Aliağa şubemizde uyuşturucu bağımlılığına karşı panel

Aliağa Şubemiz, 6 Şubat 2010 tarihinde gençlerde alkol ve madde bağımlılığına karşı alınacak çare ve önlemler konulu bir panel düzenledi.
06.02.2010

Aliağa şubemizde uyuşturucu bağımlılığına karşı panelAliağa Şubemiz, 6 Şubat 2010 tarihinde "Gençlerde alkol ve madde bağımlılığına karşı alınacak çare ve önlemler” konulu bir panel düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halis Ulaş’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde bağımlılık yapan maddeler hakkında bilgi verilerek, uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele yolları anlatıldı. UYUŞTURUCU TACİRLERİ GENÇLERİ HEDEF SEÇİYORSlayt gösterisi eşliğinde sunumunu yapan Dr. Halis Ulaş; Orta Asya’da üretilen çeşitli maddelerin Avrupa’ya geçişte Türkiye’nin transit noktada olduğunu belirterek, “Türkiye coğrafi olarak konumu gereği zaten risk altında olan bir ülkedir. Örneğin uyuşturucunun en çok kullanıldığı yer Van’dır. İran üzerinden ülkemize girmektedir. Ayrıca uyuşturucu tacirleri gençleri hedef almaktadırlar. Çünkü çok daha çabuk ikna edilebilecek ya da kandırılabilecek yaştadırlar ve ayrıca bağımlı olduğunda yaşı gereği çok uzun bir süre madde kullanacağı varsayılmaktadır” dedi. “BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN” Bağımlılık yapan maddeleri; alkol, esrar, ekstasy, eroin, kokain, uçucu maddeler, LSD ve çeşitli ilaç olarak kullanılan ancak bağımlılık yapan maddeler olarak sıralayan Dr. Ulaş şöyle devam etti: “Alkol, uçucu maddeler taşınması yasak olmayan maddelerdir. Eroin, esrar, kokain ve sentetik maddeler dediğimiz ekstasy gibi maddeler bulunması, taşınması kesinlikle yasak olan maddelerdir. Bağımlılığın ana unsurları engellenemeyen arzu ve isteğin bulunmasıdır. Bunun içerisinde merak, korku, arkadaş ortamı ve özenti vardır. Ayrıca tolerans gelişimidir. Bir maddeyi vücuda aldıktan sonra vücut o maddeye karşı bir direnç gösterir. O direnci arttırdığında tolerans seviyesinde değişiklikler meydana geliyor. Aynı maddeyi bir daha aldığınızda vücut aynı direnci gösteremiyor. Gençlerde ya da kamuoyunda esrarla ilgili olarak ottur, bitkidir, zararı yoktur gibi bir algı ya da söylenti mevcuttur. Bu kesinlikle doğru değildir. Saydığımız tüm maddeler son derece sakıncalı ve zararlı maddelerdir. Özellikle “Bir kereden bir şey olmaz” mantığı da son derece yanlıştır. Bir kez denemek, geri dönülmez bir yolun ilk adımıdır. Kişiyi ölüme kadar götürebilir.”“ÇOCUĞUNUZUN ARKADAŞI DEĞİL ANNESİ, BABASI OLUN”Madde ve alkol bağımlılığını tetikleyen ve etkileyen bir çok faktörün olduğunu belirten Dr. Ulaş sözlerini şöyle sürdürdü:“İşsizlik, yoksulluk, umutsuzluk, gelecek kaygısı gibi birçok neden etkileyen faktörlerdir. Madde kullanımı için risk etkenleri ise biyolojik, genetik, maddelere verilen fizyolojik tepkiler ve kişiliktir. Gençlerin yanlış yola sapmaması için ailelere büyük görevler düşüyor. Çocuklarınızı gözlemleyin, dinleyin, konuşun ve her şeyden önce onlara ona örnek olun. Eve zil zurna sarhoş gelip de sonra öğüt vermeyin. Yaptığı yanlışlara karşı asla astığım astık kestiğim kestik mantığı ile yaklaşmayın. Aranızdaki mesafeyi iyi belirleyin. “Ben oğlumla, kızımla arkadaş gibiyim” yaklaşımı da yanlıştır. Siz çocuğun annesi ise annesi, dayısı ise dayısı olun. Onun arkadaşı zaten olacaktır. Siz ne iseniz o olun.” Dr. Halis Ulaş zaman zaman sunumu keserek izleyicilerin sorularına da yanıt verdi. Gecenin sonunda Petrol-İş Aliağa Şube Başkanımız Sayın İsmail DOĞAN katkılarından dolayı Dr.Halis Ulaş’a plaket’ini takdim ederken, konuyla ilgili her zaman çalışmalar yapacaklarını ve bunun da örgütlü düşünen bireylerle mümkün olduğunu belirtti.