• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Brezilyalı İşçilerle Kovid-19 Sonrası İlk Temas

On yılı aşkın süredir ikili ilişkileri sürdürdüğümüz Brezilya Kimya İşçileri Sendikası ABC Quimicos Sendikası ile sendikamız Merkez Yönetim Kurulu 8 Nisan Perşembe günü videokonferans yöntemiyle bir toplantı yaptı.

09.04.2021

İşçilerin hem ulusal hem de uluslararası alanda yakın işbirliğine önem veren sendikamız, dün (8 Nisan 2021) Brezilyalı dost sendikamızın merkez yönetimi ile videokonferans yöntemiyle, üç ayrı ülkeyi kapsayan bir toplantı yaptı.
10 yılı aşkın süredir ikili ilişkileri sürdürdüğümüz Brezilya Kimya İşçileri Sendikası ABC Quimicos Sendikasının Raimundo Suzart başkanlığındaki heyet ile Süleyman Akyüz başkanlığındaki Salih Akduman, Erhan Yakışan, Niyazi Recepkethüda ve Ünal Akbulut’tan oluşan Merkez Yönetim Kurulu ve ilgili servis uzmanlarının da katıldığı Petrol-İş heyeti arasında yapılan toplantı, planlanandan daha uzun sürdü.

Toplantıya Brezilya’nın Sao Paulo kentinden, Panama’dan ve İstanbul’dan katılan heyetler, pandemi koşullarına rağmen ikili ilişkilerin farklı biçimlerde de olsa devam edebileceğini ve karşılıklı görüş alışverişi ile dayanışma ortamının yaratılabileceğini gösterdiler.

Hem Petrol-İş, hem de ABC Quimicos Sendikası, iki sendika arasında devam eden eğitim ve kültürel işbirliği anlaşmasının devamı konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler. Ayrıca her iki sendika adına da Genel Başkan Raimundo Suzart ile Genel Başkan Süleyman Akyüz, yurtdışı ikili ilişkilerin turistik seyahat amacı taşımaması gerektiğini, bunun aksine ilgili ülke işçileri arasında dayanışma ve dostluk duygularının somut olarak hayata geçirilmesine katkı sunması gerektiği konusunda da hemfikir oldular.
Türkiye ve Brezilya işçi sınıflarının yanı sıra, her iki ülke halkının pandemi döneminde karşılaştığı zorluklar, bu zorluklara karşı sendikaların üyelerini koruyan tavırları da değerlendirildi. Ayrıca işçileri doğrudan ilgilendiren yasaların durumu, iktidarların işçilere karşı aldıkları tavırlar, yasal değişiklikler de gündeme getirildi.

İki saati aşan toplantı sonunda öncelikle pandeminin sona ermesi ve tekrardan yüz yüze görüşebilme umudu dile getirildi. Ardından da pandemi devam etse de, en azından uzaktan toplantıların belli periyodlarla tekrarlanması konusunda karşılıklı onay verilerek bilgi alışverişinde kesinti olmaması gerektiği konusunda anlaşma sağlandı.
Toplantı, karşılıklı iyi dilekler sunularak sona erdi.