlik ve yoksulluk azalmaz, çalışma koşulları düzelmez. Çünkü, emperyalist nüfuz savaşları sömürünün derinleştirilmesi ve emeğin köleleştirilmesi ile sonuçlanmaktadır.

Bugün dünyada barışın tesis edilmesi ve “Yurtta ve dünyada barış” yaklaşımının hakim olması öncelikle emekçilerin yararınadır.

Savaş ve çatışmaların olmadığı, gözyaşının akmadığı ve insanların yurdunu terk etmek zorunda kalmadığı, maddi zenginlikleri eşit ve adil paylaştığımız, mutluluk ve huzur dolu bir dünya dileğiyle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyoruz.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan