• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bangladeş'te bağımsız ve şeffaf fabrika teftiş raporlarının ilk raundu tamamlandı

Dış İlişkiler Servisi
12.03.2014

Bangladeş Anlaşması çerçevesinde ülkedeki fabrika teftişlerinin sonuçlarını içeren ilk raporlar yayımlandı. Raporlar teftiş edilecek ilk hazır giyim fabrikalarında mevcut bina güvenlik standartlarını açıklıyor ve bu standartları iyileştirmek için gereken önlemleri saptıyor.
Bangladeş'te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması, 24 Nisan 2013'te 1.133 işçinin ölümüyle sonuçlanan Rana Plaza fabrika binasının çökmesi üzerine 13 Mayıs 2013'te imzalandı.
Bangladeş Anlaşması hazır giyim sanayisini güvenli ve sürdürülebilir hale getirmeye yönelik önemli bir proje. Anlaşmayı imzalayan markalar ve perakende firmaları Bangladeş'ten ürün aldıkları bütün fabrikaları isim isim açıklamış bulunuyor. İmzacı firmalar yapı, yangın ve elektrik tesisatıyla ilgili bağımsız teftişler yapılmasını ve teftişlerde belirlenen güvenlik önlemlerini uygulamayı kabul ediyor.
Raporlar ele alınacak sorunları saptıyor ve bu sorunları çözmek için alınması gereken önlemleri açıklıyor. Bu ilk raporlarda tespit edilen sorunlar arasında şunlar var: fabrikanın belli alanlarından malzeme ve stoku kaldırarak yük ağırlığını azaltmak gerekiyor; elektrik kablolarının takviye edilmesi ve yalıtımının güvenli hale getirilmesi gerekiyor; elektrik devreleri gibi donanımla ilgili bakım yöntemlerini iyileştirmek, sözgelimi bu tür donanımı tozdan korumak gerekiyor.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina şeffaflığın başarı için şart olduğunu söylüyor:
“Teftiş raporları daha önce görülmemiş düzeyde ayrıntı içeriyor ve yeni bir şeffaflık ve güvenilirlik standardı getiriyor. Raporlar Bangladeş giyim sanayisini güvenli ve sürdürülebilir hale getirmek için yapılacak çalışmanın gerektirdiği önlemleri içeriyor.”
Head of UNI Küresel Sendika'nın Ticaret Seksiyonu Başkanı Alke Boessiger –ki Bangladeş Anlaşması Yürütme Kurulu'nun üyesidir- bu konuda şu açıklamayı yaptı: “İlk teftiş raporlarımızın yayımlanması, Anlaşma'nın öngördüğü şeffaflık konusundaki kararlılığı vurguluyor ve bir yılda ne kadar yol aldığımızı gösteriyor.
“UNI ile IndustriALL'un on bir ay önce markaları böyle bir anlaşmayı imzalamaya çağırmasından bu yana 150'den fazla markanın anlaşmaya katılmasını sağladık, eksiksiz bir yönetim yapısı kurduk, gerekli personeli sağladık ve fabrikaları teftişe başladık.
“Bugün yayımlanan ayrıntılı raporlar hem fabrika sahiplerine hem de işçilere yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu alanda bir ilk adım olan raporlar işçilerin işyerinin güvenliği konusunda bilgi edinme olanağını artıracaktır.”
Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Avustralya'da 20 ülkeden 150'yi aşkın küresel marka ve perakende firması, hukuken bağlayıcı nitelik taşıyan Bangladeş'te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması'nı IndustriALL Küresel Sendika ve UNI Küresel Sendika'yla imzaladı. Temiz Giysi Kampanyası ve İşçi Hakları Konsorsiyumu'nun da içinde yer aldığı uluslararası sivil toplum örgütleri Anlaşma'yı tanık olarak imzaladı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bağımsız başkanlık görevini yürütüyor.