• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Umut İşçi Sınıfında, Umut Petrol-İş’te

73. Kuruluş Yıldönümü Kutlu Olsun

Petrol-İş bugün 73 yaşında. Türkiye sendikal hareketin çınarı, emek mücadelesinin öncüsü Petrol-İş, dün olduğu gibi bugün de birliği ve  gücü ile “Ekmek, Barış ve Özgürlük” ün teminatı olacaktır.

05.09.2023

Yıllar içerisinde emek mücadelesinin en köklü ve en güçlü sendikalarından biri haline gelen Petrol-İş 73 yaşına giriyor. Beykoz’da 23 petrol işçinin öncülüğü ile başlayan Petrol-İş öyküsü, bugün 18 şubesi ve 46 bini aşkın üye ile Türkiye’nin dört bir yanında yazılmaya devam ediyor.

Kuruluşundan bugüne Petrol-İş, Türkiye Sendikal Hareketi’nin ve işçi sınıfı mücadelesinin hep içinde olmuş, adını emek hareketine altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. Böylesi bir tarihte kuşkusuz ki gücünü üyesinden alarak oluşan demokrasi kültürü belirleyici olmuştur.

Petrol-İş kurulduğu yıldan itibaren Türkiye’de nerede ekmek ve hak mücadelesi varsa orada oldu. Sadece işkolumuzdaki değil, Türkiye işçi sınıfının sorunlarının çözümü ve haklarının geliştirilmesi noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi. Petrol-İş, bugün sanayinin belkemiğini oluşturan petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç sektörlerinde on binlerce işçinin üye olduğu büyük ve güçlü bir sendikaya dönüştü.

Bugün Türkiye’nin dört bir yanında örgütlü olduğumuz 103 farklı işyerinde ve 46 bin üyemizle mücadelemiz sürüyor. Örgütlü çalışmalarımız son hızla devam ederken, toplu sözleşme masalarında etkili müzakere stratejilerimizle üyelerimizin hak ve kazanımlarını büyütmeye devam ediyoruz.

Kuruluşundan bugüne ülkenin her köşesinde; her inanış, etnik grup, siyasi yaklaşım; her yaş ve cinsiyetten yüzbinlerce emekçi yaşamının bir evresini Petrol-İş bayrağı altında geçirdi. Her türlü fedakarlığı göstererek, en zor koşullarda dahi mücadele etmekten vazgeçmeyerek Petrol-İş’i bugünlere taşıyanları sendikamızın 73. kuruluş yılında saygıyla anıyor, hayatını yitirmiş olanlara Allahtan rahmet diliyoruz.

Petrol-İş, “Ekmek, Barış ve Özgürlük” şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.

Petrol-İş’in 73. yaşı kutlu olsun!
Yaşasın sınıf dayanışması!
Yaşasın birlik ve mücadele!
Yaşasın Petrol-İş!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan