• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Şube Genel Kurulu

Bursa Şube 12. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Sendikamız Bursa Şube 12. Olağan Genel Kurulu 8 Eylül Pazar günü Bursa/Nilüfer’de yapıldı. Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Erhan Yakışan Şube Başkanı seçildi.

09.09.2024

Sendikamız Bursa Şube 12. Olağan Genel Kurulu 8 Eylül Pazar günü Bursa/Nilüfer’de Ramada Otel kongre salonunda gerçekleşti. Saat 10.00’da başlayan Genel Kurula sendikamız Genel Merkez Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri, 17 Şubemizin Başkan ve Yardımcıları, Bursa Şubemizde örgütlü 9 işyeri/işletmeden delege, temsilci ve üyelerimiz ile kardeş sendika yöneticileri katıldı.

Genel Kurul saat 10.00’da Şube Başkanı Ersin Birgül’ün selamlama ve hoş geldin konuşması ile başladı. Kongreye katılanları selamlayan Birgül, ülke ve emek gündeminde öne çıkan konulara ilişkin değerlendirmesinin ardından Genel Kurulun başta şubede örgütlü üyeler olmak üzere Bursa Şubeye, Petrol-İş Sendikasına ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olması diledi.

Ersin Birgül’ün konuşmasının ardından Bursa Şubemizin son 4 yılda yaptığı faaliyetleri anlatan yaklaşık 10 dakikalık video-slayt gösterimi yapıldı. Ardından Divan seçimi yapıldı. Bursa Şube 12. Olağan Genel Kurulunu yönetmek üzere oluşan Divan Kurulu’nun Başkanlığını sendikamız Genel Sekreteri Ahmet Baranlı, Divan Üyeliklerini ise Bandırma Şube Başkanı Tuncay Topuz, Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, İzmir Şube Başkanı Cem Turan ve Mersin Şube Başkanı Erdem İyim yaptı.

Divan Başkanı Ahmet Baranlı kongreyi başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunmasında şehit düşenler ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden emekçiler için saygı duruşuna davet etti ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Genel Başkan Kürsüde

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Başkan Süleyman Akyüz konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasına başlayan Genel Başkan Akyüz, Türkiye ve emek gündemi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bu sene 40. mücadele yılına adım atan Bursa Şube’nin hem kurulduğu bölge hem de potansiyeli ile önemli bir işçi havzası olduğunu belirten Akyüz, örgütsüz çalışan işçilere ulaşılmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik zorlukların üstesinden örgütlü mücadeleyi büyüterek gelinebileceğini söyleyen Genel Başkan, sınıf bilincinin yaratılmasına da dikkat çekti. Özellikle sendikal mücadele içerisinde faaliyette bulunan emekçilerin mutlak surette sınıfsal bilince sahip olması gerektiği, aksi takdirde sendikal birlik ve bağlılığın azalacağını belirtti.
“Zordayız Geçinemiyoruz” eylemleri ile bir mücadele döneminin başladığını söyleyen Akyüz, bu mücadelenin ortak ve birlikte yürütülmesini, tüm işçi sınıfının farklılıklarını bir kenara bırakarak emek çatısı altında mücadele vermesi gerektiği belirtti. Petrol-İş Sendikasının siyasi, etnik kimlik ve inanç anlamında kültürel bir mozaik olduğuna değinen Akyüz, işçi sınıfının sorunları ortadayken ve ülkede kronik hale gelmiş problemler yerinde duruyorken farklı konularla halkın gündeminin değiştirildiğine dikkat çekti. Devamında ise “O yüzden sendikal mücadelenizin yanına siyasal mücadeleyi koymak gerekiyor. Siyasal iktidarlar gelip geçidir, ama emek mücadelesi, sınıf mücadelesi bakidir. Hangi partiye gönül vermiş olursanız olun, kendi partinize baskı yapmalısınız. Biz emekçinin karşısında olan her kuruma ve kişiye karşı mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz.” dedi. 

Genel Başkan konuşmasını 12. Olağan Kongrenin başta Bursa Şube olmak üzere Petrol-İş Sendikasına ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olmasını, mücadeleye değer katmasını dileyerek sonlandırdı.

Genel Başkanın konuşması ardından Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer ve Teksif Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ruhi Biçer konuşmasında “Zordayız Geçinemiyoruz” eylemlerinin önemine değindi, sendikal harekete sınıfsal bilincin verilmesinde büyük görev düştüğünün altını çizdi. Nihat Şeker ise işçi sınıfının ortak mücadele ile ancak refaha erebileceğini söyledi. Her iki misafir de konuşmasını Bursa Şube kongresinin başta Petrol-İş olmak üzere Türk-İş’e ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olmasını dileyerek sonlandırdı.

Seçim Sonuçlandı

Gündemde belirtilen sıraya uygun olarak Çalışma, Hesap ve Denetim Kurulu Raporları ile Kurulların ibrası delegelerin oyları ile aklandı.

Ardından tek listenin olduğu Genel Kurulda, Bursa Şube Başkanı adayı olarak Erhan Yakışan konuşmasını gerçekleştirdi. Yakışan konuşmasına kendisini Şube Başkanlığı makamına aday gösteren Bursa Şube üye ve delegelerine teşekkürlerini sunarak başladı. Dünyanın birçok yerinde savaşların yaşandığını belirten Yakışan, emperyalistlerin destek ve onayıyla İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamları bir kez daha lanetlediğini belirtti. Konuşmasında vergi sistemi, işçi sınıfının içinde olduğu zorluklara değinen Yakışan, birlik olmanın ve ortak hareket etmenin başarıyı getireceğini, Bursa Şube olarak örgütsüz her işyerinin örgütlenmesi için mücadele edeceklerini belirtti.
Erhan Yakışan konuşmasını Genel Kurulun Petrol-İş Bursa Şubesine, Petro-İş Sendikasına ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olması dileğiyle sonlandırdı.

Aday konuşmalarının ardından seçime geçildi. Şube Genel Kurulunda 125 delege oy kullandı. Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Şube Başkanı Erhan Yakışan, Başkan Yardımcıları Ersin Birgül (İdari) ve Mustafa Yüksel (Mali) oldu. Şube Yönetim Kurulu Kadir Yeni ve Çağdaş Alkan’dan; Şube Denetim Kurulu Korkmaz Kardeş, Fevzi Turhan ve Yunus Emrah Bozkurt’dan; Şube Disiplin Kurulu ise Mustafa Şen, Murat Akpınar ve Kamil Bayrak'tan oluştu.