Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 60. sayısından merhaba

Petrol-İş Kadın Dergisi birbirinden renkli konularla tekrar karşınızda. 60. sayısını elinde tuttuğunuz dergimizin aynı zamanda on altıncı yılına da girmiş bulunuyoruz. Hem evde hem işte çalışan kadınların gündemi yine dolu. Kadınların uluslararası mücadele ve dayanışma günü 8 Mart'ı geride bıraktık, önümüz 1 Mayıs. Sendikalarda kadın işçilerin taleplerini yükseltmek için bulunmaz fırsat.

Toplumsal cinsiyet çalışmaları arasında önemli yer tutan eğitimler konusunda Petrol-İş'in faaliyetleri sürüyor. Temsilci eğitimlerinde toplumsal cinsiyet dersleri bunun bir parçası. 2019 yılında üç grup halinde verdiğimiz eğitimlere ilişkin ayrıntıları, ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Kadınlara dair istatistikleri düzenli olarak vermeye devam ediyoruz. İlk sayfalarda.

Petrol-İş 28. Genel Temsilciler Kurulu'na katılan kadın temsilciler ve Flormar direnişinden kadınlarla söyleşimiz sendikalarda kadınların daha etkin olması gerektiğini gösteriyor. Her açıdan öğretici ve ön açıcı bir söyleşi oldu.

Kadın Ajandası'nda yine kadın tarihinde önemli yer tutmuş, pek çok konuda öncülük etmiş kadınlara ve olaylara yer verdik. Elif Ülker'in kalemine sağlık.

Radyum Kızları, kadın işçi tarihinde meydana gelmiş en büyük facialardan biri. Diğerlerinden farkı, kurbanlarını yavaş yavaş öldürmesi. Dergimizin 55. sayısı için yazdığımız Radyum Kızları'nın öyküsünü kaçıranlar için tekrar paylaştık.

Radyum kızlarının öyküsünü Türkiye'de ilk kez tiyatro oyunu haline getiren yönetmen Laçin Ceylan ve ekibi oldu. Ünlü oyuncu ve yönetmenle Devlet Tiyatroları'nda oynanan Radyum Kızları'nın hazırlık sürecini, oyunculuk sektöründe kadın olmayı ve iş güvenliği gibi pek çok önemli konuyu konuştuk. Dergimizin yayına girdiği bugünlerde, oyuna ve ekibine pek çok kurumdan ödül ve ödül adaylığı gelmeye devam ediyordu.

Kadınlar günü geride kaldı, ancak etkisi sürüyor. 8 Mart dosyamızda hatalarından ayıklanmış 8 Mart tarihçesinin yanı sıra Petrol-İş sendikasının etkinliklerine yer verdik. Flormar direnişi sona erdi, 297 günlük direnişin öyküsü, pek çok anıyı ve dersi de içeriyor. Grevin sona ermesi kadınlar gününe denk geldi. Petrol-İş'in konuyla ilgili açıklamaları ilgili bölümde. Kadınlar gününün tarihçesinde önemli yer tutan 1909 New York gömlek işçileri grevi ve 1911 Triangle gömlek fabrikası yangınıyla ilgili yazıları da dosyamızda bulabilirsiniz.

Toplu sözleşme uzmanımız Av. Serpil Aksakal, 4857 sayılı İş Kanunu'nda doğum ve doğum sonrası izinlerde yapılan değişiklikleri yazı dizisi halinde inceledi. İlk bölüm bu sayıda.

Filistin'den iki kadın sendika yöneticisiyle yaptığımız söyleşi, Filistin'de kadın olmak, sendikacı olmak ve savaş ortamında yaşamaya çalışmak konularında epey fikir veriyor.

IndustriALL Türkiye Kadın Ağı Petrol-İş eşbaşkanlığında yeniden toplandı. Toplantıya küresel sendika IndustriALL adına Toplumsal Cinsiyet ve Programlar Koordinatörü Armele Seby katıldı. Toplantıda konuşulanlar, alınan kararlar önümüzdeki dönem için umut verici.

Bilge Kız, bu sayıda kadınlar için büyük önem taşıyan ve yaygın bilgi hatalarının yapıldığı "nafaka" konusunu ele alıyor. Elif Ülker'in mizahi bir yaklaşımla işlediği nafaka konusu, önümüzdeki sayılarda ayrıntısıyla ele alınacak.

Ressam Aliye Altunbilek'le, kadın sorunlarına sanatsal yaklaşımı 'Kadın Monologları' sergisi hakkında konuştuk.

Savaş sanayiinin kadın işçileri konusunu daha önceki sayılarımızda işlemiştik. Tarihte kadın işçilerin yaşadığı facialardan biri de, 1918 yılında İngiltere'de meydana gelen Chilwell mühimmat fabrikası patlaması... Fabrikada meydana gelen patlamanın öyküsü, savaş sanayiinde çalışan kadınları da anlatıyor aynı zamanda. 'Kanarya kızları'nın öyküsünü belki de ilk defa okuyacaksınız.

İşyerinde kadına yönelik şiddet sendikaların ve sendikalı kadınların ana gündemlerinden biri. Petrol-İş olarak bu konuyla ilgili pek çok çalışma yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. İlgili sayfalarda.

1 Mayıs yaklaşıyor. Bundan 96 yıl önce bir kadının kaleminden dökülen 1 Mayıs dizeleri, o dönemde de taleplerin ne kadar benzerlik taşıdığını gösteriyor. Yaşar Nezihe'nin 1 Mayıs şiirini okumayan kalmasın.

Veriye toplumsal cinsiyet perspektifiyle bakmanın, eşitlikçi kamu politikalarının belirlenmesinde nasıl bir rol oynadığına ilişkin yazımızı akademisyen Alev Aslan Aras kaleme aldı.

Aramıza genç bir kadın çizer katıldı: Ecem Ermiş. Bu sayımızdan itibaren 'Tarihten Kadın Portreleri' çizecek, geçmişte ve günümüzde, Türkiye ve dünyada öne çıkmış kadın kişiliklerini tanıtacak.

Kadınlar, siber dünyanın tehditlerinden en çok etkilenen kesimlerden biri. Neşe Açarı, internetin ve sosyal medyanın dikkatsiz kullanımı sonucu neler yaşayabileceğinize ve kendinizi nasıl koruyacağınıza ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir yazı paylaştı. Okumanızda fayda var.

Çocuğa yönelik cinsel istismar, toplum olarak sahip çıkmamız gereken konulardan biri. Sosyolog Sibel Dağ'ın kaleme aldığı yazı, konunun tespitinden çözümüne kadar bilmemiz gereken pek çok şey hakkında ayrıntılı bilgi içeriyor. Mutlaka okunması ve yaygınlaştırılması gereken bir konu.

ILO'nun cinsiyete dayalı ücret açığını anlamak konulu konferansına Petrol-İş Kadın Dergisi de katıldı. Konferansın ayrıntıları ilgili yazımızda.

Sağlık, okuma köşesi, mutfak sayfalarımızda yine ilginizi çekeceğini umduğumuz konulara yer vermeye çalıştık. Keyifli okumalar dileriz.

KADIN AJANDASI / 60. SAYI