Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Şebnem Sönmez, sanatsal aktivitelerde çalışan çocukların koşullarını düzenlemek için ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Türkiye Ofisi ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Yardım Fonu) öncülüğünde hazırlanan rapora verdikleri desteği, bu süreci ve sendikanın çocuk işçiler için yaptığı çalışmaları bianet'e anlattı.
ILO ve UNICEF'in çalışmasına nasıl müdahil oldunuz?
Temmuz ayında ILO ve UNESCO çalışmak ister misiniz diye bir bildirimde bulundu. Biz de hemen işin içine girdik. Oyunculuk alanında; sahne, ekran, mikrofon, bütün alanlarda çalışan çocukların korunması, çalışma şartlarının düzenlenmesi, bu düzenlenen koşulların denetlenmesi ve çocukların yararının maksimum düzeyde tutulması açısından birinci derecede muhatap olduğumuzu ifade ettik.
Nasıl bir çalışmaydı?
Ulusal ve uluslararası bütün mevzuatı taradık. Dünyadaki diğer ülkelerin mevzuatına baktık, karşılaştırmalı bir analiz yaptık, başka ülkelerdeki birçok sendikayla görüşerek örnekler ve öneriler istedik. Bu arada çocuk oyuncuların olduğu setlere gidip anne babaları bilgilendirdik. Dileyen bütün çocukların sendikamıza üye olabileceklerini söyledik ebeveynlerine. 42 çocuk oyuncudan sadece biri cesaret etti üye olmaya.
Bitti mi bu konudaki çalışmalar?
Yaklaşık üç hafta sosyal medyayı kullanarak çocuk oyuncularla ilgili çalışmada gönüllü olmayı isteyebilecek insanlara duyurular yaptık. Pedagog, psikolog, eğitimci, sanat eğitimcisi ve konservatuar öğrencilerinden gönüllülük talepleri geldi. Çocukları korumak, onlarla sağlıklı ilişkiler kurmak isteyen çok kişi var...
Yarından itibaren bu arkadaşlarla biraraya geleceğiz, yol haritamızı açıklayacağız ve gönüllü arkadaşlarımız da çalışmalara başlayacak. Belirli bir periyoda buluşup sonuçlarını görerek gerekli kuruluşlara ileteceğiz. Sürekliliği olacak bu çalışmanın. İki ay bu şekilde çalışacağız, sonra ILO ile çalışmalara başlayacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kabule hazır olduğunu belirtti.
Çocuk oyunculara dair düzenlemelere sektör nasıl tepki gösterebilir, sektör hazır mı?
Sektör hiçbir zaman hazır değildir. Çalışma koşulları diye baktığınız zaman, TC vatandaşı olmakla zaten hakkınız olan SSK'lı çalışma hakkınızı elde etmek için bile mücadele ediyorsunuz. Oysa vatandaşlık hakkımız bu... Bu bile bizim ülkemizde dağları aşmak gibi bir çaba gerektirirken söylediğinizin cevabı hayır. Sendika zaten bu nedenle var. Dünyada en güçlü sivil toplum inisiyatifidir sendika. Bu nedenle önü kesilmeye çalışılıyor zaten. Ama çocuklar söz konusu olunca iş değişir...
devamı için: