TÜRK-lş Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Araştırmaya göre 2015 Temmuz ayı itibariyle, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 329 lira oldu. Bir önceki ay açlık sınırı ise bin 337,66 TL olarak açıklanmıştı.
Türk-İş'in açıkladığı rakamlara göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutan, 2015 yılının ilk yedi ayında 97 TL artış gösterdi. Ailenin yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 314 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutan ise dört bin 328,73 TL.
Verilere göre 2015 Temmuz ayı itibariyle mutfak enflasyon'undaki değişim şöyle:
GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR DİKKAT ÇEKTİ
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutan bir önceki aya göre yüzde 0,65 oranında geriledi. Yılın ilk yedi aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 7,84 oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,88'dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,59 olarak hesaplandı.
Türk Iş'in yaptığı araştırmada önemli gıda ürünlerindeki fiyat artışına da yer verildi. Bunlardan süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta ise bir ay aradan sonra yeniden yükseldi. Kıyma etin fiyatı yüzde 3,34 kuşbaşı etin fiyatı yüzde 3,90 oranında arttı.
Hesaplamaya dahil edilmeyen dana bonfile kilogram fiyatının 78,90 TL neredeyse iki buçuk günlük net asgari ücret karşılığı olduğuna da dikkat çekildi. Sakatat ve tavuk fiyatı değişmedi. Hesaplamada dikkate alınan kültür balığı ortalama kilogram fiyatı ise artış gösterdi. Yumurta fiyatı geriledi. Yaz aylarında özellikle patates ve kuru soğan fiyatında gerileme görülürken limon fiyatındaki artış dikkati çekti.
Kaynak: Aydınlık Gazetesi