içindekiler

MERHABA

Kadınlar güvenceli iş, şiddetsiz bir dünya istiyor:

YARINLARA GÜVENLE BAKMAK

PETROL-İŞ’Lİ KADINLAR KONUŞUYOR

Konu: Hamilelik ve annelik nedeniyle kadınların

çalışma yaşamında uğradığı ayrımcılık

Çocuk işçiliğin simgesi:

DOKUMA İŞÇİSİ ADDIE CARD

% 80’i kadın olan Chinatool Petrol-İş’i seçti:

CHINATOOL İŞÇİSİ HAKLARININ PEŞİNDE

OKUMA KÖŞESİ

KADIN SAVAŞÇILAR

BABALAR VE KIZLARI

1 DİSTOPYA: DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ ve

1 ÜTOPYA: SENDİKALARDA MOR DEVRİM

Ayten Davutoğlu

Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) Kadın Çalışmaları Sorumlusu Aesha Humouda:

KADIN-SENDİKA İLİŞKİLERİNİN

GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

KADIN AJANDASI

Dersimiz, Toplumsal Cinsiyet’ti...

EŞİTLİĞİ VE ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KONUŞTUK

Aktif üye eğitimlerinde kadınlar:

BİZ GELDİK, AMA ARKADAŞLARIMIZIN DA

GELMESİNİ İSTİYORUZ

HAKLARIMIZ

GEBELİK İŞTEN ÇIKARMA SEBEBİ OLAMAZ

BİLGE KIZ

SAĞLIK

KİLO VERELİM DERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Evde de işte de aynı işi yapan kadınların öyküsü:

EV İŞİ

TOPLUSÖZLEŞME VE KADIN

Ücretler ve Cinsiyet Ayrımcılığı

TİS METİNLERİNİN ETKİSİ

TÜRKİYE’NİN İLKLERİ BAŞARAN KADINLARI

Yarım kalan bir macera, sessiz sedasız yitip giden bir hayat

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN PİLOTU BEDRİYE TAHİR GÖKMEN

PETROL-İŞ’TE 8 MART

Genel merkez ve şubelerden etkinlik haberleri ve fotoğrafları...

MEKTUBUMUZ VAR

EVET, MUTFAKTA BİRİLERİ VAR!

DÜNYA MUTFAĞINDAN ENGİNAR TARİFLERİ

Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 58. sayısından merhaba

Dergimizin 58. sayısıyla tekrar karşınızdayız. “Kadın dergisi ne zaman çıkıyor” sorularıyla dergimizi takip ettiğini gösteren, mesajlarıyla katkı ve önerilerde bulunan, beğenilerini belirterek bizi şımartan okurlarımıza buradan teşekkür ediyoruz. İlginize ve beklentinize layık olmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Kadınları gerek iş yaşamında, gerekse toplumsal yaşamda yakından ilgilendiren ve gerçek durumumuzu gözler önüne seren istatistikleri güncelleyerek yayınlamaya devam ediyoruz. İşgücü istatistiklerinin son yayınlanan verilerini ve düzenli takip ettiğimiz istatistiklerin güncellenmiş son verileri ilk sayfalarda bulabilirsiniz.

Bu sayımızın dosya konusu 'hamilelik ve iş yaşamında kadınların durumu'. Dosya konusuna uygun olarak Petrol-İş’li Kadınlar Konuşuyor köşesinde de aynı konuyu konuştuk: 'Kadınların hamilelik ve annelik nedeniyle iş yaşamında uğradığı ayrımcılıklar'. Petrol-İş üyesi kadınların konuyla ilgili düşüncelerini ilgili köşemizde paylaştık.

1900’lü yılların başında ABD’de çekilen ve tekstil sektöründe çocuk işçiliğin simgesi haline gelen fotoğraftaki kız çocuğu, dokuma işçisi Addie Card’ın hayat hikâyesini ilgiyle okuyacağınızdan eminiz. İlgili sayfalarda.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi’de arabalara plastik aksam üreten, yüzde 80’i kadın, 200’ü aşkın işçinin çalıştığı bir fabrika, Chinatool Otomotiv Petrol-İş’te örgütlenmek istedi, işveren işkolunu değiştirmeye kalktı. Hukuki mücadele sürüyor, sendikalaşma ve sonrasını, süreçte aktif rol oynayan Chinatool işçisi Yeliz Doğan’dan dinleyelim dedik.

Akademisyen Ayten Davutoğlu, kadınların en doğal insan haklarından biri olan üreme hakkına sahip çıkma mücadelesini, son dönemde iş yaşamında yapılan müdahaleleri de ele alarak, geçmişten ve günümüzden örneklerle anlatıyor.

Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) Kadın Çalışmaları Sorumlusu Aesha Humouda’yla yaptığımız mini söyleşi, Filistin’de kadınların çalışma yaşamında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunlara ışık tutuyor. Farklı bölge ve kültürlerde yer alsak da, biz kadınların aslında ne kadar benzer deneyimler yaşadığımızın altını çiziyor.

Bir toplumsal cinsiyet eğitimini daha geride bıraktık. 2018 Bahar Dönemi Aktif Üye Eğitimleri’nin ikinci kademesinde yer alan 113 üyemizle birlikte,  2009 yılından bugüne dek toplumsal cinsiyet eğitimlerine yaklaşık 1350 üyemiz katılmış oldu.

Aktif üye eğitimlerinin ikinci kademesinde katıldığımız eğitimlerde, ilk grupta beş kadın üyemiz de vardı. Dersler arasında söyleşi yapma olanağı da bulduk.

Haklarımız köşesinde Av. Sevda Çetinkaya, kadınların gebelik durumunda çalışma yaşamında ve işten çıkartılmaya karşı yasal haklarımızı yazdı.

Ev işleri görünmez işlerdir, hele de bu işi geçinmek için yapıyorsanız, iş yaşamında da görünmez olmanız işten bile değil. Sosyolog Sibel Dağ, 23 yıllık ev işçisi Sabiha Aküzüm ile söyleşti.

Bu sayıdan itibaren dergimizde yer alacak olan “Toplusözleşme ve Kadın” köşesinde, Petrol-İş’te ve çalışma yaşamında kadınların toplusözleşmelerle elde ettikleri hakları, taleplerini ve bu sürece daha aktif katılmalarını sağlamak için alınabilecek önlemleri ele alacağız. Bu sayıda, Petrol-İş Toplusözleşme Servisi uzmanı Av. Serpil Aksakal, sendikamızda kadın-erkek ücret eşitliğine ilişkin düzenlemelere değindi.

Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen hakkında çoğumuzun pek fazla bilgisi yok. Tarih kitaplarında yer verilmeyen, havacılık kurumlarında bile çok sonradan varlığına değinilen Bedriye Tahir Gökmen, uçuş eğitimini ilk tamamlayan ve ilk defa tek başına uçuş gerçekleştiren kadın pilot. Ancak bir dizi talihsizlik, tayyareciliği bırakmasına yol açmış.

Petrol-İş’te genel merkez ve şubelerde yapılan 8 Mart kutlamalarına bol fotoğrafla geniş bir şekilde yer verdik. 'Mektubumuz Var' köşesinde Gebze şubesinin 8 Mart etkinlik haberi yer alıyor.

Kadın Ajandası, Bilge Kız köşelerimiz yine birbirinden ilginç içeriğiyle dergimize zenginlik katıyor. Elif Ülker’in kalemine sağlık. Mutfak, sağlık ve okuma köşesi de birbirinden farklı içeriklerle dolu.

Sayfanın en altında bulunan internet ve sosyal medya adreslerinden bize ulaşabilir, dergimizi dijital ortamda da takip edebilirsiniz. Dergimizi keyifle okumanızı dileriz.

KADIN AJANDASI / 58. SAYI