• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Çıldırmak üzereyiz, intihar noktasına geldik'

MEB'in öğretmen atamalarını yaptığı gün öğretmenler de hem atama salonunda hem de sokaklarda eylem halindeydi. 

27.08.2011

Dün MEB Başöğretmen Salonu'nda 11 bin 500 öğretmenin ataması yapılırken, hem dışarıda hem de salonda atamalara tepki verdi. Bir öğretmen adayının tepkisi yaşanılanları özetliyordu: Artık çıldırmak üzereyiz, intihar noktasına geldik.

AKP’nin 55 bin atama yalanının ardından dün 11 bin 500 öğretmenin ataması MEB Başöğretmen Salonu’nda yaptı. Atanmayan yüzbinlerce öğretmenin tepkisi atamalar sırasında hem dışarıda hem de salonda sesini yükselten öğretmenler dile getirdi. Salonda bir öğretmenin çığlığı ise atanmayan öğretmenlerin yaşadıklarını bir cümleyle özetliyordu: Artık çıldırmak üzereyiz, intihar noktasına geldik.

MEB Başöğretmen Salonu’nda atamaların yapılması için yapılan törende Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in konuşması sırasında atanmayan bir öğretmen olan Savaş İka ayağa kalkarak Dinçer’in yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Dinçer’in korumaları hemen öğretmeni susturmak isterken, Dinçer öğretmeni atamaların yapılmasının ardından İka’yı dinleyeceğini söyledi. İka sonrasında “Artık çıldırmak üzereyiz, intihar noktasına geldik” diyerek yetersiz öğretmen atamalarına dikkat çekti. Dinçer ise İka’ya verdiği cevapta artık klasikleşmiş söylemine başvurarak “Öğretmenin yetiştiği alanla Bakanlığın ihtiyaç duyduğu alanda bir uyumsuzluk söz konusu. Öğretmen fazlalığı, yetişme alanlarındaki uyumsuzluklar ve ihtiyaç duyduğumuz alandaki öğretmenlerin yetersizliği gibi pek çok konu yanında meseleye makro yönden baktığınızda ulusal kaynakların yeterliliği, öğretmen kadrolarının sayısı ve tüm Türkiye'deki devlet memurluğu sisteminin sorunları içerisinde öğretmenin yeri gibi meseleleri de ilave ettiğinizde biz sadece dışarda kadro bekleyen öğretmenlere kadro vererek bu sorunu çözemeyiz. Çok daha köklü bir yaklaşımla meseleye bakmak, çok daha temel stratejiler üretmek zorundayız” dedi. Dinçer plansız kontenjanların sorumlusu olmadıkları halde neden öğretmenlerin cezalandırıldığına ilişkin bir açıklama yapmazken, “Yakında YÖK ile karşılıklı işbirliği yaparak bu sorunun çözümüne yönelik daha köklü tedbirler almayı öngörüyorum'' şeklinde konuştu. Dinçer’in atamalar konusunda sarfettiği bütün istihdam çözümlerinin devlette olduğu gibi bir yaklaşımla bu ülkenin istihdam sorunlarının çözülemeyeceği, bu konuda herkese görev düştüğü yönündeki sözleri de dikkat çekti.

devamı için: