• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı:

Aylık En Yüksek Artış Ev Eşyası Grubunda

Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi'nde aylık bazda yüzde 0,09 artış yaşanırken, ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış ev eşyasında görüldü.Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,32 düşüş yaşadı.

03.08.2015

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 8,07, yurtiçi üretici fiyatları ise yüzde 6,43 artış gösterdi.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,09 artarken, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 0,32 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,81, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 5,62 oldu.

Yıllık en fazla fiyat artışı lokanta ve otellerde

TÜFE'de yer alan ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda oldu. Lokanta ve otellerde yüzde 1,21, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,16, eğitimde yüzde 0,51 ve ulaştırmada yüzde 0,41 artış gerçekleşti.

TÜFE’de, yıllık en fazla artış ise yüzde 13,80 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 9,25, ev eşyası yüzde 8,69, konut yüzde 8,15 ile artışın en yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Türkiye'de temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 0,70 ile “Zonguldak, Karabük, Bartın” ve “Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan” bölgelerinde gerçekleşti. Yıllık bazda fiyatların en çok arttığı bölge ise yüzde 5,98 ile “Balıkesir, Çanakkale”, on iki aylık ortalamalara göre de en yüksek artış yüzde 8,68 ile “Şanlıurfa, Diyarbakır” bölgelerinde oldu.

Yİ-ÜFE'de ise sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,26 artış ve su sektöründe yüzde 0,16 düşüş olarak gerçekleşti.