Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 56. sayısından merhaba

Yeni sayımızda kadın gündemiyle ilgili pek çok konuyla tekrar karşınızdayız. Çoğu sayımızda yaptığımız gibi bu sayıda da ilk olarak haberlere yer verdik. Hem dünyadan hem Türkiye’den kadın haberleri, ilk okuyacaklarınızdan.

Sayılar can sıkıcı, istatistikler duygusuzdur. Ancak kadınlara ilişkin gerçeklere dair pek çok ipucu da verirler. Pek çok kurum kadınların çalışma ve toplum yaşamındaki durumlarını ortaya koyan araştırmalar yapıyor. Bu araştırma sonuçlarını da düzenli aralıklarla yayınlıyor. Bu istatistiklere her sayıda en güncel haliyle yer vermeye çalışıyoruz. Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi, sayılar kadınların durumunu gözler önüne seriyor, ancak yaşanan gerçekleri anlatmak için asla yeterli değildir.

Temiz ve bakımlı olmak için pek çok ürün kullanıyoruz. Kişisel bakım ürünleri pazarı son dönemde çok genişledi, bununla birlikte içerdiği kimyasallara ilişkin pek çok araştırma ve rapor da bu büyümeye paralel olarak arttı. Cildimize sürdüğümüz, saçımızı yıkadığımız, dişlerimizi fırçaladığımız, saçlarımızı boyadığımız ürünlerde kullanılan kimyasallar hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz. Bu sayıda, piyasada bulunan kişisel bakım ürünleri içerisinde en sık kullanılan kimyasalları araştırdık. Bulduklarımız pek de hoşumuza gitmedi. Okumanızı öneririz.

Kadın emeği tarihinin sayfalarını çevirirken pek çok sıradışı öyküyle karşılaşıyoruz. Çoğu dilimize çevrilmemiş, hatta yazılı kaynaklara bile geçmemiştir. ABD’nin Lawrence kentinde meydana gelen Pemberton dokuma fabrikası faciası bu olaylardan biri. Bundan 157 yıl önce, 10 Ocak 1860 tarihinde beş katlı fabrika binası hiçbir işaret vermeden, hem de içinde 600 kişi çalıştığı esnada yıkılır. Sonrası tam bir facia. İlgili sayfamızda okuyabilirsiniz.

Petrol-İş’li kadınlar bu sayıda da konuşmaya devam ediyor. Uzun süredir devam ettiğimiz bu çalışma, hem Petrol-İş’li kadınların seslerini duyurmaya, hem de birbirimizi yakından tanımamıza olanak veriyor. Bu sayıdaki konumuz gece vardiyalarında çalışma. Kadınlar, en dertli oldukları konulardan biri olarak, gece vardiyalarında çalışmayla ilgili deneyim ve düşüncelerini paylaştılar.

Elif Ülker, Kadın Ajandası’nda yine birbirinden değerli kadın kimliklerine ve kadın tarihine yön veren önemli olaylara yer vermiş. Emeği için teşekkürler.

Hukuk servisi avukatı Sevda Bayramoğlu, bu sayıda uzun süredir tartışılan gece vardiyası konusunu ele aldı. Gece vardiyasında çalışmanın iş güvenliği ile olan ilişkisini de elbette. Haklarımız köşesinde bulabilirsiniz.

Dergimizin yeni yazarlarından sosyolog Sibel Dağ, bu sayıda kadınların en görünmeyen emeği ev işleri üzerine yaptığı bir söyleşiyle katıldı aramıza. İlgiyle okuyacaksınız.

ILO sözleşmeleri, tüm dünyada çalışma yaşamı standartlarını düzenlemesi bakımından önem taşıyor. Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik sözleşmeleri uygulandığı takdirde kadınlar için daha adil bir çalışma ortamı sağlanabilir. Bazıları Türkiye tarafından onaylanan, bazıları onaylanmayı bekleyen ve kadınlar için belirleyici hükümler içeren ILO sözleşmelerini derledik.

Yine ILO’dan bir çalışma: "Dünyada İstihdama ve Toplumsal Duruma Bakış: Kadınlarla İlgili Eğilimler 2017". Tüm dünyada kadınların istihdamla ilişkilerini ele almış. Sonuçlar ortada.

Her zamanki gibi öykü, hobi, sağlık ve yemek sayfalarımız birbirinden ilginç konular içeriyor. Bir sonraki sayıda görüşmek ümidiyle, keyifli okumalar.

KADIN AJANDASI / 56. SAYI