• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü kutlandı

5 Mart 2006 Pazar günü şubemiz Konferans Salonunda 8 Mart’la ilgili bir sunumumuz ve küçük bir gösteri yapıldı. Etkinlik, Şube Başkanı Süleyman Akyüz'ün 8 Mart ve günün gelişmeleriyle ilgili konuşmasından sonra kadın üyelerimizden Zübeyde Çataltepe’nin hazırladığı sunumla devam etti.
07.03.2006

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ7 Mart 2006Kadınlar çalışma hayatı içinde hep var oldular. Onlar her zaman en ağır emekçiler olmuştur.Gerek ev hayatında, gerek iş hayatında en çok sıkıntıya uğrayan hep kadınlarımız oldu. 1800'lü yılarda daha yeni yeni iş hayatında emekçi olarak çalışmaya başlayan kadınlar, daha ilk günden en ağır çalışma koşulları, en uzun süreli çalışma ve en ucuza çalıştırılmak istendi. Daha örgütlülüğün ne olduğunu bilmeyen, ancak o günün koşul ve şartlarının dayatmasıyla birlikte hareket etmeyi, birlikte hak aramayı ve birlikte mücadele etmeyi getiren bir olay gelişti, işte ilk kıvılcım ve ilk birlikte hareket8 Mart 1857’de Amerika’nın Newyork kentindeki tekstil işçilerinin düşük ücret, uzun çalışma saatlerinin düşürülmesi ve insanlık dışı davranışların ve koşullarının kaldırılması ve yapılan yanlışlıkların protestosunun ilk başlangıcıdır.1 Mayıs’ın 29 yıl öncesinde kadınların bu hareketi başlatmaları çok manidardır. Dünyadaki emekçilerin gözünü açtı ve 1 Mayıs 1886 da mesai süresinin 8 saate düşürülmesi için 350 bin insanın başlattığı grev izledi. Onun için 8 Mart 1857 ve 1 Mayıs 1886 Dünya işçi sınıfının bende varım demenin milatlarıdır. Emekçilerin en büyük bayram günleridir. Günümüzde 1800’lü yılların anlayışları maalesef işverenler tarafından devam etmektedir. Ama farklı olan o yıllardaki emekçilerin inancı, azmi, cesareti ve birlikteliğin bu gün olmayışıdır. Onun için tekrar bütün Dünya emekçilerini birlikte hareket ettirecek sınıf anlayışını ve bilincini kazandıracak çalışmalarını biran önce yapmalıyız. Yoksa yok olmaya doğru gidişat hızlanacaktır ve emekçiler büyük sıkıntı ve acılar çekecektir. Bunları yaşamamak için duyarlı, bilgili, azimli, kararlı ve mücadeleci anlayışımızı hemen harekete geçirmeliyiz. Şube olarak kadın üyelerimizin azlığı nedeniyle bu güne kadar 8 Mart’larda bildiri ve karanfil dağıtımından öteye geçemedik. Ancak son örgütlendiğimiz Mecaplast’ta kadın üyelerimizin çokluğu ve Tekno Kauçuk’daki kadın üyelerimizin çoğalması nedeniyle 5 Mart 2006 Pazar günü şubemiz Konferans Salonunda 8 Mart’la ilgili bir sunumumuz ve küçük bir gösterinin yanında Şube Başkanı Süleyman Akyüz, 8 Mart’la ilgili ve günün gelişmeleriyle ilgili konuşmasından sonra kadın üyelerimizden Zübeyde Çataltepe’nin hazırladığı konuşmanın sunumuyla kutlama bitti. Kutlamaya şubemize bağlı işyerlerimizden bayanlar katıldı.Şube Yönetimi olarak Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.Tüm emekçilere başarı getirmesini diliyoruz.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı