8 MART, YARALARI SARMA, DAYANIŞMAYI YÜKSELTME ZAMANI

Merkez Yönetim Kurulumuz 8 Mart dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

07.03.2023

Her sene üçüncü ayın sekizinde kadınların uluslararası dayanışma ve mücadele günü 8 Mart’ta çalışma yaşamında ve toplumsal yaşamda cinsiyet ayrımcılığı, eşitsizlik, kadına yönelik şiddet ve tacizle mücadele öne çıkartılır.

113 yıl önce Klara Zetkin’in önerisiyle kabul edilen bu anlamlı günden bu yana, tüm dünyada kadınların emek haklarının korunması, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması, çalışma yaşamında annelikten kaynaklı hakların kabul edilmesi, sosyal güvence, sağlık sigortası ve iş güvenliği konularında eşit hakların tanınması ve son yıllarda gündemden hiç düşmeyen çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi gibi konularda mücadele, ivmesini kaybetmeden devam ediyor. Bu mücadelenin yürütülmesinde sendikaların payı büyük.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı “Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi” sözleşmesinin ülkemizde kabul edilmesi için çalışmalarımız ve işbirliklerimiz devam ediyor.

Tarihin sayfalarını karıştırdığımızda, savaş ve afet dönemlerine denk gelen 8 Mart’larda kadın dayanışmasının yükseltilmesi, yaraların sarılması için ulusal ve uluslararası birlik ve beraberlik mesajlarının öne çıktığını görüyoruz.

Petrol-İş Sendikası olarak ülkemizin güneydoğu bölgesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen, ancak tüm ülkeyi derinden sarsan depremlerin etkisini ve uzun bir süre hafızalardan silinmeyecek travmasını bir nebze de olsa hafifletebilmek adına ilk günlerden beri desteğimiz sürüyor. Petrol-İş sendikası merkezi, şubeleri ve üyeleriyle dayanışma için gerekli çabayı göstermeye devam ediyor.

Felakette hayatını kaybeden 24 arkadaşımıza Allah'tan rahmet diliyor, kadın erkek çocuk tüm üye yakınlarımıza sabırlar diliyoruz. Bu vesileyle, ülkemizin başı sağolsun, felaketten olumsuz etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Dayanışmanın gücüyle acılarımızı hafifletebileceğimizi umut ediyoruz.

Bilindiği gibi Petrol-İş Kadın Dergisi’nin yirmi yılını tamamladık. Bu 20 yıllık zaman içinde tüm üyelerimizin desteğini, teşviklerini her zaman yanı başımızda hissettik. Alanında bir ilk olarak yayınına başlayan dergimizin yirminci yaşını, yaşadığımız felaketten dolayı coşkuyla kutlayamayacağız. Ulusça çok daha mutlu bir döneme girdiğimizde 20. yıl coşkusunu birlikte kutlamak üzere şimdilik erteliyoruz. 8 Mart vesilesiyle, Petrol-İş’li kadınların da desteğiyle, merkezimizde düzenlemeyi planladığımız etkinliğimizi iptal ederek, etkinlik için ayırdığımız bütçenin bölgedeki kadınların ihtiyaçları için kullanılmasına karar verdik.

Bu sene, şiarımız, “8 Mart yaraların sarılması, dayanışmanın yükseltilmesi zamanı”.

Yaşasın 8 Mart,
Yaşasın eşitlik mücadelemiz,