• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Balkanlar’da Sendikal Mücadele Büyüyor!

Bulgaristan'da yapılan görüşmelerin tamamında, bölgesel sendikal mücadelenin ileriye taşınmasının birlikten geçtiği, Retunsee'nin bölgede bu ihtiyaca cevap verdiği vurgulandı.

05.02.2024

Güneydoğu Avrupa Enerji İşçileri Sendikaları Bölge Ağı (Retunsee) yönetimi 30 Ocak - 2 Şubat tarihlerinde Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Bulgaristan KNSB/CITUB Konfederasyonuna bağlı bazı sendikalar ile bir toplantı yaptı. Toplantıya Petrol-İş Sendikasından Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler uzmanı Rıza Köse katıldı.

Retunsee yönetimi Bulgaristan sendikaları ile buluştu

Retunsee Başkanlar Kurulu üyeleri, Süleyman Akyüz ve Panagiotis Kontousiadis (Yunanistan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası) 30 Ocak-2 Şubat 2024 tarihlerinde Bulgaristan Sanayi İşçileri Sendikası Yönetimi, Bulgaristan Enerji İşçileri Sendikası Başkanı ve Bulgaristan Maden İşçileri Sendikası Başkanı ile bir araya geldi.

Bulgaristan’dan üç sendika ile yapılan görüşmelerin ilki 30 Ocak 2024 tarihinde Bulgaristan Sanayi İşçileri Sendikası Başkanı Tsevetlana Michailova ve beraberindeki heyet ile yapıldı. Toplantıda Retunsee'nin yapısı, kurulları ve işleyişi hakkında bilgi verildi. Retunsee'nin Güneydoğu Avrupa bölgesinde yürüttüğü politikalar karşılıklı tartışıldı.

Retunsee yönetimi 30 Ocak 2024 akşamı Bulgaristan Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Marina Mitova ile bir araya geldi. Retunsee yönetimi ve uzmanları, Bulgaristan Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Mitova'yı Retunsee'nin genel yapısı, politikaları ve bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.

Retunsee Yönetimi 31 Ocak 2024 tarihinde yine Romanya Sanayi İşçileri Sendikası merkezinde bu defa Romanya Maden İşçileri Sendikası Başkanı Valentin Valchev ile bir araya geldi. Bulgaristan Sanayi İşçileri Sendikası Başkanı Tsevetlana Michailova’nın da katıldığı toplantıda Balkan ülkelerindeki sendikal yapı üzerine görüşmeler yapıldı. Bölgedeki çalışma ilişkileri hakkında karşılıklı bilgi aktarımı gerçekleştirildi. Balkanlarda işçi haklarının savunulması ve geliştirmesi çerçevesinde nasıl bir mücadele stratejisi izlenmesi üzerinde duruldu.

Retunsee yönetim kurulu üyeleri 1 Şubat’ta ise yapılan görüşmeler hakkında kendi arasında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Bulgaristan'da bulunulan süre içerinde üç sendika ile yapılan görüşmelerin tamamı olumlu geçti. Bu sendikalar bölgesel sendikal mücadelenin ileriye taşımasının birlikten geçtiğini, Retunsee'nin bölgede bu ihtiyaca cevap verdiğini vurguladılar.