• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemizde 8 Mart kutlaması...

Basın Servisi
11.03.2013

Ankara Şubemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlamaları örgütlü TPAO,  MKE, BOTAŞ işyerlerinde kadın üyelerimizin yoğun katılımları ile coşkuyla kutlandı.

Şube Başkanımız Şuayip Gül'ün   8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yaptığı açıklamanın tam metni aşağıda yer almaktadır.

Güvenceli ve sendikalı bir iş, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyoruz..

 
Değerli çalışan kadınlarımız, emek ve hayat mücadelemizin en değerli yarısı olan emekçi kadınlar. 8 Mart, tarih boyunca hak ve özgürlükleri için, eşit işe eşit ücret için, emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların, yani sizlerin günüdür.
 
8 MART 1857 yılında New York’ta, bir dokuma fabrikasında oldukça zor ve ağır koşullarda çalışan işçi kadınlar, bu gidişe dur demek amacıyla bir araya geldiler. Amaçları isteklerini duyurmak, “eşit işe eşit ücret”, “16 saatlik işgününe karşı 10 saatlik işgünü” taleplerinin yerine getirilmesini sağlamaktı.

Bunun örgütlenmekten geçtiğini biliyorlardı. Bu nedenle greve çıktılar. Grev boyunca dayanışmanın en güzel örneklerini yaşadılar. Tıpkı THY’da, İSMACO’da, DHL’de olduğu gibi. Kadın olarak seslerini duyurmayı başarmışlardı. Ancak bu durum uzun sürmedi, kadınlar fabrika sahibinin tarafını tutan polisler tarafından fabrikaya kapatıldılar. Bu sırada çıkan yangında ne yazık ki yüzden fazla kadın hayatını kaybeder. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bu olay unutulmaz.

8 Mart,  o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri emekçi kadınlar günü  olarak anılmaktadır. O tarihten günümüze yani tam 8 Mart dünya kadınlar gününün ilan edilmesinin üstünden 103 yıl geçmesine rağmen,  kadınların hak, özgürlük  talepleri hala değişmedi. Çünkü evde ve işte çalışan kadınlar hala şiddete uğruyor ve hala erkeklere göre daha düşük ücret alıyorlar, eşit işe eşit ücret hala gerçekleşmiş değil.

Biz Petrol- İş Sendikası Ankara şubesi olarak; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kadınların yıllardır eşitlik, özgürlük için verdikleri mücadelenin simgesi olarak görüyoruz. Evde, işte, sokakta kadınlara yönelik ayrımcılıkların ve şiddetin son bulması için 8 Mart'ta var gücümüzle kadınların taleplerini dile getiriyor:

“ Eşit işe eşit ücret, ücretsiz sağlıklı kreşler ve çocuk bakımevleri, esnek güvencesiz istihdamın kadın istihdam biçimi olmasın, işyerinde, sokakta şiddet ve tacize son.” diyoruz.

Kadınların üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Günümüzde de kadınların, sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç  duyulduğuna inanıyoruz.  Bütün İşçi ve Emekçi Kadınların taleplerinin gerçekleşmesi yönündeki mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade eder, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlarız. 

Saygılarımızla

Petrol-İş Sendikası
Ankara Şube
Yönetim Kurulu Adına
Şuayip GÜL
Başkan

Kaynak: Ankara Şubesi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı