• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Öztaşkın Çan Ortak/ Norm Sanayi İşverenine Seslendi:

İş barışı için masaya oturun !

Tuzla'da bulunan Çan Ortak/ Norm Sanayi işlerinde çalışan 12 işçi Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşyeri önünde direnişe geçen işçileri direnişlerinin 12. gününde, Petrol-İş Sendikası 27. Dönem 11. Olağan Başkanlar Kurulu'na katılan merkez ve şube yöneticileri ziyaret etti.

11.06.2015

Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şubesi'nin örgütlenme çalışması yürüttüğü, milli savunma alanında kullanılan karbon elyaf giysiler üreten Çan Ortak/ Norm Sanayii'nde kötü çalışma koşulları ve düşük ücret nedeniyle sendikalaşan 12 işçi işten çıkarıldı. İşyeri önünde direnişe geçen işçileri Petrol-İş Sendikası 27. Dönem 11. Olağan Başkanlar Kurulu'na katılan merkez ve şube yöneticileri direnişlerinin 12. gününde ziyaret etti.

Direniş alanında bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, buraya Çan Ortak/ Norm Sanayi işlerinde yasal haklarını kullandıkları için işten çıkarılan arkadaşlarımızı desteklemek ve bu haksızlığı protesto etmek için geldik, dedi.

İşçilerin sendikalaşma sürecini anlatan Öztaşkın, “Arkadaşlarımız uzun bir mücadele sonucu örgütlendiler. Sendikamız burada yasal çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı'na başvuruda bulundu, Bakanlık da bu başvuruyu onayladı. Bunu duyan işveren işçileri sendikadan uzaklaştırmak için her türlü baskıyı uygulayarak 12 arkadaşımızı işten çıkardı” dedi.

İşyerinde yeterli güvenlik önlemleri alınmıyor

İşyerinde kimyasal ve biyolojik silahlara karşı askerlerin kişisel güvenliğini sağlayan karbon içerikli elbiselerin üretildiğini belirten Öztaşkın, “Burada işçiler dışarıdan gelen karbonu kumaşlara giydirerek üretim yapıyor. Bu üretim son derece özel ve insan sağlığına kısa ve uzun vadede ölümcül etkiler yaratabilecek nitelikte. Üretim esnasında tehlikeli hava soluyan işçiler mide bulantısı, baş dönmesi şikayetlerinde bulunuyor. Çünkü bu işyerinde yeterli güvenlik tedbirleri alınmıyor. İşveren ise böylesi bir işyerinde örgütlenmeyi çok görüyor” diye ifade etti.

Sendikalaşma işçinin yasal ve en doğal hakkıdır

Petrol-İş Sendikası'nın 16 şubesi ve başta emeği geçen Deriteks Sendikası olmak üzere diğer kardeş sendikalarla birlikte mücadeleyi sürdüreceğini kaydeden Öztaşkın, “Buradan işverene çağrı yapıyoruz; sendikalaşma işçinin yasal ve en doğal hakkıdır. İşyerinde barışı sağlamak için masaya oturun. Eğer bu çağrımıza kulak asmazsanız biz de gereken karşılığı veririz. Sendika bayrağını bu işyerine dikinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

Öztaşkın'ın konuşması sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Ücretli kölelik istemiyoruz”, “İşte sendika işte direniş” sloganlarıyla kesildi.  Öztaşkın'ın ardından Deriteks Sendikası Genel Tşk. Skr. Hasan Uluşan da bir konuşma yaparak işçilerin mücadelesini desteklediğini açıkladı.

Konuşmaların ardından direniş ziyareti, atılan sloganlarla son buldu.