Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 61. sayısından merhaba

Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 61. sayısından merhaba. Her sayıda olduğu gibi, bu sayımızın içeriği de oldukça zengin. Birbirinden farklı konularda yazılarımız, birbirinden farklı alanlarda hayat süren, çalışma yürüten kadınlarla yaptığımız söyleşiler, görüşmeler, hayatın içinden hikâyeler ve daha neler neler.

Kadın istihdamının Türkiye'de ve dünyadaki durumu hakkında ayrıntılı bilgi veren TÜİK, ILO, OECD ve Dünya Ekonomik Forumu'nun raporlarını inceleyerek yaptığımız değerlendirme kadınların iş yaşamında ve toplumsal yaşamda ne kadar büyük engel ve zorluklarla karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor. İlgili değerlendirmeyi ilk sayfalarda bulabilirsiniz.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), kuruluşunun 100. yılında 10-21 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Konferansı'nın 108. oturumunda, şiddet ve tacizi önlemeyi amaçlayan yeni bir standart onaylandı. 190 No'lu ILO "İş Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Dair Sözleşme"nin ayrıntıları ilgili yazımızda.

Petrol-İş'in dünya örgütü IndustriALL Küresel Sendika'nın Dünya Kimya Konferansı, 26-27 Haziran 2019 tarihleri arasında Petrol-İş'in ev sahipliğinde sendikamız genel merkezinde gerçekleştirildi. Konferansa, 45 ülkeden yaklaşık yüzde 30'u kadın 230 delege katıldı. Konferansta, iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadele konusu pek çok kez vurgulandı. Kadın işçilerin sorunlarının tartışıldığı bir oturum da vardı. Konferans aralarında, farklı ülkelerden kadın delegelerle söyleşi yapma olanağı bulduk. Konferans sonunda açıklanan eylem planında kadınlara ilişkin bölümde eşitlik mücadelesini bir adım ileriye taşıyacak önemli kararlar vardı. İlgili sayfalarda.

Kadın tarihinde öne çıkan kadın öncüleri, kadınları yakından ilgilendiren tarihsel dönüm noktaları ve önemli olayları ele aldığımız "Kadın Ajandası" yine dopdolu içeriğiyle karşınızda. Elif Ülker hazırladı.

Oyunculuk sektöründe çalışan kadınlar ayrımcılığa, taciz ve mobbinge en çok uğrayan kesimlerden biri. Son dönemde medyada buna ilişkin haberlere sık rastlar olduk. 'Artık yeter!' diyerek geçtiğmiz yıl "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Taciz ve Mobbingle Mücadele Birimi" kuran Oyuncular Sendikası'ndan yönetim kurulu üyesi ve oyuncu Eda Çatalçam ve genel koordinatör Sinem Derya Çetinkaya'yla görüştük. Söyleşiyi Fethiye Kabataş Keskin yaptı.

ABD'nin Florida eyaletinde, bir anne olan Ryshell Castleberry, sosyal medya sayfasında paylaştığı ve bir kocayla psikiyatrı arasında geçen diyaloğu mizahi bir dille kaleme aldığı "Eşim çalışmıyor, çünkü ev kadını" yazısı paylaşım rekorları kırdı. Çalışan kadın - ev kadını ayrımına eleştirel bir bakış sunan yazıyı, tüm dünyada kadınların ortak deneyimlerini göstermesi açısından önemli bulduk ve Türkçeleştirerek dergimizde paylaştık.

Toplumsal cinsiyet eşitliği son dönemlerde ülkemiz sendikalarının gündemine girmiş durumda. Ancak somut uyulamalar olmadan, eşitliğin hayata geçirilmesi biraz zor. Toplumsal cinsiyet eşitliği hassasiyetinin doğrudan çalışan kadınların hayatına etki ettiği alanlardan birisi toplu sözleşmeler. Kocaeli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Urhan, erkek işçiyi referans alan sendikal anlayışı ve bu anlayışın doğurduğu ayrımcı politikaları, bu politikaların uygulanmasında merkezde yer alan toplusözleşmeler bağlamında değerlendirdi.

Bilge Kız, yine düşündürürken güldürüyor, bu sefer kadınlara dayatılan standartları sorguluyor. Elif Ülker'in kalemine sağlık.

Uluslararası Gıda, Tarım, Otel, Restoran, İkram, Tütün ve Bağlı İşkolları Sendikası (IUF), daha önce Chiquita, Unilever ve Sodexo işyerleriyle imzaladığı cinsel tacize karşı işbirliği anlaşmalarına bir yenisini ekledi. Taciz oranının çok yüksek olduğu otelcilik sektöründe çalışan kadınlar için büyük önem taşıyan anlaşma, IUF'la İspanya kökenli Meliá oteller zinciri arasında imzalandı. Anlaşmanın ayrıntılarını, küresel sendikanın eşitlik politikalarını, IUF Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Proje Koordinatörü Julie Duchatel anlattı.

Türkiye'nin 1500 yerinde, 844 şubesiyle faaliyet gösteren Aras Kargo'da Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'nın (TÜMTİS) dört yıldır yürüttüğü sendikalaşma mücadelesi toplu sözleşme imzalanmasıyla sonuçlandı. Yaya kurye olarak çalışan Pınar Filiz'le çalışma koşullarını, mesleğinin zorluklarını ve sendikalı olmayı konuştuk. Söyleşiyi TÜMTİS basın uzmanı Mukadder Anadolu gerçekleştirdi.

Toplu sözleşme uzmanımız Av. Serpil Aksakal'ın geçtiğimiz sayıda başlattığı, 4857 sayılı İş Kanunu'nda doğum ve doğum sonrası izinlerde yapılan değişiklikleri ele aldığı yazı dizisinin ikinci bölümü ilgili "Toplu Sözleşme ve Kadın" köşemizde.

Nezaket Teyze, yaklaşık seksen yaşında, Üsküdar, Selimiye'nin eski sakinlerinden. Samsun'dan İstanbul'a geldiği 1959'dan beri hep bu bölgede yaşamış. Üsküdar Şemsipaşa'da şimdi yerinde yeller esen beş katlı Tekel tütün deposunda tam 21 yıl çalışmış. Evli olmasına rağmen hayatı, çocukların bakımını, ev işlerini tek başına yüklenmiş. Roman gibi hayatını Petrol-İş Kadın okurlarıyla paylaştığı için kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.

Kadın hakları mücadelesinin düşünsel öncülerinden biri olan Charlotte Perkins Gilman, 1860 yılında ABD'de dünyaya geldi. Babasız bir çocukluğun getirdiği yoksulluğa, yarım yamalak eğitim hayatına ve evlilik hayatındaki eşitsizliklere, kadınların toplumda ikinci sınıf vatandaş görülmesine adeta isyan edercesine kaleme aldığı eserlerle çağının öncüleri arasına girdi. İlgili sayfalarda.

Tarihten Kadın Portreleri'nde Ecem Ermiş bu sayıda Suat Derviş'i çizdi.

Sağlık, kitap, mutfak sayfalarımız yine dopdolu. Bir sonraki sayıda buluşmak ümidiyle, ilgiyle okumanızı, okurken keyif almanızı dileriz...

KADIN AJANDASI / 61. SAYI