• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Birleşik emek hareketi yaratacağız'

Aydınlık gazetesinin Petrol-İş'in 26. Olağan Merkez Genel Kurul'una dair Başkan Mustafa Öztaşkın'ın konuşmasından alıntılar yapan haberini yayımlıyoruz.

18.09.2011

Türkiye işçi sınıfının ayağa kalkması gerektiğini belirten Öztaşkın, “biz,  işçi sınıfı mücadelesine emek vermiş, katkı koymuş ve rahmete ermişlerin kemiklerini sızlatmamak, Seyfi Demirsoy'ların, Kemal Türkler'lerin mezarlarında rahat uyumalarını sağlamak için bir araya geldik. Biz, işçi sınıfının mücadele ruhunu ve dayanışma ruhunu yeniden yaratmaya talibiz." dedi.

Petrol İş Sendikası'nın 26. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Dünya'da yaşanan krize değinerek, “krizn asıl nedeni kaynakların toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda eşit ve adilce dağıtımını engelleyen ve sadece karı merkeze alan, kar için herşeyi mübah sayan kapitalizmin kendisidir”dedi. Öztaşkın, insanlığa eşitsizlik ve adaletsizlikten başka bir şey getirmeyen, işsizliği ve yoksulluğu sürekli artıran, açlıktan insanların ölmesine neden olan, kâr için doğayı kirletip, tahrip eden genetiği değiştirilmiş ürünlerle insan sağlığını tehdit eden, dünyayı yaşanmaz hale getiren bu sistemin artık değişmesi gerektiğini söyledi.

'Toplumsal muhalefet sindirildi'
Türkiye'de 4 yılda bir siyasal dönüşüm süreci yaşandığını, yargının bağımsızlığını yitirdiğini, bir gecede çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle yasama ve yürütme süreçlerinin işlevsiz hale getirildiğini belirten Öztaşkın, AKP hükümeti eliyle, Türkiye'nin siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel çehresi yeniden şekillendirilirken, toplumsal muhalefetin sindirildiğini, antidemokratik bir iklim yaratıldığını bildirdi.

'Ortadoğu, BOP sonucu dizayn mı ediliyor'
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da Arap Baharı denen önemli olaylar yaşandığını söyleyen Öztaşkın,  “Bu olaylar sonucunda bazı ülkelerde diktatörlükler yıkılmış, iktidarlar değişmiştir. Bu değişimler Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya özgürlükleri mi getiriyor yoksa, bu ülkeler Büyük Ortadoğu Projesi'nin sonucu olarak, emperyalizmin çıkarları doğrultusunda yeniden dizayn mı ediliyor? Bunları yaşayarak göreceğiz. “ ifadesinde bulundu.

'Türkiye, Ortadoğu'da işgale karşı çıkmalı'
Suriye'de ise yaşanan olaylara değinen Mustafa Öztaşkın, “Türkiye komşularıyla, tarihsel, kültürel bağı olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmeleri, barış ve dostluk temelinde dikkatle takip etmeli, Ortadoğu'daki kaynak savaşlarının tarafı olmamalı, savaş ve işgal politikalarına karşı çıkmalı, Ortadoğu halklarının emperyalizme karşı oluşturacağı bağımsızlık ve özgürlük mücadelelerine destek olmalıdır” dedi.

Petrol-İş Sendikası'nın düşünceye, inanca, kimliklere, kültürlere saygılı olmuş, bir arada, barış içinde kardeşçe yaşamı savunduğunu söyleyen Öztaşkın, “dört yıllık dönemde, Kürt sorununun ülke bütünlüğü içinde, aynı bayrak altında, demokratik yöntemlerle, demokrasi, barış, eşitlik ve özgürlük temelinde çözümünü savundu. Hazırlanacak Anayasa'nın toplumsal mutabakatla hazırlanmasını ve emeğin çıkarını savunması gerektiğini  ifade eden Öztaşkın, “Anayasa tartışmalarında taraf olacağız. Anayasa değişikliklerine katkı koyacağız. Yeni Anayasa için referandumda olduğu gibi emek örgütlerinin ortak tutum almasını, ortak mücadele etmesini savunacağız” dedi.

'Birleşik emek hareketini yaratacağız'
Türkiye işçi sınıfının ayağa kalkması gerektiğini belirten Öztaşkın, “işçiler örgütlenmeli, sendikalarına sahip çıkmalı, sınıfsal çıkarlar doğrultusunda çalışmayan sendika yönetimlerini değiştirmeli, dayanışmayı, demokrasiyi ve değişimi önüne koymalı”dedi. Sendikal Güç Birliği Platformu bu nedenle oluşturduğuna değinen Öztaşkın, “biz,  işçi sınıfı mücadelesine emek vermiş, katkı koymuş ve rahmete ermişlerin kemiklerini sızlatmamak, Seyfi Demirsoy'ların, Kemal Türkler'lerin mezarlarında rahat uyumalarını sağlamak için bir araya geldik. Biz, işçi sınıfının mücadele ruhunu ve dayanışma ruhunu yeniden yaratmaya talibiz. Ömürlerini sendikacılığa adamış Ziya Hepbir'lerin,  İsmail Topkar'ların, Fuat Alan'ların, Avni Erakalın'ların, Kenan Durukan'ların yüreklerine su serpmek için gözlerinin arkada kalmaması için  bir araya geldik, yola çıktık, ayağımıza çelme takılmaya çalışılsa da yolumuza devam ediyoruz ve edeceğiz. İşyeri işyeri, bölge bölge dolaşacağız. Türkiye işçi sınıfının umudu olacağız. Türkiye birleşik emek hareketini yaratacağız.” ifadesinde bulundu.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı