• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Alman Kimya Sendikası Petrol-İş’i Ziyaret Etti

Alman Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası IG BCE ile sendikamız heyeti Alman kökenli çokuluslu şirketlerin Türkiye’deki işyerlerinde çalışma koşulları ile ilgili görüşmeler yapmak, ikili ilişkileri güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla 13 Ağustos Salı günü sendikamız genel merkezinde bir araya geldi.

14.08.2024

Bu ziyaretle daha önce iş birliği yaptığımız ve özellikle örgütlenme kampanyalarında dayanışma içerisinde olduğumuz IG BCE yönetimi ile ilk kez sendikamız Genel Merkezinde bir görüşme yapılmış oldu.

Ziyarette IG BCE Heyetine IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da eşlik etti.

Alman sendikası heyetinde IG BCE Sendikası ve IndustriAll Avrupa Genel Başkanı Michael Vassiliadis, IG BCE ve IndustriAll Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Alexander Bercht, IG BCE Uluslararası İlişkiler Sekreteri Hannes Hauke Kühn yer aldı.

IG BCE Heyeti ile görüşmeler sabah 09.00’da başladı ve öğlen 12.30’a kadar aralıksız bir şekilde devam etti. Sabah 09.00’da sadece sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve IG BCE heyetinin olduğu dar bir toplantı yapıldı. Sendikamız adına Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Ahmet Baranlı, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda ve Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar bu görüşmeye katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Petrol-İş Sendikası’nın yapısı, çalışmaları, örgütlenme koşul ve zorlukları, Almanya ve Türkiye’de özellikle kimya ve bağlı alt sektörlerdeki gelişmeler ele alındı, ortak nasıl çalışılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca sendikamızın da örgütlü olduğu Almanya sermayeli işyerlerindeki çalışma koşulları, ücretler, sosyal haklar konuları karşılıklı endüstriyel ilişkiler perspektifinde değerlendirildi ve iki ülkenin işçileri arasında köprüler kurulması gerektiği ifade edildi.  Görüşmede ayrıca iki sendika adına Genel Başkanlar Akyüz ve Vassiliadis, Petrol-İş ve IG BCE Sendikası’nın kuruluşundan bugüne sınıf hareketindeki yerini ve mücadele deneyimlerini paylaştılar.
Saat 10.30’da ise Başkanlar Kurulu salonunda sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Bursa, Gebze, Aliağa ve Trakya Şube Yöneticileri, yine Petrol-İş’in örgütlü olduğu Almanya sermayeli ve ortaklı Vibracoustic, Pas South, Egesil Kimya ve Bayer işyerlerinden temsilcilerimiz ile sendikamız uzmanlarının yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı daha yapıldı.

Buradaki toplantının başında Michael Vassiliadis IG BCE Sendikası ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. IG BCE’nin yapısı ve faaliyetlerini detaylı olarak katılımcılarla paylaştı. Türkiye kökenli çok sayıda üyelerinin olduğunu belirten Vassialidis, bu üyelerinin sendikal mücadele konusunda öne çıktıklarını belirtti.

Vassiliadis’in konuşmasının ardından özellikle işyeri temsilcilerimiz ve şube yöneticilerimiz merak ettikleri soruları IG BCE heyetine yönelttiler. Bu sorular arasında asgari ücretin ne kadar olduğu, özellikle kimya işkolunda sendikalı işyerlerinin çalışma koşulları, ücretlerinin durumu, Almanya’da örgütlenme süreçlerinin nasıl ilerlediği, siyasetin ve hukuk sisteminin örgütlenme süreçlerine nasıl yansıdığı, Ukrayna-Rusya savaşı ardından yaşanan enerji krizinin ne düzeyde Almanya ekonomisine etki ettiği ve özellikle enerji gibi kilit konumda olan bir sektörde kamulaştırmanın söz konusu olup olmadığı ve bunun gibi birçok soru yöneltildi
.
Yaklaşık 2 saat süren ve forum tarzında ilerleyen bu toplantı oldukça verimli geçti ve teşekkür konuşmaları ile sona erdi.

IG BCE Sendikası Heyeti ve Kemal Özkan’ın ziyareti uluslararası ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye ile Almanya Sendikaları arasında sınıfsal ilişkilere katkı koyması bağlamında oldukça verimli geçti. Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu üyeleri de yaptıkları ziyaretten dolayı Vassiliadis ve heyetine teşekkürlerini iletip, işbirliği ve ortak çalışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiği dileklerini ilettiler.