• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Burda Bebek İşyeri Sendikalı Olacak!

Sendikamız Düzce Şubesi öncülüğünde örgütlediğimiz Burda Bebek işyerinde işverenin sendikasızlaştırma politikalarına karşı sendikal mücadelemiz devam edecek. Çoğunlukla kadın işçilerin çalıştığı Burda Bebek’te 14 Kasım Salı gününden itibaren toplam 7 üyemiz işten çıkarıldı. Fabrika önündeki direnişimiz büyüyerek devam edecek.

21.11.2023

Burda Bebek A.Ş. Sakarya/Hendek’te kurulu fabrikasında bebek ve annelerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üreten bir işyeri. Yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe sahip Burda Bebek/Wee Baby markası, kendi internet sayfasında vizyonunu “2025 yılına kadar bulunduğumuz coğrafyanın anne & bebek ürünleri kategorisinde en güçlü üreticisi ve en büyük dağıtım platformu olmak.” olarak açıklıyor.

Yine aynı sayfanın “Değerlerimiz” bölümünde “Çalışana Değer Vermeyi önemsediklerini, özenilesi, modern, insan odaklı bir şirket oldukları” belirtiliyor.  Ancak Burda Bebek yönetimi söylediklerinde samimi değil!

Yaklaşık 40 yıldır özveriyle, alın teriyle Burda Bebek’i büyüten, “bulunduğu coğrafyanın en güçlü üreticisi” haline getiren emekçiler, bugün en temel hakları olan örgütlenme haklarını kullandıkları; sendikalaştıkları için işten çıkarılıyor, emekleri yok sayılıyor. Aslında işveren çalışanına değer vermiyor, çalışanlarına saygı göstermiyor. Burda Bebek işvereni aleni bir şekilde suç işliyor, kanunları tanımıyor.

Sendikamız Düzce Şubesi öncülüğünde Burda Bebek işyerinde 2023 yılının ilk aylarında yapılan hızlı örgütlenme çalışması sonrasında Mart ayında çoğunluk için yeter sayıya ulaşılarak yetki başvurusunda bulunuldu. Petrol-İş’in çoğunluğa ulaştığı Bakanlıkça onaylansa da işveren süreci uzatma yöntemini seçerek bu karara itiraz etti. Geçen zaman diliminde de işveren sendikalı işçilere yönelik baskısını arttırarak, sendikanın fabrika içerisindeki gücünü kırmaya çalıştı.

Kasım ayı içerisinde ise mahkemenin kararı açıklaması ile birlikte Petrol-İş’in Burda Bebek işyeri için yetkisi kesinleşti. Ancak işveren yine yasaları tanımayarak ve işçilerin iradesini hiçe sayarak öncü işçileri işten çıkarmaya başladı. Çoğunlukla kadın işçilerin çalıştığı Burda Bebek’te 14 Kasım Salı gününden itibaren toplam 7 üyemiz işten çıkarıldı. 

Bu gelişmeler üzerine hem Düzce Şubemiz hem de sendika Genel Merkez Yönetimi harekete geçti. 20 Kasım Pazartesi günü işyeri önünde üyelerimiz ve Düzce Şube Yönetimi direnişin ateşini yaktı. Fabrika önündeki mücadelemiz zafere ulaşana dek sürecek.

Bütün bu olanlara rağmen Petrol-İş Yönetimi işverenle temaslarını sürdürüyor. Sendikamız yönetimi son bir hafta içerisinde işverenle yaptığı görüşmelerde müzakere kapısının açık olduğunu belirtiyor, yapılan yanlıştan bir an önce vazgeçerek işvereni toplu sözleşme masasına davet ediyor.