• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Dünyadan...

ABD'de petrol grevi yayılıyor

ABD'de işverenin uzlaşmaz ve katı tutumu nedeniyle Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) iş güvenliği talebiyle başlattığı petrol grevi ikinci haftasına girerken daha da yayılıyor.

13.02.2015

Ohio ve Indiana'da BP rafinerilerindeki işçiler de 1 Şubat'ta dokuz rafineride başlayan greve katıldılar. Kaliforniya'dan Kentucky'ye petrol sektöründe 35 yıldır ilk kez ülke çapında grev yapılıyor.

Shell, Marathon, Tesoro, BP ve LyondellBasell'e ait 11 rafineride şu an 5.000'den fazla USW üyesi grevde. Grev, iş güvenliği, işçi sayısının iş güvenliğini tehlikeye sokacak derecede yetersiz olması ve ağır fazla mesai koşulları konularında Shell'in ciddi öneriler getirmemesi üzerine başladı.

Sektörde yeni bir toplu sözleşme için yapılan müzakereleri işveren tarafı adına Shell yönetiyor. Houston bölgesi petrol işçileri birlik ve kararlılıklarını göstermek için 6 Şubat'ta Shell genel merkezi önünde bir miting düzenlediler. Grevin birinci haftasının dolduğu 7 Şubat'ta ise ülkenin dört bir yanındaki rafineri işçileri, rafinerilerde ve çevresinde güvenli koşullar sağlanması talebiyle düzenlenen Ulusal Eylem Günü'ne katıldılar. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın şube örgütleri ise grevci işçilerle dayanışmak amacıyla fabrikaların önünde eylemler düzenledi.

IndustriALL Küresel Sendika üyesi USW, ulusal grevin ana talebinin rafinerilerde güvenliğin sağlanması ve yetersiz işçi istihdamı sorununun çözülmesi olduğunu belirtiyor. Sendikanın Petrol Toplu Pazarlık Bölümü'nü yöneten USW Başkan Yardımcısı Gary Beevers bu konuda şöyle dedi:

“Bu grev ağır fazla mesaiye, istihdamın güvenliği tehlikeye düşürecek düzeyde tutulmasına, sektör işverenlerinin ısrarla görmezden geldiği tehlikeli koşullara ve işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye sokan pervasız taşeron ilişkilerine karşıdır.”

İş sağlığı ve güvenliği konularının yanı sıra, grevin nedenlerinden biri de petrol şirketlerinin toplu sözleşme görüşmelerindeki kötü niyetli ve engelleyici tutumu ve greve katılacak işçilere yönelttiği tehditler.

Bu arada, grevci rafineri işçilerini temsil eden bir heyet, Hollanda, Belçika ve Britanya'daki sanayi sendikalarının yöneticileriyle görüştü.