içindekiler

MERHABA

FLORMAR'DA DİRENİŞ VAR!

Direnişçi Kadınlar Anlatıyor:

KADININ FENDİ FLORMAR'I YENECEK!

"İş Güvenliği Önlemi Diye Bir Şey Yoktu"

FLORMAR'DA ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

KADIN AJANDASI

PETROL-İŞ’Lİ KADINLAR KONUŞUYOR

Konu: Flormar Direnişi'yle Dayanışma

Gebze Şubesi Kadın Komisyonu'nun Açıklaması:

FLORMAR DİRENİŞİYLE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM!

TÜRKİYE VE DÜNYA SENDİKALARINDAN KADINLARIN FLORMAR DİRENİŞİYLE DAYANIŞMA MESAJLARI

OKUMA KÖŞESİ

KİM DEMİŞ Kİ BEN YAPAMAM?

HARİKA KADINLAR

Türkiye'nin İlk Kadın Taekwondo Avrupa Şampiyonu

Nurten Yalçınkaya Saraçoğlu:

SPOR BENİM İÇİN YAŞAM BİÇİMİ

KADINLARIN SENDİKALARDA GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER

Doç. Dr. Betül Urhan

BİLGE KIZ

Beden Olumlama Hareketi'nin Türkiye Temsilcilerinden Berrak Tuna'yla Söyleşi:

GÖRÜNÜŞÜNÜZ DEĞERİNİZİ BELİRLEYEMEZ

ABD Tarihinde Sadece Kadınların

Örgütlediği İlk Fabrika Grevi:

DOVER PAMUK FABRİKASI GREVİ

Ressam Aysu Koçak'la Sanat ve Resim Üzerine...

GEÇMİŞİ OLAN NESNELER

SAĞLIK

KADINLARDA İŞYERİ STRESİ DAHA FAZLA

Stanford Üniversitesi'nden Dr. Gözde Durmuş'la Tıpta Çığır Açan Buluşunu Konuştuk:

KAN TESTİYLE KANSER TEŞHİSİNİ BULAN KADIN

Petrol-İş Tarihinde Kadın İşçilerin

Öne Çıktığı Grevlerden Biri:

PİLMA TUDOR GREVİ

HAKLARIMIZ

FLORMAR'DA YASADIŞI OLAN SENDİKAL

ÖRGÜTLENMENİN ENGELLENMESİDİR

EVET, MUTFAKTA BİRİLERİ VAR!

YAZA UYGUN HAFİF TARİFLER

Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 59. sayısından merhaba

Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 59. sayısıyla tekrar merhaba. Renkli ve çeşitlilik içeren yazılarıyla yeni sayımızı zevkle okumanızı dileriz.

Geçtiğimiz sayıdan beri aradan geçen yaklaşık üç aylık dönemde pek çok gelişme yaşandı. En büyük gelişmelerden birisi, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan kozmetik şirketi Flormar'da yaşananlar. Petrol-İş Gebze Şubesi'nde örgütlendikleri için işten atılan ve 15 Mayıs'tan beri direnen yüzde sekseni kadın, 132 işçi anayasal hakları olan sendikalı çalışma hakları için mücadele ediyor. Flormar direnişinin ayrıntıları, direnişçi kadınların anlattıkları, dayanışma mesajları ve daha pek çok konu, Flormar dosyamızı oluşturuyor.

Kadın Ajandası'nda yine kadın tarihinde önemli yer tutmuş, pek çok konuda öncülük etmiş olaylara ve kadınlara yer verdik. Yine Elif Ülker'in elinden.

Türkiye'nin ilk kadın Taekwondo Avrupa şampiyonu Nurten Yalçınkaya Saraçoğlu'yla günümüzde kadın ve sporcu olmak, sporun kadın hayatındaki önemi üzerine çok anlamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Daha önce 57. sayımızda, sendikalardaki erkek egemen kültürün tarihsel kökenlerini yazmıştı Doç. Dr. Betül Urhan. Bu sayıda, yazının devamı niteliğinde, kadınların sendikalarda güçlendirilmesi için neler yapılabileceğine dair somut önerileri yazdı.

Her türlü haksızlığa isyan eden, özellikle kadın işçi haklarının çiğnenmesine tahammül edemeyen Bilge Kız, bu sayıda Flormar boykotuna katılıyor, en başta yakınındakiler olmak üzere, bütün kadınları direnişi desteklemek amacıyla boykota çağırıyor. Bilge Kız'ı dinlemekte fayda var... Elif Ülker'in kalemine ve yüreğine sağlık.

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin Stanford Üniversitesi'nden Dr. Gözde Durmuş'un tıpta çığır açan bir buluşuna tanık olduk: Kan testiyle kanserin teşhisi. Kanserin teşhisi artık hem daha ucuz hem de daha kısa sürede mümkün olabilecek. Kendisiyle bilim alanında kadın olmayı, bilime giden yolda yürümek isteyenlere önerilerini de içeren dolu dolu bir söyleşi yaptık.

Ressam Aysu Koçak, eserleri pek çok koleksiyonda önemli yer tutan başarılı natürmort çalışmalarıyla sanat dünyasında tanınan kadın ressamlardan. Sanatçı, Petrol-İş Kadın için Sibel Dağ'ın sorularını yanıtladı. Bu keyifi sanat söyleşisini ilgili sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Grevlerin bu kadar arttığı bir dönemde, Flormar direnişindeki kadınları da gözönüne aldığımızda, ister istemez Petrol-İş'in tarihindeki kadın grevlerine dönüyor gözler. Hakkında çok yazılıp çizilenleri çoğumuz biliyoruz, ancak tarihin sayfaları arasında kalmış olan, hiç duymadığımız grevler de var. Kadınların öne çıktığı grevlerden biri de 1973 tarihinde gerçekleştirilen Pilma Tudor pil fabrikası grevi. 220 kadın işçi sonuna kadar katılmış greve. İlgili sayfalarımızda.

Beden olumlama hareketinin Türkiye temsilcilerinden Berrak Tuna'yla kadınların sığdırılmak istediği beden ölçüleri, kilo verme, güzellik gibi konularda tüketim sektörüne hizmet eden kalıpları konuştuk. Fethiye Kabataş Keskin'in sorularını cevaplayan Berrak Tuna, kadınların bu kuşatmadan kurtulmalarını sağlayabilecek çok önemli ipuçları veriyor. Okumanızı öneririz.

ABD tarihinde sadece kadınların örgütlediği, kadınların başı çektiği bir grev var, 1828 yılında Dover kentinde Cocheco'da kurulu pamuk fabrikasında 400 kadın işçi erkeklerden 5 sent daha düşük ücret verilmesine, ağır çalışma koşullarına, birbirleriyle konuşmanın yasaklanması da dahil pek çok insanlık dışı uygulamaya isyan ediyor, bayrak ve dövizlerini alıp sokaklara dökülüyor...

Haklarımız köşesinin bu sayısında Hukuk Servisi'nden avukat Sevda Çetinkaya, Flormar işvereninin hukuksuz uygulamalarını yazdı. İşçilerin geleceklerini olumsuz etkileyebilecek İş Yasası'nın 25. maddesi ikinci fıkrasına dayanarak atmasının neticelerine değindi.

Okuma köşesi, sağlık ve mutfak köşelerimizde yine birbirinden yeni ve ilginç içerikler sizleri bekliyor. Dergimizi beğeneceğinizi umuyor, bir sonraki sayıda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın diyoruz.

KADIN AJANDASI / 59. SAYI