• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa İşçileri Telekom'a Sahip Çıkıyor

Bugün yurt çapında iş bırakan Türk Telekom çalışanlarına Aliağa işçilerinden destek geldi.
19.07.2005

Bugün yurt çapında iş bırakan Türk Telekom çalışanlarına Aliağa işçilerinden destek geldi.

Petrol-İş sendikasında örgütlü olan ve yıllardır özelleştirmelere karşı verdikleri mücadele ile gündeme gelen Aliağa’daki Petkim ve Tüpraş’a bağlı İzmir Rafinerisi işçileri bu sabah işyerlerinin önünde toplanarak Türk Telekom başta olmak üzere, bütün özelleştirme uygulamalarını protesto etti, hükümeti bu uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı.

Beş yüze yakın Rafineri işçisine hitaben bir konuşma yapan Aliağa Şube İdari Sekreteri Salih RAKICI; “Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir, ETİ Alüminyum ve tüm KİT’ler bu ülkenin geleceğidir, bunları satan geleceğimizi de satmaktadır” dedi. “Bugüne kadar yaşadıklarımız hep kendi başımıza mücadele etmemizden, sıranın bize gelmesini beklememizdendir. Oysa yapılması gereken birlikte mücadele etmektir. Bunun koşullarını da sağolsun (!) hükümet kolaylaştırıyor, bu fırsatı değerlendirmek lazım” diye konuştu.

Öte yandan Petkim’de sabah işe gelen 1500 kadar işçi de giriş kapısında inerek benzer tepkilerini dile getirdi. Burada işçilere hitaben bir konuşma yapan Şube Başkanı İbrahim DOĞANGÜL’de Türk-İş’i göreve davet etti. “Bütün koşullar uygun, her şey var, mücadeleyi ortaklaştıracak olan bir merkez yok. Temel sorunumuz budur bizim. Türk-İş’e bağlı pek çok sendika bugün özelleştirme belası ile karşı karşıyadır. Mücadeleyi ortaklaştırmanın tam zamanı” dedi.

Bu konuşmaların ardından saat 09.00’da işçiler işbaşı yaptı.

Saat 09.30 sıralarında işten çıkan Petkim ve Tüpraş’ın gece vardiyası işçileri, otobüslerle, İzmir’de eylem yapan Türk Telekom işçilerine destek vermeye gitti.

Karşıyaka-Bahçelievler semtinde,Telekom çalışanlarının coşkulu alkışları ile karşılanan işçiler hep birlikte “yaşasın sınıf dayanışması”, “IMF defol bu memleket bizim”, “KİT’leri satanlar vatan haini” gibi sloganlar attılar.

Burada da bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim DOĞANGÜL, “artık yeter, ayağa kalkmak için illa sıranın bize gelmesini beklemeyelim. Başta sendikalar ve onların konfederasyonları olmak üzere bütün emek örgütleri görevlerinin başına geçsinler.

Özelleştirmeye karşı çıkan herkes ve her kurum ortak cephe oluştursun, mücadelenin içinde yer alsın. Eğer elimizi çabuk tutmaz isek kaybeden bütün halk olacak. Çünkü özelleştirme bütün halka karşı yapılmış bir saldırıdır. Oysa bütün koşullar bizden yana. Hiçbir aklı başında insan bu hükümetin yaptıklarını açıklayamaz, savunamaz. Bunlar esnaf olduklarını söylüyorlar; nerede görülmüş elindeki en kıymetli malı yok pahasına satan bir esnaf! Nerede görülmüş satışa çıkardığı malı kötüleyen biri? Erdemir’e ziyarete giden Başbakan, buranın pislik içinde, verimsiz, tesadüfen kâra geçmiş olduğunu söylüyor. Bu koskoca bir yalandır! Eminim Erdemir, oraya Başbakan gitmeden önce daha temizdi!” diye konuşan Doğangül’ün konuşmaları sık sık alkışlar ve sloganlarla kesildi.

Daha sonra Telekom işyeri temsilcisi tarafından okunan ortak basın açıklamasının ardından Petkim ve Tüpraş İzmir Rafinerisi işçileri Telekom’un Bahçelievler semtindeki müdürlük binası önünden ayrıldılar.

Öğleye doğru Aliağa’ya dönen şube yöneticileri ve işyeri baştemsilcileri Aliağa Türk Telekom Müdürlüğünde eylemde olan Telekom çalışanlarını ziyaret etti, onlara çiçek verdi.