• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemize Bağlı İşyerlerinde İş Bırakma

15.05.2014

Ankara Şubemize bağlı, TPAO Genel Müdürlüğü ve Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü, MKEK Barutsan Roket Patlayıcı Fabrikası, PAKPEN Plastik Boru Yapı Elemanları AŞ. işyerlerinde bugün işbaşı yapılmayarak Soma'daki katliamı protesto edildi. İş bırakma eylemi Soma'daki maden şehitlerimiz için saygı duruşunun ardından başlatıldı. Bir hafta süreyle tüm işyerlerinde hergün 3 dakika iş bırakılacağı ve saygı duruşunda bulunulacağı açıklandı.

Ankara Şubesine bağlı işyerlerinde iş bırakma öncesi yapılan eylemlerde aşağıdaki açıklama okundu.

TAŞERON İŞÇİSİNİN PAYINA HEP ÖLÜM DÜŞÜYOR!

Ülkenin üzerinde bir cellat kol geziyor… Katliam gibi kazalar hız kesmiyor.. Bu Seferde Manisa SOMA İlçesinde Maden ocağında ortaya çıkıyor, Trafo Patlaması sonucunda meydana gelen Yangın sonrası Zehirlenmeye bağlı olarak yüzlerce işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiştir.

Daha önce söyledik, tekrar söylüyoruz ve bu koşullar devam ettiği sürece de söylemeye devam edeceğiz: “Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği sistemi çökmüştür!” diye..

AB’ye uyumlu hale getiriyoruz diye iş sağlığı ve güvenliği alanını piyasaya açacaksınız, ama 2005 yılından bugüne bakıldığında bir arpa boyu yol alamayacaksınız. Aksine daha da kötüleşen bir tabloyu bu topluma yaşatmak zorunda kalacaksınız.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yaptığınız şey, bütünsel politikaları parçalamak, piyasaya açmak, denetim ve yaptırım mekanizmasını sürekli gevşetmek olacak.

Somut örnekleri Yine madenlerde, tersanelerde, atölyelerde, inşaatlarda ve organize sanayi bölgelerinde yaşandı, yaşanıyor…

Özelleştirme, taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırmanın temel çalışma biçimi haline geldiği, sendikasızlaştırma ve örgütsüzleştirmenin giderek yaygınlaştığı, rekabet ve birikim için canlı bedenlerin acımasızca yok edildiği ve kalkınmanın bedeli olarak gösterilmeye çalışıldığı bir üretim anlayışı iflas etmiş durumdadır.

Taşeronlaştırmanın yarattığı tahribatı bu ülke gün be gün yaşayarak görüyor. Ölüm en çok da taşeron işçisini yakalıyor. Nedeni açık; iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ortadan kaldırılması ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılması…

Daha önce uyardık, yine uyarıyoruz; iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yapılan piyasaya açıcı değişiklikler derhal durdurulmalıdır. Emeğin, çalışanın sağlık ve güvenlik koşullarını sağlayan, taşeron faaliyetlerini yasaklayan bir mevzuat düzenlemesi hızla yaşama geçirilmelidir. Diğer yandan, İnsana yakışır iş koşullarını sağlayan, bütünlüklü politikalar çerçevesinde denetim ve yaptırım mekanizmalarını hayata geçirecek, özerk-demokratik bir işleyişe sahip iş sağlığı ve güvenliği sisteminin vakit geçirilmeden oluşturulması gerekmektedir..

Bu nedenle: Acımız büyük...
Türkiye işçi sınıfı en acı günlerinden birisini yaşıyor. Petrol-İş Sendikası Ankara Şube olarak bir kez daha ölen işçi kardeşlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı, yaralı işçilere ise acil şifalar diliyoruz.

 

Petrol-İş Sendikası Ankara Şube

Yönetim Kurulu Adına

Şuayip GÜL

Başkan